Феђа Димовић – Нисмо овце за шишање

Нова генерација младих одрасла је испод радара, потпуно занемарена и потцењена од власти, опозиције, аналитичара, медија и других креатора наше стварности. Она је током протеста певала „Са Косова зора свиће“

Будући да немам уплив у обавештајне структуре, немам ни оперативна или било каква друга сазнања о неким шпијунским играма. Могу да видим да је протест поприлично дезорганизован, без конкретног вођства и циљева, што ми указује да је заиста аутономан и спонтан. Поготово мислим да је тако било прве вечери када нас је све изненадила бројност демонстраната окупљених испред Скупштине. Мислим да ни власт није очекивала овакву реакцију народа, па су од другог дана ужурбано почели да примењују сву расположиву силу и технике манипулације како би угушили сваки даљи вид отпора, каже у разговору за „Печат“ Феђа Димовић, члан групе Београдски синдикат.

Чак и код најватренијих критичара власти није изостало изненађење бројношћу људи у првој ноћи протеста. Шта је извело људе на улице, испоставиће се, најразличитијих оријентација?
Чињеница је да је већини народа ове земље мука од нагомилане неправде. То је заједничко свим људима који могу имати различита политичка мишљења, али им ова власт подједнако вређа интелигенцију константним лажима и манипулацијама. Најава председника Вучића о поновном увођењу полицијског часа и његово пребацивање одговорности за ширење пандемије вируса корона на грађане Србије били су само окидач да многобројни незадовољни људи спонтано изађу на улице. Све се ово дешавало уочи Вучићевог одласка у Париз ради вођења нетранспарентних преговора око статуса Косова и Метохије, што је довело до тога да се овај протест добрим делом претвори и у борбу за одбрану наших националних интереса.
Шта сте видели, а што је измакло новинарима и аналитичарима у накнадном тумачењу догађаја?
Видео сам једну нову генерацију младих људи која је одрасла испод радара, потпуно занемарена и потцењена и од власти, опозиције, аналитичара, медија и других креатора наше стварности. Они током протеста певају „Са Косова зора свиће“ потпуно свесни значаја наших светиња, иако се много новца и труда уложило да они буду инструисани на неку другу страну. Многи се чудом чуде како клинци који не памте ратове, бомбардовање, Милошевића, пети октобар и друге турбулентне догађаје имају дубоко усађено осећање косовског завета. Мислим да су многи због својих личних слабости неоправдано отписали ове клинце. Најежио сам се кад сам чуо неке искрене исповести тих младих људи током протеста.

ТЕМА ЈЕ КОСОВО

На протестима широм Србије чуле су се и песме Београдског синдиката. Да ли та чињеница даје за право онима који тврде да је доминантна емоција била Косово, а не, како су накнадно покушали да устврде људи из опозиције, неко безобално незадовољство владајућим режимом?

Разлога за протест има много, а КиМ је свакако једна од главних тема, имајући у виду да се многе лоше ствари могу накнадно променити и исправити, за разлику од потписаног споразума који би тзв. „Косову“ омогућио да добије столицу у Уједињеним нацијама, што је процес који се тешко може вратити уназад без избијања неког оружаног сукоба. Мислим да је грешка да се учесници протеста деле према разлозима због којих у њима учествују. То доводи до осипања протеста и његовог коначног гашења. Свако од нас зна због чега је изашао на улицу. Треба да нам свима буде заједничко то што желимо бољу и праведнију државу, у којој сва власт неће бити концентрисана у рукама једног човека.

Објасните упадљиво одсуство страха од короне међу окупљеним народом?
Количина незадовољства која се сакупила код народа је толика да их ни корона није могла спречити да се окупе. Многи грађани су толико бесни да су победили и страх од могуће болести. Рачунајте да би их било значајно више да нема пандемије. То треба да буде и највећа порука за власт, која би морала да уважи мишљење сопственог народа, уместо што сада користе ову прилику да окриви протесте због ширења заразе. Порука је да ми нисмо овце за шишање, иако нас они често само тако доживљавају.
Како тумачите то да је међу првима „вандализам“ и „насиље“ осудио Центар за евроатлантске студије објашњавајући их покушајем делегитимизације Србије пред предстојеће преговоре с Приштином?
Поменута организација је већ дуже време много више упућена у косовску политику од самих институција Србије. Они говоре оно што Вучић не сме или не жели да каже, поготово када је потребно нападати Русију, која се противи идеји разграничења или размене територија између Србије и тзв. „Косова“, већ се залаже да се договор мора постићи уз пуно поштовање међународног права и у оквирима правно обавезујуће Резолуције 1244. Интересантно је да су те осуде Центра за евроатлантске студије кореспондирале са ставовима режимских аналитичара с „Пинка“, што говори у прилог мојим сумњама да је властима прихватљив сваки вид прекрајања постојећих граница Србије. Сличан наратив се могао чути и у неким опозиционим медијима као што је Н1, који је извештавањем подржао протесте, али је вештим спиновањем вести стварао слику да хулигани ломе град због Косова и Метохије. Делује ми да је намера власти и њихових западних ментора да се дезавуише и ослаби сваки вид народног отпора у будућој борби против издаје наше јужне покрајине. Бићу најсрећнији човек на свету ако се испостави да грешим у овим проценама.
Посланик ДФ Радуновић дан након бруталних сцена сукоба демонстраната и полиције на улицама Београда изјавио је да је зликовац – зликовац па био он у Будви, Београду или Њујорку. Колико је на месту ово поређење два режима, српског и црногорског?
Нисам упознат с том изјавом, али заиста видим много сличности између ова два режима, с обзиром на то да и једни и други користе сузавац и пендреке против сопствених грађана. Вучић нам додуше не отима светиње, али би их без проблема предао косовским Албанцима. При томе отима све друго што му падне под руку – буџет, привреду, гласове, медије и др., укључујући и наше животе.
Ваша предвиђања, изјавили сте, иду у правцу завршне сцене из спота „Систем те лаже“, када полиција баца штитове и грли се с народом… 
Сви смо ми један народ. И полицајци и демонстранти имају исте проблеме, који потичу од чињенице да су у Србији потпуно уништене институције и поништен правни поредак. Неће ни полиција хтети да вечно брани трули систем који се заснива на страху и уценама. Као и сваки други аутократски режим, и овај ће пасти када дође до побуне унутар самог система. Било је јасно да ће свакако доћи до промена оног тренутка када је на народ бачен први сузавац. Само је питање колико ће трајати та агонија. Било би најбоље када би дошло до некаквих договора око мирне транзиције власти, како би се избегли грађански сукоби и мешање спољног фактора у избору нових стечајних управника Србије. Морамо учити на грешкама, што подразумева да се избегне истовремено рушење власти и државе. Под хитно треба прекинути са сваким видом насиља, а поготово оног које власт користи против сопственог народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *