ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

БОЛТОН: ПУТИН МЕ ЈЕ ЗАПАЊИО

Бивши саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон у својим управо објављеним мемоарима наводи да председник Русије Владимир Путин јасно познаје националне интересе своје земље и да је упознат у сваки њихов детаљ.
„Путин ме је запањио, јер је потпуно упућен у све, миран и самоуверен, без обзира о којим економским и политичким питањима у Русији је било говора. Он је у потпуности знао приоритете Москве у сфери националне безбедности“, наводи Болтон, додајући да због тога није желео ни на тренутак да га остави у „просторији један на један са (председником САД Доналдом) Трампом“. Он истиче да је руски лидер оставио на њега такав утисак након састанка уочи самита Русија–САД у Хелсинкију 2018. године.
Лични однос председника Трампа према Путину је за њега загонетка, навео је. „Што се тиче оцене Путина, он (Трамп) ниједном није изнео никакво мишљење, бар не преда мном. Никада нисам питао шта Трамп мисли, вероватно се плашећи онога што бих могао чути. Његов лични однос према руском лидеру је остао загонетка“, пише он.
Болтон је поднео оставку на место саветника за националну безбедност септембра прошле године. Трамп је тада рекао да је Болтон начинио неколико грешака и да се нису слагали око приступа према Северној Кореји и Венецуели. У Сједињеним Државама изашла је из штампе Болтонова књига под називом „Соба у којој се све догодило: Сећања о Белој кући“, у којој бивши службеник баца светло на најконтроверзније и отворено срамотне странице биографије Доналда Трампа као председника. Амерички председник је недавно на Твитеру написао да су мемоари његовог некадашњег сарадника „компилација лажи“.

ДУДА ПОНОВО ПРЕДСЕДНИК

Анджеј Дуда је поново изабран за председника Пољске, након што је у другом кругу избора глатко победио свог противкандидата, актуелног градоначелника Варшаве Рафала Тшасковског. Како је објавила Државна изборна комисија, Дуда је освојио 51,2 одсто гласова бирача. Излазност је била 68,9 одсто.
Дуда је конзервативни политичар, удружен са Владом коју предводи националистичка странка Право и правда, док је Тшасковски либералних политичких схватања наступао испред Грађанске платформе. Победом актуелног председника државе очекује се наставак контроверзне реформе правосуђа и наставак противљења давању права припадницима ЛГБТ заједнице, као и легализацији абортуса.
Дуда је рекао да ће наставити с јачањем пољске државе изграђене на „неприкосновеној традицији“, а многи се сећају његове изјаве да је ЕУ „имагинарна заједница од које не добијамо много“.
Дуда, правник по струци, у политичке воде је ушао 2005. године као помоћник тадашњег председника Леха Качињског, а касније је постао градоначелник Кракова (2010) и посланик (2011) где је привукао пажњу као један од најактивнијих чланова пољског парламента. Од 2014. био је члан Европског парламента, да би већ наредне године први пут победио на председничким изборима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *