Дух културе и светла српске престонице

фото: Беоинфо

Ускоро постављање споменика Стефану Немањи

Делови споменика Стефану Немањи на Савском тргу стизаће из Русије до 15. септембра, а радови на постављању споменика почеће већ 4. августа. Радови на споменику биће, према плану, потпуно завршени до средине октобра, док би окончање комплетне реконструкције Савског трга требало да буде готово до почетка новембра.
„Прво ће бити постављен постамент, који презентује разбијени ’византијски штит’, у који ће грађани моћи да улазе и у којем ће моћи да виде најзначајније догађаје из историје Србије и живота Стефана Немање“, навео је заменик градоначелника Горан Весић и подсетио да се споменик гради на иницијативу председника Србије Александра Вучића. 
„Пуштен је саобраћај из Карађорђеве у Немањину, до октобра се очекује и пуштање саобраћаја у Савску улицу, а плато испред Старе железничке станице већ до 15. августа биће повезан са Карађорђевом и Савском улицом и отворен за грађане“, најавио је он, подсетивши да је здање Железничке станице комплетно реновирано за будући објекат културе.
Главни градски урбаниста Марко Стојчић најавио је завршетак реконструкције Савског трга за четири месеца, истакавши да је монументални споменик Стефану Немањи спреман већ неколико месеци у Русији, али да је ковид 19 највећа препрека да конвој крене ка Београду. „Позиција споменика је добро одређена како бисмо имали одговарајућу визуру из Немањине улице. Архитектонско решење за плато и вајарско решење за споменик добро су укомпоновани и компатибилни једно с другим.“

Град није надлежан за „Цвијету Зузорић“

Поводом актуелних нагађања везаних за судбину здања „Цвијета Зузорић“ огласио се секретар за културу Града Београда Иван Карл. Он је подсетио јавност и руководство Удружења ликовних уметника Србије да зграда павиљона „Цвијета Зузорић“ не припада, нити може власнички да припадне Граду Београду, па самим тим не постоје никакви планови о питању евентуалне реконструкције, а посебно не пренамене овог значајног здања.
„Град Београд разуме бригу новог руководства Удружења ликовних уметника Србије око Уметничког павиљона ’Цвијета Зузорић’, али не разуме зашто у интерне расправе без основа увлаче руководство Града.“
„Град Београд није расписао тендер за реконструкцију ’Цвијете Зузорић’, нити има основ да распише тендер, нити је заменик градоначелника Горан Весић рекао да је тендер расписан. Више пута смо истакли да је Павиљон ’Цвијета Зузорић’ у надлежности Министарства културе и да ћемо ми подржати њихову намеру да се павиљон реконструише“, рекао је Карл.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *