Горан Петронијевић – Глобализам с респиратора изводи контраудар

СЗО сада помно прати ко од лидера у свету испуњава њихове налоге, а ко не. Ако не испуњава или испуњава делимично, њему крећу демонстрације. И, наравно, опет је у игри „руски утицај“

Разговарала Невенка Стојчевић Фотографије Милан Тимотић

Cитуација у којој се налази Србија у вези с Косовом и читаве манипулације којој смо поново изложени с тим бриселским преговорима и (не)споразумима, па поновна игранка с Палмером, Гренелом и Лајчаком, говори да је то све једна игра без граница у којој се мрцваре Србија, српска дипломатија и српска држава, а народ смара до тачке у којој ће рећи „ма носите се сви ви и Косово у три лепе…“ А управо то не смемо да дозволимо ни по коју цену, и на шта нас Русија непрестано упозорава. Ето непријатељства оних који би Косово дали док удариш длан о длан. Дакле, никако другачије не читам оне који Русе стављају у деструктивну улогу у Србији и на Балкану сем антисрпски. Јер Запад нам стално говори да нећемо ући у ЕУ док не признамо геј бракове и не отарасимо се руског пријатељства. Значи, ја са своје славе треба да истерам брата а примим непријатеља који не жели да ми буде гост него да ми растури славу. Е, нећу, јер сви који сада упиру на руски барјак већ последњих 50 година спроводе фолс флег као најкоришћенију стратегију у целом свету – каже у разговору за „Печат“ уважени српски адвокат Горан Петронијевић.

[restrict]

Недавно сте доживели и преживели физички напад! Знате ли чиме су нападачи били мотивисани?

О мотивима нападача могу само да нагађам. Нисам сигуран, али претпостављам. Било је то након скупа подршке нашој браћи и Српској православној цркви (СПЦ)у Црној Гори који се боре против доношења Закона о такозваној слободи вероисповести. Био је то миран и достојанствен протест испред Цркве Светог Марка после кога смо на Врачару мој колега Новица Пековић и ја, ничим изазвано, брутално пребијени од непознатих лица за које смо касније добили информације да су активисти покрета „Један од пет милиона“. Једном врстом приватне истраге, пошто надлежно министарство ни тужилаштво нису хтели да се баве тиме, дошао сам до информације да иза напада у великој мери стоји црногорска обавештајна служба.

Како сте разумели поруку инспиратора и извршиоца овог криминалног дела?

Иако се нисам посебно експонирао у изношењу ставова против црногорских власти, имао сам запажену улогу у одбрани генерала Дикића оптуженог за инсценирани државни удар у Црној Гори током избора 2016. године. Сматрао сам да је највећа правосудна глупост учињена овом фарсом јер је Црна Гора већ ушла у НАТО, и Мило Ђукановић добио изборе. Али пошто ни њихови људи чак нису веровали да се то догодило, имали су намеру да кроз судску пресуду све то уведу у неку врсту истине. Та фарса је имала за циљ да унесе пометњу код црногорских гласача и да се у 15 часова пресече тренд излазности који је до тог тренутка био такав да би до 20 часова Мило Ђукановић изгубио изборе. То је такође једна врста такозваног фолс флега у који су неки наши људи увучени свесно, а неки несвесно. Као што су неки очекивали да ће Мило изгубити и да ће се то прославити, а други да ће Мило победити и да против тога треба исказати мирно незадовољство, без изазивања нереда, рушења, убијања и свега што им је касније приписивано. Са двадесетак људи из Србије направљена је таква помпа као да је пола Србије дошло да руши Мила Ђукановића, а руски специјалци дошли да га убију. То што сам дао нескромно озбиљан допринос демонтирању те будалаштине видим као разлог напада на мене, а колега Пековић је, ваљда, претучен као мој истомишљеник.

Колико је утемељено веровање о присуству различитих страних служби у Србији и њиховој наводној борби за превласт?

Морам да кажем да је деловање црногорске безбедносне службе у Србији неподношљиво, баш као и хрватске и британске обавештајне службе. Ми стално говоримо о ЦИА, ФСБ, немачкој и француској обавештајној служби, а овде главну улогу подизвођача радова имају службе малих земаља које баш у Београду желе да докажу своју надмоћ на простору Балкана. Не искључујем ја ни присуство руске обавештајне службе, али не видим зашто би Руси требало да стоје скрштених руку и дозволе да нас неко посвађа с њима и тако реално одсече последње и најтврђе упориште у настојању да нам у држави остане не само Косово него и неки други делови територије чије је отцепљење већ испланирано.

У међувремену је кренуо и протест у Београду поводом најаве поновног увођења полицијског часа. Шта сте помислили после вести да иза организатора протеста стоји „руски траг“?

Треба рећи да је тај протест започео спонтаним окупљањем народа, али да му се одмах прикључила добро организована и уиграна група која је глумила десничаре и злоупотребила идеју тог народа о ненасилном протесту. О несразмери званичних информација о корони и мерама које су тим поводом предузимане може да се расправља, као и о томе да ли је протест оправдана реакција на све то. По мојој процени људи су мирним протестом хтели да изразе свој став о том проблему, а онда се појавила поменута група која је преузела вођство и читаву активност одвели на странпутицу. Спин о „руском трагу“ убрзо се појавио у медијима и ширио невероватном брзином. Одмах сам знао да је то потпуна глупост, јер тако нешто може да каже само тотална незналица или злонамерник. Уверен сам да је ово друго у питању.

На чему заснивате ваше уверење?

На чињеници да се у овом случају ради о класичном фолс флегу, дакле операцији под лажном заставом. И, наравно, на нашем искуству да су ови тобожњи десничари и разне друге групације контролисани управо од снага са Запада. Њихова је тактика – удри по своме и покажи му непријатељску заставу. Управо тако су дејствовале групе које су вршиле брутално насиље пред Скупштином. И полиција је у појединим тренуцима на те провокације одговарала брутално, а ништа од тога није смело да се деси. Уверења сам да је полиција морала да реагује одмах и не дозволи ширење хаоса, а десила се управо супротна прича која потиче са Запада, и која је диригована са Запада, организована и плаћена са Запада да би се код православних Срба, али и других вера и националности, развио антируски став. Зато што је Русија једини искрени пријатељ Срба у настојању да се очува Косово. Онај који је прозвао Русе у контексту организације тих протеста и поменуо тзв. руски фактор, или руску меку силу, или руску дубоку државу, само је покушао да направи пандан свему ономе што се ради на Западу.

Значи, реч је о класичном подметању!?

Наравно, и то не случајном. У више наврата сам упозоравао на ту чињеницу коју руске службе безбедности знају, а мислим и наше, јер су добиле информацију о томе да је британска обавештајна служба последњих 20 година огромне новце и напоре уложила финансирајући поједине наше људе, дакле из Србије, стварајући од њих агентуру против Русије. Ти људи се представљају као русофили, људи блиски Русији и неки од њих чак и живе у Русији, неки се баве научним радом итд. А у ствари директно раде против интереса РФ. Замислите да пукне та брука и да се тај неко ухвати у неком конкретном делу, а није невероватно да се то догоди. Какав би то одјек имало на односе између Срба и Руса?! Између наша два братска народа. А ми немамо никога ко стоји иза нас тако чврсто као Русија.

Протести у Београду се настављају, истина с мало људи који себе називају чуварима ватре.

То су грађански, мирни демократски протести, колико год ја сматрао да немају никакву сврху после спроведених избора. Јер ако неко није изашао на изборе, какав је његов кредибилитет да изађе на протест против избора. Једина мирна промена власти могу да буду избори, а све остало је насиље. Ми не можемо да не констатујемо одређено „измештање“ народне психе, што није до самог народа него до објективне ситуације и медијске тортуре коју трпимо већ месецима а коју диктира Светска здравствена организација (СЗО) као наднационална светска влада. СЗО сада помно прати ко од лидера у свету испуњава њихове налоге, а ко не. Ако не испуњава или испуњава делимично, њему крећу демонстрације. Лукашенко је најеклатантнији пример одбијања налога од стране СЗО и сад му се спрема рушење с великим медијским спиновањем. И, наравно, опет је у игри „руски утицај“ на Лукашенка.

Шта би за Србију могла да значи поновна победа Трампа на новембарским изборима?

Ових дана актуелне су приче како су САД промениле политику. У ствари, да је Трампова политика различита од политике претходне америчке администрације за толико колико Трампу треба да победи Бајдена. Дакле, ми им служимо као једна врста поткусуривања или међусобног сукоба унутар америчке дубоке државе. И ништа више. То да ће Трамп ако поново победи бити на нашој страни, то да ћемо ми имати подршку у томе да решимо косовско питање на овај или онај начин, сем онога што они траже а то је признање Косова, апсолутна је заблуда. О Енглеској и не треба да причамо, а Немачка и Француска су под притиском Брисела и оног дела америчке дубоке државе који је био оличен у тзв. америчкој демократској администрацији. Они држе Брисел, они контролишу ове две силе и овде праве џумбус.

Докле у таквим околностима може да опстаје политика наше власти „мало лево, мало десно“?

Политика садашње власти у Србији да се делимично ослања на Запад а делимично на Исток мени значи само следеће – на Запад да би се отупила оштрица Запада ка нама, а не зарад реалног веровања да су нам они пријатељи, а с друге стране суздржано одржавање веза с Истоком опет зарад тога да се на Западу не би наљутили. Према томе, ми имамо само једног јединог пријатеља, а то је Русија. Многи причају у последње време како нам је Кина велики пријатељ. Кина има огроман интерес у Европи коју ће за пет до десет година згазити. Зато јој сада, фигуративно речено, требају носачи авиона, а то смо ми, Србија. Држава у таквој ситуацији мора да одмери своју политику. Не бих се сложио да је нераскидива веза између Срба и Кинеза, она се никако не може упоредити с везом између Србије и Русије која је вековна и сада је на удару више него икад.

Али ни у Русији није сјајна ситуација, поред претњи споља оптерећена је озбиљним проблемима на унутарполитичком плану!?

Нажалост, то је реалност. Као и свуда, и у Русији постоје разне политичке струје. Постоји ултранационалистичка струја, која је антипутиновска, која Путину спочитава једну врсту веза с крупним капиталом и оптужује га за ту врсту издаје, и с друге стране прозападна либерална струја која Путина види као диктатора, националисту који гуши демократију. А у ствари и једни и други имају само задатак да руше чврсто организовану руску државу која је трн у оку Западу који уз њихову помоћ покушава да дестабилизује Русију. На сву срећу Владимир Владимирович чврсто држи ствари у својим рукама један дужи временски период и одолева глобализму, једном од најподмуклијих оруђа у борби против државе, вере, породице и нације.

Не сумњамо да ће Русија успети да се ишчупа из канџи глобализма, али шта ће бити с малим државама као што је Србија?

Видите, ово што се догађа у Црној Гори је део тога плана. Јер организација државе Мила Ђукановића је класичан пример најполтронскијег облика мале, ситне државе, на који је Ђукановић пристао не уважавајући народну вољу. Он је власт организовао према захтевима неолибералног глобализма који је, успут речено, на респиратору. Енглези дижу руке од неолиберализма који су створили јер је то пропао концепт. Трамп је изашао у децембру 2019. и рекао да је глобализам мртав систем, да будућност припада патриотама и суверенистима и после 20 дана смо добили корону која и данас траје.

Да ли је корона заиста „политички вирус“ како многи тврде!

Убеђен сам у то. Чекам само да се заврше избори у Америци и онда ћемо видети ако Бајден победи да ли ће бити короне. Или ће се тог тренутка појавити чудесна вакцина или чудесни лек за који сам убеђен да га имају они који су корону и пустили. Овај вирус не треба потцењивати, он је добро избалансиран и добро отпоран на све постојеће лекове. Значи, вирус направљен у лабораторији, и што кажу наши људи – ко га је правио није дангубио! За мене нема дилеме да је то последњи покушај контраудара умирућег неолибералног глобализма.

Међутим, многи аналитичари сматрају да су највећи глобалисти Кинези! Шта мислите о томе?

Зато их и држим на врло озбиљном одстојању и дистанци свог схватања њихове улоге у свету а и тог пријатељства с нама. Чињеница је да су инвестирали доста, и да су урадили неке економске ствари, али то су учинили дебело из свог интереса. Што се то у појединим моментима поклапа с нашим интересом – не значи да они то раде зато што су нам пријатељи. Мислим да то они могу овде да раде зато што смо ми њима пријатељи. Кинези нас без разлога никада не би волели, али они јесу најконкурентнији, раде доста брзо, ефикасно и јефтиније од других. Све што је Југославија радила у Африци сада раде Кинези. Они јесу ушли у Србију с капиталом и јесу нам помогли да се затворе неке црне рупе, али питање је до када ће то трајати јер већ имају ослонце у Европи као што су Лука Трст у Италији и Лука Пиреј у Грчкој. И кад купе још једну луку на Северу, они су освојили целу Европу и Србија им више неће бити интересантна.

Зашто су Руси тако тихо „преболели“ Аја Софију?

На насилничко претварање музеја Аја Софија у муслиманско светилиште РПЦ и руска држава су реаговале како су морале, а не како је требало. Све је последица озбиљног сукоба изазваног ставом и улогом цариградског патријарха Вартоломеја у разбијању и разједињавању сестринских православних цркава. То што се догодило са Аја Софијом је једна врста издаје патријарха Вартоломеја, који се не смирује него са оном самозваном или самопрокламованом македонском црквом и Заевим преговара о стављању одређених цркава и манастира под управу Цариградске патријаршије. Сада је остао и без Аја Софије, али да је којим случајем имао иза себе читав православни свет, то се никако не би догодило. Ердоган је правилно проценио да је Вартоломеј врло слаб, јер није интегрисан у православни свет него му је супротстављен, и искористио је ту прилику за овај нецивилизован, антихришћански чин.

Колика је све то претња Балкану?

Велика. Веома је индикативно актуелно премештање Вартоломејевих активности на Балкан – у Македонију, Црну Гору и Косово и Метохију. То је опасност за нашу СПЦ, за њен статус, за њене манастире и светиње. У тај конгломерат верских обрачуна на Балкану се умешао и ред Малтешких витезова који располажу огромним опљачканим новцима којима сада покушавају да купе неке православне и уопште хришћанске светиње. Рецимо, десницу Светог Јована која се чува на Цетињу и представља једну од највећих светиња хришћанства. Имати ову светињу у свом притежању, и бити њен чувар, то је озбиљна привилегија. Проблематично је и настојање да се Малтешки ред у Црној Гори инсталира као један веома озбиљан ред, јер је то покушај црногорске власти да православље на том простору окрене ка унијатизму. Видите ли овај противприродни блуд у коме Црногорци са Хрватима величају „Олују“? Тако да све то сада заједно представља једно озбиљно замешатељство на Балкану које мора помно да се прати. У многим ситуацијама замерам нашој власти што на одређене појаве наше браће не реагује оштро колико дозвољавају дипломатске мере и приведемо их познанију права и уведемо у ред да поштују оно што је природно и што је по закону и Божјем и земаљском.  

ИЗЛАЗНОСТ РУШИ МИЛА НА ИЗБОРИМА

Ако се уједини црногорска опозиција, Мило Ђукановић је готов. Ђукановић зна тачан број бирача и они ће сигурно сви изаћи на изборе сем оних који умру до тог тренутка, али и мртви они ће опет гласати. И преко тога има плус два одсто крађе и плус два одсто поткупљивања и то је његов лимит и његов крај. По истраживањима која сам гледао, Мило пада ако на изборе изађе више од 67 одсто бирача. Значи, опозиција ће добити изборе ако изађе у једној колони и ако анимирају апстиненте да гласају.

ПО СВАКУ ЦЕНУ ИЗБЕЋИ ГРАЂАНСКИ РАТ

Проблем с Косовом и Метохијом нема решења, ни сада ни у наредних 10 година. У овој геополитичкој ситуацији не постоји нико ко може макар и делимично да понуди компромис. Убеђен сам да Србија мора да одржи унутрашњу стабилност, да не сме да наседне на оно што је један од основних постулата растурања Србије, а то је изазивање унутрашњих сукоба, јер нас нису срушили ни ратовима, ни бомбардовањима, ни санкцијама, притисцима, ни медијским каштиговањима. Значи, јесу нас удавили, јесу нас уназадили, јесу нас смањили, али нас нису уништили. Уништити нас могу једино ако изазову унутрашње сукобе и крвопролиће. То је концепт ових обавештајних службица које су као подизвођачи радова у функцији спровођења тог концепта великих западних обавештајних служби.

[/restrict] займы на карту займ на qiwi срочномини займ саратовоформить быстро займ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *