ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ – Видовдан са Стефаном и Лазаром

Видовдан, 631. после Косовског боја, у Крушевцу и Ћуприји обележен је откривањем споменика деспоту Стефану Лазаревићу, и кнезу Лазару, источницима средњовековне Србије. Деспот Стефан, владар, дипломата, мецена и песник, овековечен је на коњу који се пропиње на предње ноге. Рука у којој држи крст показује ка Косову и Метохији. Откривање монументалног споменика високог девет метара пропраћено је речима да се деспот коначно вратио кући. Крушевачко свештенство предвођено владиком Давидом освештало је споменик. Kрушевљани су на Видовдан добили још један симбол српске државности, јарбол, са заставом, висине 23 метра у оквиру комплекса на Багдали. На полагању венаца и одавања државних и војних почасти испред Споменика косовским јунацима министар Зоран Ђорђевић је рекао да су и прошли и садашњи изазови пред српским народом свакако велики и да верује да ће оно што постоји у српском народу, а то су слободарски дух и жеља за слободом – свакако победити.
Истог дана у Ћуприји је откривен споменик кнезу Лазару Хребељановићу, дело академског вајара Мирољуба Стаменковића. Испружена рука кнеза Лазара показује правац ка манастиру Раваници, његовој задужбини где се и налазе мошти средњовековног српског кнеза. Бронзана статуа висока је 7,5 метара а заједно са постаментом споменик је висок око 15 метара.
Видовдан је обележен и на Косову. У порти манастира Грачаница служена је видовданска литургија, а почаст косовским јунацима одата је код споменика на Газиместану. Први пут празник је обележен и у Шилову, испред Цркве Светог Марка, у чијем се дворишту налази и монументални споменик кнезу Лазару. После свете литургије први парох гњилански, отац Зоран Kовачевић изразио је наду да ће се и у будућности Срби окупљати око Светог кнеза Лазара. Споменик кнезу Лазару до 1999. године био је у центру Гњилана, након чега су га албански екстремисти порушили. Данас се налази у порту цркве у Шилову.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *