Нема одступања од Резолуције 1244

Није питање да ли о статусу Косова и Метохије треба преговарати већ на којој основи, о чему и с ким

Једино легитимно полазиште јесте да је Косово и Метохија део Србије, привремено под мандатом УН и да тако остаје све док СБ не донесе одлуку о окончању свог мандата. А мандат СБ је – управљање Косовом и Метохијом до постизања решења које обезбеђује суверенитет и територијални интегритет Србије и најширу аутономију за Косово и Метохију у оквиру Србије. Овакав мандат не могу окончати ни ЕУ, ни НАТО, ни САД, ни Немачка, ни Француска, а ни Србија, ако би таква идеја уопште била замислива.
Једина основа са изгледом за успех преговора су: Повеља УН, ОЕБС и Устав Србије, дакле, међународно јавно право, никако привредна, трговинска, инвестициона или „клупска“ обећања или аранжмани. Суверенитет и територијални интегритет Србије су државне и националне вредности изнад сваке друге.
Пошто је Резолуција СБ УН 1244 основни, оквирни компромис и пошто још увек није у целини спроведена, логично је да предмет преговора буде целовита примена и конкретизација тог правно-општеобавезујућег свеобухватног документа, без потцењивања, погрешног тумачења, бирања, негирања или ревидирања.
Једини гарант евентуалног договора о будућем статусу може бити СБ УН. То не могу бити претенденти који више деценија према Србији примењују двоструке стандарде, који су оптерећени експанзионистичким геополитикама и својим растућим унутрашњим поделама.
Бриселски споразум је противуставан диктат и тешко се може преобратити у нешто друго. Ако њиме није промењен статус Косова и Метохије, битно је промењена стварност на северу Покрајине, одакле је повучен уставни и правни поредак Србије и потписом у име Србије прихваћен илегални сепаратистичко-терористички поредак.
Грешке, чије год биле, на штету Србије и српског народа треба исправљати не чинећи нове, нити се правдати штеточинством претходника.
Реципроцитет није појам за однос целине Србије и њеног дела Косова и Метохије.
Борба за заштиту уставног поретка и за поштовање међународног права и одлука СБ УН не може се упарити са тежњама за легализацију сепаратизма, тероризма и агресије. Прихватање услова за сусрет у Вашингтону је велика грешка, још једна једнострана концесија.
Србија се бори за поштовање основних принципа безбедности и сарадње у Европи, за поштовање самих основа глобалних односа, као што су суверенитет и територијални интегритет. Она се тиме руководи и када предузима дипломатске напоре за повлачење одлука о признању донетих исхитрено, под притисцима и уценама.
Јасно је да се ти напори не могу изједначавати са покушајима легализовања илегалних, сепаратистичко-терористичких творевина, које су директна последица злочина агресије НАТО-а 1999. године. То би било огрешење не само према принципима међународног права већ и према принципима морала, а посебно према жртвама тероризма и агресије.
Напори Србије да сачува свој суверенитет, територијални интегритет и своје право место у Европи и свету не могу се везивати ни за какве вештачке рокове, мандате, изборне или друге потребе страних фактора.
Резолуција СБ УН 1244 има трајни, незаменљиви значај за Србију, све док се не изврше обавезе свих других фактора према Србији. Таква је, на пример, обавеза гарантовања слободног, безбедног и достојанственог повратка 230.000 протераних Срба и других неалбанаца у њихове домове и на имања на Косову и Метохији. Њихова права, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, нису права припадника националне мањине, већ права интегралног дела српског народа. А постоји и низ других неизвршених обавеза.
Непринципијелни ставови Немачке, Француске и САД израз су политике силе и њихових ускогрудих геополитика и не могу обавезивати Србију, СБ УН и светску заједницу.
Једино принципијелност у решавању питања статуса Косова и Метохије може бити допринос одрживом миру и безбедности на Балкану и у Европи. Арбитрарност, гажење права и Резолуције СБ 1244 били би корак ка општој конфронтацији и новим сукобима. Колики је значај Резолуције 1244 за одбрану суверенитета и територијалног интегритета Србије, на свој начин, говоре напори Запада и захтеви из Приштине да се тај документ укине.
Лидери агресорских земаља, носиоци политике доминације и сукобљавања, одлазећи лидери не могу бити гаранти српских интереса. То једино може бити Савет безбедности УН. Своју опредељеност за демократију, европске и цивилизацијске вредности Србија не може доказивати одрицањем од својих права, легитимних интереса и достојанства.

4 коментара

  1. Odličasn tekst. Prava platforma. Sve drugo (posebno “Briselski sporazuma”) je prvotivsrpsko zamajavanje i ispunjenje olako datog obećanja. Recimo:

    Бриселски споразум
    Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа
    14. Договорено је да ниједна страна неће блокирати, или подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њеном путу ка ЕУ.

    Ta tačka 14. je prava slika. Lako je praviti se blesav i poturati pod nos: “Zajednicu opština”.

    13
    • Unutrašnji dijalog

      BakikaB@ Dobro si napisao. Tačka 14: ZSO, zamajavanje… Moglo je šire obrazloženje tačke, 90% gradjana nema prave informacije, zato što se Briselski sporazum prikriva, nije prošao skupštinsku raspravu. Gradjani koji čitaju elektronsku štampu (internet) ukucaju tekst Brisel. sporazuma i znaju šta piše, možda 70-80″ stanovništva ne čita elektronsku štampu-internet i nisu informisani. ZSO se potencira samo u naslovu, nikada se ne govori (prikriva) suština: ZSO upravlja po zakonima i ustavu Kosova, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, sa statusom istim za sve kosovske opštine (15 Odredbe Briselskog sporzuma). Ispada da je Srbija dobila samo prefiks “Zajednica” (srpskih opština – po zakonu i Ustavu Kosova), a Albanci dobili celo KiM(!)?
      NASTAVAK DIJALOGA je – Nastavak-finalizacija Briselskog sporazuma kojim se otima teritorija KiM od Srbije. To treba otvoreno da se kaže narodu, i da se raskine BS – otimanje teritorije?

  2. Unutrašnji dijalog

    ŽIVADIN JOVANOVIĆ, veliki diplomata i borac za pravdu, jedini je bio od visokih funkcionera iz okruženja Slobodana Miloševića koji je držao govor na mitingu na Trgu Republike – da se zaustavi isporuka Miloševića u Hagu. Drugih funkcionera iz Miloševićevog okruženja (od kojih neki su danas na vlasti) – nije bilo na mitingu da se sačuva Milošević u Srbiji(!)? Ulice bile pune velikih neprekidnih kolona naroda od Trga Republike do SIV – Saveznog izvršnog veća, gde je čekao helikopter da prebaci Miloševiće prko Bosne za Hag. Veliki si čovek i patriota, gospodine Ž. Jovanoviću.

    ČLANAK je odličan. Iz mog ugla, ugla glasa naroda, mogu da dodam, dopunim neke stvari koje su vrlo bitne a ignorišu se od i u mediima. Na primer: Zašto se preko medjunarodno-pravne R-1244 sprovodi (medjunarodni) Briselski sporazum-BS kojim se Kosovu daju svi atributi albanske države (unapred odredjen status, to ne piše jer se prikriva…), samo se traži “kompromis o normalizaciji da se Kosovo učlani u UN (i za na vek predato KiM)? Zašto je BS potpisan u startu 2013 god – kada je trebalo da se potpiše na kraju finalizacije kada se usaglase stavovi obe pregovaračke strane? Zašto BS nije dostavljen Narodnojnskupštini na debatu-raspravu, da vidi narod šta tamo piše, nego je prihvaćen od Srbije na osnovu tumačenja AV (iako ima sve elemente veleizdaje)? Zašto je nakon 2000-te god. od strane Srbije prihvaćena REALNOST na Kosovu (proizvedena višedecenijskim separatističkim šovinizmom, terorizmom i etničkim čišćenjem Srba), navodno Albanaca ima dva miliona (a Srba 12o.ooo hiljada) i da njima pripada Kosovo? Zašto je onemogućen povratak 250.000 proteranih Srba na Kosovo (zato, da bi Albanci napravili albansku državu)? Zašto proterani Srbi od starta nisu statistički tretirani kao stanovnici KiM – što bi imalo uticaja na krojenje politike na KiM?… Medijski rat za KiM je vrlo loš-neadekvatan. Da ne dužim i budem dosadan, da mi ne zameraju, ima brojnih primedbi. …
    Hvala na razumevanje! …

  3. Gospodin Zivadin Jovanovic pre svega odlican poznavaoc svih dogadjanja, pa sa punim pravom moze da komentarsPe ove dogadjaje. aPotpuno je u pravu. Nama mirovni sporazum doneo samo lose stvari. Zato o treva da odustanemo od te briselske prevare.

    5
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *