Освајање знања

Већина пројеката у Русији на којима су ангажовани НИС-ови стипендисти из Србије везана је за нове технологије у нафтној и гасној области

Четворица студената из Србије који се школују на мастер студијама на Политехничкој школи при Тјумењском државном универзитету добила су понуду за учешће у онлајн летњим пројектима које организује овај универзитет у сарадњи с компанијом „Газпром њефт“.

ИСКУСТВО КОЈЕ ОБЕЋАВА Стипендисти су се за пројекте определили у складу са својим интересовањима и биће ангажовани на период предвиђен за њихову реализацију, уз одређену новчану накнаду. Пројекти ће због тренутне епидемиолошке ситуације у свету бити реализовани онлајн. Рад стипендиста пратиће надлежни из НИС-овог организационог дела „Истраживање и производња“, на чију иницијативу су студенти отишли на мастер студије, и то на смер Концептуално инжењерство како би стекли знања и искуства неопходна у будућем раду.

Један од њих, Борко Рајовић каже да су позив за учешће у летњем пројекту добили од шефа одсека за образовање Политехничке школе Тјуменског државног универзитета, на основу постигнутих успеха током прве године мастер студија. Што се тиче онлајн-формата сигуран је да ће пренос знања бити једнако стручан као традиционални.

„Такав формат студирања и рада омогућује већу флексибилност у раду. Постоје многе светске платформе које омогућују једноставну организацију посла у онлајн-формату, што додатно повећава ефективност“, сматра Борко.

НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ Марко Вучковић верује да ће ова летња пракса имати велики значај, јер је већина пројеката на којима су ангажовани везана за нове технологије у нафтној и гасној области, које представљају будућност нафтне индустрије. Такође, како је свим стипендистима НИС-а обавезна летња пракса у компанији отказана због епидемије, њихово учешће у овим пројектима биће третирано као реализован практични рад.

„Хтео бих да истакнем да осим инжењерских практичних знања, важан аспект ове летње праксе чине ’софт скилс’, као што су ефективна комуникација, рад у пројектној екипи, критичко мишљење, које ће нам свакако помоћи да се лакше интегришемо у колектив када се запослимо у компанији“, каже Вучковић.

ПОСАО У СТРУЦИ Сви НИС-ови стипендисти након завршетка студија добијају посао у компанији. Зато Душан Јаковљевић, трећи стипендиста, наглашава да данас ретко ко може са сигурношћу да каже да га после завршених студија чека посао, а посебно посао у струци.

„Та чињеница нам омогућава да се посветимо усвајању нових знања и ширењу видика. То је један од главних разлога зашто смо показали, без лажне скромности, задивљујуће резултате током школовања на једном од најбољих универзитета за ову врсту делатности у целом свету“, каже Душан.

Емил Татић подсећа како је заправо све почело. На крају средње школе имао је план да студира у Бечу, али је сазнао да постоји могућност студирања у Москви и то као стипендиста једне од највећих компанија на овим просторима, НИС-а. Одмах је аплицирао за стипендију, прошао тражене тестове и кренуо да се спрема за будуће студије у Русији.

„Поносан сам на свој избор и с нестрпљењем чекам да се вратим у компанију и почнем да примењујем сва знања која сам стекао током образовања“, истиче Емил.

Ова четири младића су своје основне студије такође завршили као стипендисти НИС-а у оквиру програма „Енергија знања“ и то на Санктпетербуршком рударском универзитету и Руском државном универзитету за нафту и гас „И. М. Губкин“ у Москви. Компанија НИС, путем програма „Енергија знања“, стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 100 студената, а за студирање на престижним руским универзитетима додељено је 40 стипендија.              

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *