И добре намере поплочале пут до пакла

Корона и здравствени колапс

Како се од славодобитне победе над короном у Србији стигло до експлозије вирусне епидемије, далеко веће од оне „побеђене“, уз јасно исказану намеру да се (не)одговорност с власти и струке сада потпуно пребацује на грађане

Да ли због одлуке Кризног штаба или због страха, тек грађани Србије поново су почели да носе маске. Ништа чудно, поготово ако се осврнемо на недавну изјаву начелника Војномедицинске академије проф. др Мирослава Вукосављевића после једне од низа бурних ноћи у овој еминентној здравственој установи. „Тешко је данас разлучити ко је ковид а ко не, ми то на нашем тријажном одељењу радимо, да разлучимо ко је за нас, а ко за друге војне установе“, рећи ће Вукосављевић, уз напомену да су у све већем проценту ковид позитивни пацијенти који долазе код њих, иако је ВМА предвиђена за пацијенте који немају ковид.

[restrict]

НА ГОРЊОЈ ГРАНИЦИ ПУЦАЊА Ништа мање нису драматични подаци које је саопштио министар здравља Златибор Лончар, за период од 13. до 20. јула, према којима Београд предњачи по броју заражених од вируса корона, те да је 37,91 проценат заражених из главног града. Према тим подацима, број заражених у Шапцу чини 5,3 одсто, у Новом Саду 5,29 одсто, у Краљеву 4,13, а у Крагујевцу 3,67 одсто од укупног броја. У Ваљеву је 2,79 одсто од укупног броја потврђених случајева, у Ужицу 2,08 одсто, у Врању 1,68, у Лозници 1,5, а у Нишу 1,46 процената… Посебно је било тешко у Новом Пазару, где је претио распад здравственог система. Уз велике напоре и помоћ са стране катастрофа је спречена, али не и последице ноншалантног понашања грађана.
„Тридесет и пет хиљада од почетка епидемије је збринуто на ВМА, то је један Вршац. Можете помоћи и вама и нама тако што ћете носити маске, мере дистанце, прање руку, хигијена…“, понављао је Вукосављевић. Иначе? „Ако се овако буде наставило, наравно да смо на горњој граници пуцања, сигуран сам да ће грађани помоћи да не пређемо црвену линију“, завапиће Вукосављевић.
И док се струка усаглашава да ли је нови талас или други, трећи пик првог таласа, због повећања броја оболелих у више од 30 градова у Србији проглашена је ванредна ситуација. У целој земљи на снази су нове мере за спречавање ширења вируса корона – на свака четири квадратна метра у затвореном може бити присутна само једна особа, а ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним местима у затвореном простору.
Откуд наједном овакав скок заражених ковидом 19 и да ли је он могао бити спречен? Односно, како је то Србија од малтене лидера у борби против короне стигла до ивице колапса здравственог система?
Ако се занемари „мали неспоразум“ с датумом појављивања првог зараженог лица (у јеку прикупљања потписа за изборне листе), Србија је, рекло би се, одлучно реаговала на претећу опасност.
Србија на добар начин држи ствари у вези с вирусом корона под контролом, рећи ће председник Србије Александар Вучић, наглашавајући да се све одлуке усмерене на борбу против короне доносе на основу ставова најстручнијих људи, а не политичара. У ту сврху формирана су два кризна штаба – један за сузбијање вируса корона, с премијерком Аном Брнабић на челу, и други за отклањање последица по привреду, који ће водити председник Вучић.
Подсетимо, само десетак дана касније, Александар Вучић 15. марта саопштава да је државни врх донео одлуку о проглашењу ванредног стања на целој територији Србије. Ванредно стање проглашено је тројним потписом председника Републике, Скупштине и Владе, без сазивања парламента уз образложење да је Влада донела уредбу по којој је забрањено окупљање више од 50 људи у затвореном простору.

ХРОНИКА СЛУЧАЈА „КОВИД У СРБИЈИ“ Србија се нашла у специфичној ситуацији, јер су се здравствени проблеми због короне поклопили с почетком предизборне кампање, што је био разлог да већина странака обустави предизборне активности а избори су померени за нешто мање од два месеца.
Није било тешко предвидети да ће одлука о ванредном стању наићи и на одређене критике, нарочито од стране опозиције, односно да је пре размишљања о увођењу ванредног стања требало прогласити ванредну ситуацију на територији целе државе и ангажовати Републички штаб за ванредне ситуације.
Како год, почев од 15. марта, када је уведено ванредно стање, у Србији су примењиване бројне мере међу којима су биле затварање угоститељских објеката, установа културе, забрана коришћења паркова и шеталишта, укидање градског и међуградског превоза, прекид рада обданишта, социјална дистанца, ношење маски и рукавица, и оне које су најтеже пале већини становништва – полицијски час и забрана кретања за лица старија од 65 година. Најдрастичнија мера је била полицијски час у трајању од 24 сата и више, тј. тотални карантин (углавном викендом).
Да би се подвукла драматичност ситуације, корисницима МТС мреже стигла је СМС порука: „Ситуација је драматична, приближавамо се сценарију из Италије и Шпаније. Молимо вас да останете код куће“, коју потписује Кризни штаб (КШ) за сузбијање болести ковид-19.
На реакције узнемирених грађана из Штаба се огласила Дарија Кисић Тепавчевић с признањем да КШ стоји иза поруке, али да су намере биле другачије. „Кризни штаб јесте послао поруку, да би је видели и они који не гледају телевизију. Ширење панике није био циљ већ је циљ био да они који нису били информисани, то сазнају“, изјавила је током конференције за медије.
Србија је међу првима увеле строге мере због короне, али их је међу првима и попустила. После 53 дана у Србији је укинуто ванредно стање. Скупштина Србије је 5. маја, уочи Ђурђевдана, изгласала одлуку о укидању, којом је укинуто и 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односиле су се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешће у кривичном поступку…
Епидемиолог Предраг Кон је, гостујући на ТВ Пинк, објаснио да је „враћање у нормалан живот неупоредиво теже од доношења забрана којима су се зауставили живот и контакти“, међутим, он је истакао да сада „сви параметри показују да вирус није опасан као пре пет недеља“.
Говорећи управо о индикаторима који нам доказују да је епидемија утихнула, заменица директорке Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић је изјавила на редовној конференцији за новинаре 25. априла, да „индиректни показатељи апсолутно показују да слаби способност овог вируса да изазове најтеже форме болести“. Ову тврдњу је поткрепила објашњењем о томе да је дошло до повећања броја пацијената с асимптоматским формама болести, док је број пацијената с тежом клиничком сликом умањен.

ИМА ЛИ ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ Посебан страх међу грађане унело је истраживање невладине организације БИРН, у коме се наводи да је број заражених, али и преминулих у Србији вишеструко већи од наведеног. Док је свакодневно на званичном сајту covid19.rs стојао приближно исти број заражених – око 90 њих и један преминули – БИРН објављује да је имао увид у табелу под називом „Извештај за Владу“ у којем стоји да се само у последњих неколико дана у недељи крајем јуна број заражених кретао између 300 и 340 дневно. БИРН такође пише да су од 19. марта до 1. јуна од вируса умрла 632 пацијента, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период – 244. Највећа је разлика у Нишу, где је пријављено 77 умрлих пацијената, а подаци из информационог система у који је БИРН имао увид показују чак 243 преминула.
У Штабу су на то реаговали као на „теорију завере“, попут Кона, да би Бранислав Тиодоровић рекао да му је непознато и неприхватљиво да постоје два извештаја. „Нисам имао увид у ковид-базу, а она се централизује у Републичком институту за јавно здравље. Моја улога као члана Кризног штаба је саветодавна, а не извршна, те немам нити сам имао могућност увида“, каже др Тиодоровић. Углавном ће сви они рећи да је пријава заразних болести по закону обавезна, да су пред њима званични подаци, и додати да се не може радити ревизија података пре него што се епидемија заврши.
Иако полицијски час (због чије најаве је дошло до жестоких демонстрација и бруталног одговора полиције) више нико не узима у обзир, то не значи да не постоји могућност увођења ванредних мера уколико се настави тенденција раста броја заражених. Бар тако каже Предраг Кон, уз вајкање да је укидање ванредног стања била историјска грешка, као последица уверења да је епидемија вируса корона практично престала.
„Опечени“ на властитим грешкама, носиоци власти и медицински стручњаци увелико разрађују нову стратегију борбе против вируса за јесен како би Србија спремно дочекала потенцијални судар новог таласа вируса корона и грипа. Кључне тачке овог плана подразумевају пре свега изградњу две нове болнице, опремање привремених ковид болница, масовну вакцинацију становништва против грипа (што већ изазива полемике које прате и најаву вакцине против ковида 19), али и инсистирање на превентиви и заштити сваког појединца од вируса, уместо јаких рестриктивних мера.
Изградњу нових болница раније је најавио председник Србије Александар Вучић, који је истакао да ће оне имати минимум 500 постеља, а могуће и читавих 1.000, као и да ће бити купљено 10 модуларних, мобилних болница, које се брзо склапају и расклапају и премештају и које ће заједно са лекарима бити распоређене по Србији.
И док су епидемиолози некада били за рестриктивне и консеквентне мере, сада неуморно истичу да ће вирус бити још дуго с нама и да је једна од најважнијих мера и стратегија управо ношење маски, одржавање физичке дистанце и редовно прање руку. Од некадашње пароле „предаја не долази у обзир“, која је пратила ванредно стање и полицијски час, стигло се до ТВ пароле „будите одговорни“. Једноставно, своју (не)одговорност су предали грађанима.

ТРИЈУМФ И ПОСЛЕДИЦЕ: СТРУКА И ПОЛИТИКА

Кулминацију је представљала објава владајуће СНС да је „Србија победила у борби против опасног вируса“.
Није много требало па да дође до тоталног опуштања. Не само да су нагло дозвољена окупљања већ су уприличени и масовни спортски догађаји, попут фудбалског дербија између Партизана и Црвене звезде који је одржан пред велики бројем навијача, да би на крају било утврђено да су и петорица Звездиних играча заражени. Ни тениски Адриа тур није прошао боље. Вирус је прво откривен код бугарског тенисера Григора Димитрова, затим и код неколико других тенисера, а на крају и код Новака Ђоковића и његове супруге. Турнир је на крају отказан.
Наравно да ће опоненти и критичари посебно навести опуштеност током изборне ноћи (21. јун) на победничкој журки у изборном штабу Српске напредне странке, на којој су се челници ове странке грлили, љубили и играли.
Сасвим у другом плану су остала упозорења да „нигде на свету не постоје докази за то да је вирус ослабио“, као и да се „нико од стручњака још увек није усудио да то каже“. На то је нарочито указивао један од главних критичара Кризног штаба, епидемиолог Зоран Радовановић, износећи да ни СЗО ни друга научна публицистика још увек нису објавили ништа о томе. Представници Светске здравствене организације у једном од својих последњих обраћања упозорили су све државе да „не греше“, јер је пред целим светом дуг пут, будући да ће овај вирус, како наводе, „још дуго бити са нама“.
Додуше, број оболелих је скочио у целом свету а ни СЗО већ неко време не краси неупитни кредибилитет и поузданост.
Професор Радовановић се из све снаге трудио да себе прикаже као стручњака изнад политике, замерајући својим колегама у Кризном штабу да се нису узвисили изнад ње, мада није скривао да је и сам опозиционо настројен. Ако је за ширење вируса оптужио одржане изборе, то му није пало на памет да учини и поводом одржаних протеста. Штавише, на свом Фејсбук налогу је написао: „Волео бих кад би што даље могао да се чује следећи савет: Поштујем оправдани гнев грађана Србије, а посебно мудру поруку ‘Седи, не наседај!’ Молим учеснике протеста да поштују два принципа: да сви носе маске, и да седе у групама од по 4-5, на размаку од других група од бар два метра.“ Као да се ради о концерту филхармоније а не о непредвидљивим демонстрацијама више хиљада људи. Толико о струци и политици.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *