Марко Царевић – Ратна зона

Будву контролишу полицијска и параполицијска хунта. Старије грађане, случајне пролазнике, стране држављане, али и жене свакодневно ислеђују у полицијску станицу и малтретирају. Ово се зло више трпети не може

Први пут оглашавају се љекари, професори, студенти, буди успавана интелектуална елита, часни људи у полицији скидају униформе и прелазе на страну народа. Вјерујем да је тренутак слободе веома близу. Вјерујем да је након 30 година ћутања дошло вријеме да народ каже своју ријеч. Грађани су свјесни да је ово последња шанса да се обрачунамо са диктатором који је умислио да може да на мјесто апостолске и канонске цркве успостави своју партијску цркву. Мислим да су коначно отпор почели да пружају и они који су свих ових година недостајали у јавном животу, посебно њихов став о разним друштвеним питањима – каже у разговору за „Печат“ Марко Царевић, председник Општине Будва.
Ваше хапшење и сва потоња дешавања у Будви означили су крај крхког примирја. Попут касетних бомби немири су запалили Подгорицу, Никшић и редом друге градове. Kоји тренутак може да буде увод у ескалацију насиља, и последично жешћи одговор народа?
Полицијске и параполицијске снаге у Будви су извеле локални државни удар. Држава се отворено ставила на страну ДПС-а, и злоупотријебљавајући моћ и репресивни полицијски апарат покушала да прекроји изборну вољу грађана. За те потребе ангажовано је и приватно обезбјеђење. По ко зна који пут, ДПС је заједно са својим сателитима и послушницима извршио политичку корупцију и одборника опозиције превео на своју страну. Јавност је имала прилике да види да је зграда општине, посредством Управне инспекције и полиције, уз брутално насиље и тортуру, насилно освојена. Нас, легитимно и легално изабране представнике народа полиција је напала, ухапшени смо и процесуирани како би се у општинску зграду увели представници криминалне организације ДПС. Ријеч је о пучистима чији је циљ да наставе да раде оно што су радили њихови партијски претходници а то је пљачка грађана Будве. Полицијска акција је по свему била неуставна, незаконита и брутална. Као предсједник општине тог критичног јутра дозволио сам Управној инспекцији да уђе у зграду општине, на шта се полиција оглушила и лично командир Слобо Kовачевић, који је издао команду за напад. Овај, могу слободно рећи, терористички чин, незапамћен чак и у бруталној демократији на црногорски начин, показао је да је полиција под директном контролом ДПС-а и у служби мафије која има намјеру да Будву завије у црно. Ово насиље изазвало је очекивану реакцију широм Црне Горе. Народ је устао против диктаторских метода. Свима је јасно да је оваквим поступањем срушен политички систем, погажени су Устав и закони, а на сцену је ступило опште безакоње које погађа сваког појединца. Будва је постала иницијална каписла.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *