ОДГОВОРНОСТ И ХУМАНОСТ У ПРАКСИ

УОС издваја значајна средства за помоћ најугроженијима

Желимо да помогнемо најбољима или онима којима је помоћ најпотребнија – реченица је која се најчешће чује на промоцији активности и пројеката хуманитарног карактера или оних значајних за ширу друштвену заједницу, иза којих стоји Удружење осигуравача Србије. Претходни пут реченица је изговорена крајем марта, усред драматичне ситуације коју је изазвао вирус корона. Удружење је, испред индустрије осигурања и својих чланица, донирало милион евра, а средства су искоришћена за набавку неопходне медицинске опреме за сузбијање вируса. Одмах иза те реченице следи и обавезан позив другим компанијама и удружењима да помогну.
„Нажалост, много је оних којима је помоћ потребна. Уверени смо да је свако дужан да помогне заједници колико може и на начин на који може. Због тога се и руководимо идејом да ако свако помогне колико може, биће довољно“, каже за „Печат“ генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић. Он наглашава да је опредељење Удружења да се помогне најосетљивијим категоријама друштва.
Поменутих милион евра за борбу против вируса корона последња је у низу акција Удружења осигуравача усмерених ка широј друштвеној заједници. Иако је незахвално правити било какву класификацију упућене помоћи, о средствима која издваја УОС можемо говорити кроз директну помоћ угроженима, средства су донирана у сарадњи са министарствима и другим државним органима, и напослетку као помоћ јавној управи, која утиче на квалитет живота сваког појединца.
Пуна солидарност показана је још 2014. године, када је додељено милион динара за помоћ становништву поплављених подручја. Посебно је за 500 малишана са територије општине Уб, основношколског узраста, обезбеђен комплетан школски прибор. У УОС су посебно поносни на помоћ породици Страхиње Тубића из Ваљева. Десетогодишњи Страхиња је на улици пронашао 6.000 динара и предао их учитељици. Како би показало колико је Страхињин потез пример за похвалу, Удружење је дечаку и његовој сестри поклонило спортску опрему и бицикл, а за њихово домаћинство неопходну белу технику. Неколико акција покренуто је у сарадњи с Министарством за рад, борачка и социјална питања, па је тако 2015. године више од 100 штићеника домова за децу и омладину у Сомбору, Белој Цркви, Крушевцу и Ужицу добило новогодишње и ускршње пакетиће. Исте године покренута је и акција стипендирања 20 најуспешнијих студената са КиМ. За акцију покренуту са Канцеларијом за КиМ Владе Србије и Универзитетом у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, издвојено је 2,8 милиона динара. Удружење је стипендирало и 10 ученика и студената са инвалидитетом, као и 30 талентованих ученика и студената смештених у хранитељским породицама, установама социјалне заштите или су из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ.
„Удружење осигуравача је 2017. године потписало Меморандум о сарадњи са Министарством за рад и Министарством одбране, што је компанијама из сектора осигурања омогућило да финансијски помажу најбоље питомце, децу запослених у војсци, као и најбоље раднике Министарства за рад. То нам је омогућило да интензивирамо и до тада веома успешну сарадњу са та два министарства, као и да део вишка акумулираних средстава усмеримо ка државним институцијама“, каже Јовановић.
Јовановић подсећа и да Удружење од 2014. године подржава акцију „Човек године“ с милион динара годишње. Награда се додељује појединцима и установама који раде у систему социјалне заштите. Ту су и финансијска средства за акцију „Нај човек“ и награде које се додељују најбољим припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Удружење је финансирало и пут у Кину репрезентације Србије у професионалним вештинама на Међународно такмичење „Сарадња међу професијама и заједнички развој“.
„Квалитет живота можемо да подигнемо и тако што ћемо унапредити рад државних органа. Због тога смо се определили да путем донација, Министарству унутрашњих послова обезбедимо више од 300.000 евра за набавку 27 специјализованих моторних возила са пратећом опремом, као и више од пола милиона евра за набавку рачунарске опреме и софтверских компоненти, што је омогућило потпуну дигитализацију Записника о увиђају саобраћајних незгода. Захваљујући томе грађани више не плаћају преузимање Записника“, објашњава Јовановић. Рачунарска опрема обезбеђена је и за Министарство просвете.
Посебну пажњу УОС посвећује безбедности у саобраћају. За више од 160 малишана са Косова и Метохије и из хранитељских породица у Србији организована је настава из те области. Дводневна посета Београду и посета центру „Навак“ организована је у сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за КиМ. Удружење редовно подржава и акције које Агенција за безбедност у саобраћају покреће са циљем повећања безбедности учесника у саобраћају или веће информисаности оних којих аутомобилом напуштају Србију.
„Удружење је опредељено и да помогне најмлађима, јер су они будућност ове државе. Највећу пажњу јавности привукло је такмичење ’Осигурај знање’. Био је то у неку руку пионирски подухват на овим просторима, јер се више од стотину студената са различитих факултета бавило проблемима читаве једне индустрије, а не као до тада на сличним такмичењима, само једне институције или компаније. Осигурање се, по нама, не изучава довољно у оквиру редовне наставе и то је била прилика да студенти нешто науче, али и да, бар накратко, изађу из оквира редовне наставе и посвете се проблемима који ће их чекати у пословном животу. Одлична школа и за њих и за нас и планирамо да наставимо са сличним акцијама и такмичењима“, каже Јовановић и подсећа да је Удружење успешно спроводило и акцију запошљавања младих, талентованих људи.
Друштвено одговорно пословање је саставни део идентитета и пословне културе Удружења осигуравача Србије. Интегрисано је у принципе управљања, визију и вредности које УОС следи. Све то уз главну поруку да се сви морамо одрећи дела акумулираних средстава, како бисмо помогли онима који без наше помоћи не могу. Осигуравајућа друштва су стално присутна у пројектима и активностима хуманитарног карактера јер је то у складу с њиховим опредељењем да се тиме помогне најосетљивијим категоријама друштва.

На листи прималаца помоћи спортисти, медицинске установе, црква..

Удружење осигуравача Србије већ годинама помаже фондацију „Привредник” која постоји од краја XIX века и која стипендира даровиту и сиромашну децу, из свих крајева у којима живи српски народ. На челу фондације је Митрополит загребачко љубљански господин Порфирије. Само у овој школској години, обезбеђена је помоћ или стипендија за 165 средњошколаца и студената. Помаже се и репрезентацији Србије у практичном стрељаштву, коју чине припадници Жандармерије и која је освојила више од 1500 медаља, између осталих 10 европских и два светска злата. Ту су и донације од 100.000-500.000 динара по клубу десетинама фудбалских и кошаркашких клубова, културно-уметничких друштава или научним удружењима. Донације УОС у новцу или опреми примили су и Хуманисти велико срца Јагодина, Удружење грађана за подршку најугроженијим грађанима „Мидоријама”, Национална организација потрошача, СПЦ за грађевинске радове на цркви Свете тројице у Сремчици, као и Клиника за рехабилитацију „Др Мирослав Злотовић” за набавку ласера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *