ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

СПЦ: Пут у конфронтацију највећих религија

После апела поглавара хришћанских цркава патријарха московског Кирила, папе римског Франциска, и високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска, апел председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану да одустане од своје намере и да о питању Аја Софије задржи статус кво упутила је и СПЦ. У апелу наше цркве наводи се да за такву одлуку још увек није доцкан, те да би такав поступак Ердогану служио на част, а био би и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој цркви и ромејској заједници у Турској у њиховој тузи и болу због овакве одлуке. Преиначење одлуке би, сматрају у СПЦ, донело савременој Турској одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара.
Апели из читавог света почели су да стижу након што је Врховни суд Турске поништио одлуку Савета министара из 1934. године којом је џамија Аја Софија претворена у музеј. Фреске и иконе, како је поручила Управа за верске послове Турске, у време молитви биће прекривене или затамњене одговарајућом методом.
СПЦ подсећа да је Аја Софија, величанствени и јединствени храм, својевремено најважнији храм свеколикога хришћанскога света, и на Истоку и на Западу, била хришћански храм преко девет векова, а џамија нешто више од пет векова. Због њене архитектуре и живописа један је од најважнијих споменика културе и духовног наслеђа човечанства под заштитом Унеска.
„Ако је непознати муслимански песник могао да на храму Богородице Љевишке у Призрену (Србија) запише да је његово око гнездо њене лепоте, које око и какав префињени уметнички осећај би могли да изразе ненадмашну лепоту Свете Софије? Али њен значај се не састоји само у њеној уметничкој и културној вредности. Она је, пре свега, за све хришћане, православне и остале, велика светиња, сведок и извор аутентичне духовности. Тиме не желимо да тврдимо да за вернике ислама није такође била и остала место многовековног молитвеног живота и надахнућа. Стога није чудо што је Кемал-паша Ататурк, творац савремене Турске и сведок дуге историјске коегзистенције муслимана и хришћана, свакако имајући у виду наведене чињенице, нашао разборито компромисно решење претварањем овога храма у музеј, отворен за све и сваког, при чему никоме од верујућих, било хришћана било муслимана, није ускраћена могућност да у себи узнесе молитву Богу у духу своје вере и традиције.“
Укидање Ататурковог декрета и једнострано враћање Свете Софије у статус џамије СПЦ оцењује не само као историјску неправду него и исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за међународни углед Турске, тако и за односе и поверење између хришћана и муслимана у свету.
„Надамо се да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вештачки изазвана конфронтација двеју највећих светских религија, хришћанства и ислама, него мир међу њиховим верницима, и не само мир или просто толеранција већ и узајамно поштовање, као и дијалог и сарадња у свему што служи општем добру људи и народа, а при томе не угрожава ничији верски и културни идентитет. Сматрамо да је једино праведно решење, уколико се мења оно које је донео Кемал-паша, да се задржи статус музеја, а даде дозвола за вршење не само муслиманског него и хришћанског богослужења. Храм је више него довољно простран да при томе нико никоме не би сметао. Овакво решење не би било преседан у савременом свету.“

ДОДИК: ДРЖАЛИ ЛОГОРЕ ЗА СРБЕ, А САД МОРАЛИШУ

Сребреница је место у коме се не може фаворизовати једна истина већ се она мора градити на чињеницама, а не на спекулацијама, изјавио је Милорад Додик поводом покушаја да се наметне закон којим би било забрањено негирање геноцида у Сребрени.
„Ми говоримо и јесте тачно да је у Сребреници почињен озбиљан злочин и да су озбиљно страдали Бошњаци, али није оно што они причају“, рекао је Додик новинарима у Теслићу и додао да су тамо страдали и Срби, али и припадници других народа. Он је истакао да су Срби народ који је преживео геноцид у два рата, а сада доживљава да потомак оних који су чинили злочине – Аустроугара, сада у лику високог представника Валентина Инцка – Србима држи предавање о томе.
Додик је подсетио да је Аустроугарска у Добоју имала 1915. године концентрациони логор за Србе, а да Инцко сада држи Србима предавање и моралише. Такође је подсетио да је некадашњи председник САД Бил Kлинтон од муслиманског лидера Алије Изетбеговића тражио да се жртвује 5.000 Бошњака како би он могао нешто да уради.

ПРОТЕСТ СЕ НАСТАВЉА

Протести и молитвени скупови у Црној Гори настављају се у догледно време, поручио је ректор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу отац Гојко Перовић, наводећи да ни после два месеца од иницијативе Митрополија црногорско-приморска – није удостојена никаквог, макар и формалног, одговора.
„Али нијесмо изненађени таквим поступком Владе. Пуна су им уста дијалога, а једино што умију и што им одговара је – монолог“, рекао је у разговору за „Борбу“ Перовић.
Он је истакао да се Црква не инати, „нити условљава“, али у духу елементарног секуларизма сматра да би свака прича о преговорима, од сада па до краја предстојећих а расписаних и најављених избора – била неумесна.
„Преговори у наредним данима, а након овако игнорантског става Владе у претходном периоду, били би понижавање и злоупотреба ове важне теме у нечије страначке сврхе“, рекао је Перовић.
Незадовољни оваквим односом Владе, додаје он, у врло догледно време наставиће се грађански протест и молитвени сабор.
Нешто раније, аутомобили формирани у дуге колоне, уз сирене и повике грађана „Не дамо светиње“ прошли су улицама Пљевља и Никшића. Због ауто-литије која је кренула из Берана ка Бијелом Пољу, поводом славе града и бјелопољског Храма Светих апостола Петра и Павла, у Центар безбедности Бијело Поље, на информативни разговор, у својству грађанина, позван је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *