Отрован загрљај

О чему сведоче вежбе НАТО-а на границама Русије?

Ништа уверљивије не говори о томе да НАТО не одступа од своје улоге у неохладноратовском свету – увек налазећи, са становишта својих интереса, нове авети које му се привиђају са Истока – од активних војних вежби САД и НАТО савезника на границама Русије, и то у време пандемије вируса корона.

ОПЕРАЦИЈЕ НА БАЛТИКУ И КАВКАЗУ Министарство одбране Руске Федерације маркирало је као једну од највећих серију вежби „Заштитник Европе – 2020“, којима је било предвиђено премештање контингента америчке војске из континенталног дела САД у Европу. Америчка страна је планирала да у вежби ангажује више од 28 хиљада војника, 287 тенкова, 449 оклопних транспортера и 95 хеликоптера. План је био да још 17 земаља издвоји сопствене војне контингенте, а да из састава здружених снага НАТО-а у Европи ангажује пет мултинационалних јединица. Збуњује да је извођење војних активности Севрноатлантске алијансе планирано у околностима када је пандемија вируса корона изазвала општу забринутост за опстанак човечанства. Можда би објашњење за овај „инцидент“ требало потражити у чињеници да су вежбе имале отворени антируски карактер.
Идеја је била, речено је на брифингу за представнике медија начелника Главне оперативне управе Генералног штаба Оружаних снага Руске Федерације генерал-пуковника Сергеја Рудскоја, да се током поменутих активности изведу десантне операције на Балтику и Кавказу уочи 9. маја, што се није десило само због мера карантина. Такође, скоро сви борбени задаци током вежби извршавани су на полигонима у непосредној близини руских граница, а за претпостављене циљеве узети су објекти смештени на подручју Руске Федерације. Како би се заобишле одредбе Бечког документа, током припрема за „Заштитника Европе – 2020“ крупне вежбе подељене су на мање, а за маневре су ангажоване и неутралне државе.

ЛЕТОВИ СТРАТЕШКИХ БОМБАРДЕРА Истовремено, упозорио је Рудској, Министарство оружаних снага РФ уочило је нагло повећање активности ваздушних снага и ратне морнарице САД и њихових савезника у близини руских граница. Тако је у априлу изведен низ летова стратешких бомбардера B-1B дуж полуострва Камчатка, а у мају је забележено пет сличних летова: 6. маја – изнад Естоније и Балтика, 11. маја – изнад Литваније и Балтика, 20. маја – изнад Шведске и Норвешке, 22. маја – још један лет у подручју полуострва Камчатка, 29. маја – изнад Украјине и Црног мора. Изнад Украјине бомбардери B-1B појавили су се први пут. Током ових летова амерички авиони су се приближавали граници Калињинградске области на дистанци од 10 км.
Руске ПВО су правовремено, известило је Министарство, детектовале стратешке бомбардере, континуирано пратиле њихов положај и предузимале мере за спречавање инцидената. Резултат тога су седам узлетања дежурних ловачких авиона ПВО јединица. Спремна за непосредну употребу била су и зенитна ракетна средства.
Указујући на нова дејства НАТО-а у Арктику, Рудској напомиње да је први пут након краја Хладног рата, а уочи обележавања 75. годишњице победе над фашистичком Немачком, у Баренцевом мору одржана вежба одреда борбених бродова здружене ратне морнарице НАТО-а.
„Одред је био састављен од три америчка разарача с вођеним ракетама, а они су основа морске компоненте европског сегмента глобалног америчког ПРО система. Осим тога у овој мисији су ангажовани нуклеарна подморница и универзални брод за снабдевање ратне морнарице САД, као и фрегата са вођеним ракетама ратне морнарице Велике Британије. Током вежбе гађани су објекти на подручју Руске Федерације, и пресретане су руске балистичке ракете.“
Ова дејства руска страна је назвала провокативним узимајући у обзир чињеницу да је америчка страна у минималном року обавестила Русију о уласку бродова у Баренцево море. Захваљујући брзом реаговању Северне флоте, закључак је Министарства, распоређивање бродова НАТО-а правовремено је детектовано и организовано је њихово непосредно праћење. Инциденти су избегнути, а Русија је показала одлучност да штити своје интересе у Арктику.
Активности НАТО-а на границама Русије нису овим извештајем исцрпљене.

ВАЗДУШНО ОСМАТРАЊЕ ТРИ МОРА Подаци којима барата Министарство говоре о повећању интензитета ваздушног осматрања на Балтику, у Црном мору и источном делу Средоземног мора. „Изнад Балтика само прошлог месеца изведено је 10 летова осматрачких авиона, а изнад Црног мора – шест. Изнад Грузије уочена је и америчка стратешка осматрачка беспилотна летелица RQ-4B. Изнад источног Медитерана авиони ратне морнарице САД ’Посејдон’ систематски су се приближавали руским војним базама у Хмејмиму и Тартусу. Ради спречавања агресивних осматрачких дејстава, били смо приморани да подигнемо дежурне ловачке авионе. Док смо у априлу имали седам таквих случајева, у мају их је било 17, више него двоструко. Сматрам да овакви летови представљају кршење потписаних споразума за избегавање инцидената у ваздушном простору Сирије. Сличним дејствима, која прикривају измишљеном претњом ’руске агресије’, САД и њихови савезници настављају да руше успостављени безбедносни систем у Европи.“
Повећање војних активности НАТО-а код руских граница могло би се објаснити позадином евентуалног изласка Американаца из Споразума о отвореном небу и раније предузетих корака Вашингтона у правцу рушења Споразума о ракетама средњег и малог домета.
Узнемирујући сигнали долазе и из Европе. Рад на учвршћивању инфраструктуре ПРО система у Пољској, уз већ распоређен објекат САД у Румунији, изазива, по речима Рудскоја, забринутост у вези с евентуалним распоређивањем крстарећих ракета „Томахавк“ у овим базама. Ради повећања ПРО потенцијала и ширења капацитета у осматрању унутрашњих подручја руске територије, наставља се и модернизација радарске станице „Глобус-3“ на северу Норвешке, насеље Вардјо.
„Министарство одбране Руске Федерације се увек придржавало политике усмерене на успостављање конструктивног дијалога са НАТО-ом. Данас када су у свету напори усредсређени на спречавање ширења нове инфекције вирусом корона треба спустити ниво конфронтације, уздржавати се од агресивних корака и демонстрације силе.
Током билатералних контаката на високом нивоу са руководством НАТО-а више пута смо разматрали питања избегавања инцидената у војној сфери, као и смањивања интензитета активности из области војне обуке које се спроводе близу наших граница.“
Рудској је подсетио да је само у периоду 2019–2020. начелник Генералног штаба Руске Федерације генерал армије Валериј Герасимов на преговорима с врховним командантом Здружених снага НАТО-а генералом Кертисом Скапаротијем и генералом Тодом Волтерсом, председницима комитета начелника штабова Оружаних снага САД генералом Џозефом Данфордом и генералом Марком Чилијем, те председником Војног комитета НАТО-а главним маршалом авијације Стјуартом Пичом отворио многа од ових питања.

ПИСМО СЕРГЕЈА ЛАВРОВА На састанку с врховним командантом Здружених снага НАТО-а генералом Тодом Волтерсом, у фебруару ове године, руска страна је подсетила на руску иницијативу о премештању већих активности из оперативне и борбене обуке у дубину територије граничних земаља. Сви предлози руске стране који су ишли у правцу смањења војне напетости и избегавања инцидената наведени су и у писму министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова које је адресирано на генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга. Предлози очито нису разматрани.
Када је реч о Европи, Оружане снаге РФ не планирају веће вежбе близу граница земаља чланица НАТО-а. „Преместили смо у дубину територије земље велике активности у оквиру стратешке командно-штабне вежбе ’Кавказ – 2020’. У будућности смо спремни да коригујемо подручја вежби на основу паритета са Алијансом. Такође, спремни смо да се договоримо о заједничким правилима у оквиру конкретизације корака који се односе на избегавање осетљивих инцидената током ангажовања летелица и морских средстава којима би се дефинисала минимална растојања између авиона и бродова, као и поступак интеракције посада. Од принципијелног значаја за нас је практичка реализација иницијативе о узајамном коришћењу транспондера током летова ратне авијације на Балтику. Рачунамо на спремност НАТО-а за конкретна решења о овом питању.“
На крају брифинга Рудској је упозорио да ће Оружане снаге Руске Федерације наставити да прате ситуацију, односно војне активности блока код руских граница ради правовременог предузимања мера којима ће се чувати безбедност Руске Федерације и избећи инциденти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *