Хитлеровим стопама

Јаншина влада поништила је забрану Томпсоновог концерта у Марибору

Словеначко министарство унутрашњих послова, на чијем је челу најближи сарадник премијера Јанеза Јанше, повукло је протекле седмице неочекиван потез, поништивши претходну забрану концерта Марка Перковића Томпсона у Марибору. Оваква одлука изазвала је бројне протесте како у словеначкој, тако и у међународној јавности. Друштвене мреже преплавиле су критике у којима се упозорава да овим чином „словеначки МУП скрнави сећање на антифашисте и жртве нацизма, фашизма и усташтва“, па сада уз све отворенију ревизију историје из периода Другог светског рата рехабилитује и – усташтво.

ДВЕ ОДЛУКЕ Све то се дешава у тренутку када су светло дана угледале две контрадикторне одлуке хрватских судова; прво је Високи прекршајни суд одлучио да „Марко Перковић Томпсон може узвикивати“ усташки поклич „За дом спремни!“ (ЗДС) у својој песми „Чавоглаве“, те да то „не представља прекршај“.
А затим, баш на дан када је Словенија одобрила Томпсонов концерт, стиже саопштење из Загреба да је „поздрав ЗДС“ из времена марионетске Независне Државе Хрватске – неуставан. Чињеница да је усташки поздрав, који је редовна појава на Томпсоновим „приредбама“ (због чега му је био забрањен концерт чак и у домовини – у Пули), у Хрватској кажњива радња јер је у супротности са Уставом Хрватске није, међутим, понукала словеначког министра полиције Алеша Хојса да одустане од флоскуле да „нема индикација“ да Томпсонов концерт може бити ризичан изазивањем националне, верске и расне нетрпељивости у граду у коме живи велики део припадника (непризнатих) мањина с простора некадашње заједничке државе, међу којима има највише Срба.

РАСПИРИВАЊЕ НЕТОЛЕРАНЦИЈЕ Министар Алеш Хојс је, уз ничим изазвану примедбу да у Словенији „није забрањен ни четнички поздрав“, пожелео добродошлицу контроверзном хрватском певачу, уверен да „није могуће унапред забранити концерт због опасности од инцидената“, јер се „организатор побринуо за све мере како би спречио потенцијално хушкање на нетолеранцију, говор мржње или провокације“. Ослонио се и на слично становиште словеначког Управног суда, али и интересе капитала, јер „Томпсон долази у Словенију с намером да заради, а организатор тврди да већ трпи штету тешку 100.000 евра“ и најављује да ће стога поново тужити државу.
У десничарским словеначким медијима, који су блиски актуелној влади, дочекано је на нож и саопштење Савеза Срба Словеније (ССС), који су изразили „велику огорченост због одлуке словеначког МУП-а да дозволи Томпсонов концерт“. Иако је ССС упозорио на опасност од распиривања нетолеранције и мржње према припадницима српске, јеврејске и ромске заједнице у Словенији због провокација које су редован пратилац Томпсонових „концерата“ са усташким предзнаком, љубљански недељник „Репортер“ тим поводом објављује текст са насловом: „Подла ’огорченост’ Савеза Срба Словеније: Узнемирава их Томпсонов концерт, а не сметају им наступи Арканове удовице Цеце.“ Следи подужи текст о Аркановом лику и делу, уз објашњење у поднаслову да је Цеца „удовица српског ратног злочинца Жељка Ражнатовића Аркана, која свог злочиначког мужа још увек брани“.
Исти метод у „одбрани Томпсоновог права да наступи у Словенији“ користе и други десничарски портали и коментатори, поредећи Томпсона са извођачима из Србије, при чему су им трн у оку Цеца и „четник Бора Ђорђевић који чак и живи у Љубљани“. Све то кулминира изјавом министра полиције Хојса да је „концерт организован зарад профита, а не ради извођења кажњиве радње“. Зато „нема разлога да се такав концерт забрани“, закључио је министар Алеш Хојс.

СЛОВЕНАЧКА ДЕСНИЦА ОБОЖАВА УСТАШЕ Подсетимо: Марко Перковић већ три године покушава да одржи концерт у Словенији, а организатора је пронашао у Марибору, први пут 2017. године, за време владе Мира Церара. Већ заказани концерт је, међутим, после много повике у медијима забрањен одлуком локалне управе. Ове године је крајем маја мариборска управна јединица Перковићу уручила нову „одбијеницу“; поткрепила ју је аргументацијом на чак 55 страна уз позамашан списак доказа из којих произлази да је забрана неизбежна јер контроверзни „рокер“ користи своје концерте за величање и слављење усташтва.
Доказе није било тешко наћи – то су снимци са Томпсонових концерата на којима публика, окићена усташким инсигнијама, скандира усташки поздрав уз испружену десницу. А ту су и образложења из других држава (Канаде, Холандије, Швајцарске, Аустрије…), које су у прошлости такође забраниле Томпсонове концерте.
У последњој одлуци о забрани локална словеначка власт оцењује, између осталог, да би спорни концерт „угрозио Србе, Роме и Јевреје у Марибору“. Али пошто је у Љубљани од 13. марта ове године на власти нова, десничарска влада која није гадљива на домаће колаборанте окупатора из Другог светског рата (домобране), па тако ни на усташтво, Томпсон није изабрао (као пре три године) мукотрпан судски пут како би покушао да поништи забрану већ се директно обратио врху словеначког министарства полиције. Томпсонови менаџери истичу да „локална мариборска власт вређа и понижава Хрватску“, да је посреди „политичка одлука која нема везе са здравим разумом“, на шта Томпсон додаје уље на ватру тврдњом да „левичарска власт у Марибору (преко његових леђа) ’шаље Јанши поруку’“.
Уз то, на исти начин као и пре три године, тражи заштиту од врха хрватске државе. „Најмање што Хрватска може да учини за своје, као и достојанство својих грађана, јесте да забрани улаз на своју територију свима који су усвојили ову одлуку“, истиче тај поборник усташтва.
Није тајна да Томпсон ужива велике симпатије садашње хрватске владе, односно владајућег ХДЗ-а, и да га је премијер Андреј Пленковић 2017. и подржао код словеначких власти, али тада безуспешно. Ове године Томпсонови притисци проналазе сродну душу у Љубљани – новог и ништа мање контроверзног министра унутрашњих послова Словеније.
Наклоност Томпсону преко твитера изражава и словеначки премијер Јанез Јанша, ретвитовањем вести о „Томпсоновој судској победи: И даље ће несметано клицати ’За дом спремни!’“. Првак СДС није, међутим, ретвитовао и брзометно саопштење хрватског уставног суда, иако је тиме практично поништена одлука Високог прекршајног суда у Загребу.

ПАХОРОВ МАНЕВАР Сличном маневру прибегава и председник Словеније Борут Пахор. Прозван од стране јавности да осуди намеру Јаншине власти да Томпсону уприличи „усташки пир“ у Марибору, Пахор изврдава речима да „није ствар политике да дозвољава или брани концерте већ је ствар организатора и надлежних институција да се побрину да догађај буде организован у складу са законом, и да буде очуван јавни ред и мир“. То је покренуло нову лавину протеста, сада и на рачун председника државе кога су бирачи подсетили да је и „Јасеновац био основан да ’очува безбедност и мир’, а да су и усташе за то написале и ’законску’ основу“.
Борут Пахор јесте каријеру започео 90-их година прошлог века као председник странке реформисаних комуниста, али се у међувремену претворио, како пишу словеначки медији, у марионету садашњег премијера Јанеза Јанше, па у Словенији недостатак његовог става о питању Томпсоновог усташтва никога није посебно изненадио. На прозивке су се на крају одазвале две коалиционе странке у Јаншиној влади, СМЦ и ДеСУС, невешто се ограђујући од одлуке министра Хојса ламентима да „извођач, у чијим је песмама присутно подстицање народне, расне, верске и друге нетрпељивости – што је увреда наших вредности и кршење нашег устава – не би смео да буде добродошао у Словенији“. И то је било све. Јасно је да због Томпсона неће запретити премијеру да ће напустити коалицију и тако ризиковати губитак лукративних министарских и посланичких примања…

БУРНА ДИСКУСИЈА Зато се жестока реакција распламсала по словеначким друштвеним мрежама. „Свет протествује против расизма и ксенофобије. А у Словенији власт каже: ’Хајде да одржимо фашистички концерт’“, „Реторичко питање: Колико од 0 до озбиљно поремећен мораш да будеш, па да дозволиш певушење обожаваоцу фашизма?“, „Зашто поремећен? Зар не видиш председника државе како се клања усташким стрвинама, па спомен-плочу подигнуту у брдима усташком кардиналу, уз рехабилитацију домобранског бискупа и домобранског поглавара“, „Све је очитије да су словеначка влада са странком СДС на челу, Јанезом Јаншом и Алешом Хојсом само експозитура хрватске ’За дом спремни’. Уместо пролетера, уједињују се фашисти свих држава“, „Зар ће Марибором одјекивати Томпсонове ’риме’ о Јасеновцу и Градишци? То обично прати ’уби, уби Србина’. Значи словеначка влада сматра да могу Србина, зар не?“, закључио је бурну расправу огорчени Душан Кочевар.
Хојсову дозволу за „усташки дернек у Марибору“ оштро је осудио и донедавни словеначки премијер Марјан Шарец, уверен да је својевремена „забрана Томпсоновог концерта била државотворан чин, а данас (Јаншина) влада рехабилитује усташтво, јер је укидање одлуке о забрани пљување у лице свима који су страдали и крварили због колаборације“. Опозициони лидери су се напослетку сложили да би спорни концерт оскрнавио спомен на све жртве нацизма, фашизма и усташтва.
Није необично што је многима у Словенији страна свака помисао да би Томпсон могао да уприличи усташко пировање у Марибору, јер је током Другог светског рата то био једини град на тлу некадашње Краљевине Југославије који је посетио Адолф Хитлер. Није се заборавило да је уочи шетње мариборским улицама Хитлер подређенима наредио: „Учините ми ову земљу поново немачком!“
Отуда су Томпсонови стихови у којима опева клање Срба уз идолопоклоничко набрајање најјезивијих стратишта из Другог светског рата попут Јасеновца и Старе Градишке за већину у Словенији, а не само Мариборчане, апсолутно неприхватљиви.
У то име је и Тадеј Крамер, словеначки држављанин и декларисани Јеврејин, подсетио на усташки „Исказ Жидова из Руме упућених у логор“ у коме се набрајају имена Јевреја послатих у сабирне логоре смрти, уз потпис „За дом спремни – Хајл Хитлер!“. Крамер је отишао и корак даље – у писму на енглеском језику захтева од Израела да министрима из Јаншине владе због Томпсоновог концерта забрани улазак у земљу. Објавио је и историјска документа из окупиране Штајерске који доказују да су Јевреји из Марибора и околине били депортовани управо у „логоре за истребљење Јасеновац и Стару Градишку“. Исте оне које у својим песмама велича Томпсон.
Критичари одлуке врхушке словеначког МУП-а упозоравају и на чињеницу да забрана Томпсонових концерата није „цензура“ нити ограничава слободу говора, како тврде Томпсонови поклоници. У 10. члану Европске конвенције о људским правима јасно су наведене „дужности и одговорности“ држава у погледу спречавања „говора мржње“. Због јавне безбедности, безбедности државе, спречавања нереда или злочина, али и због заштите достојанства, угледа и права других људи, ограничења су допуштена. Пропагирање идеја усташког режима и вређање припадника мањина и других народа, пре свега Срба, Јевреја и Рома али и Словенаца, потомака жртава фашизма и усташтва, свакако се убраја у наведене разлоге, упозорава шеф мариборске управне јединице Сречко Ђуров који и даље срчано брани (поништену) одлуку о забрани. На крају, у прилог оправданих разлога за забрану говори и богата пракса Европског суда за људска права. Али ништа од тога не занима садашњу словеначки владу, што можда и не чуди, упозоравају поједини аналитичари, указујући на фотографије с којих се смеше Јанез Јанша и његови блиски страначки сарадници у друштву хрватских новодобних усташа.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА КОЛАБОРАЦИЈЕ Словеначки премијер негује традиционално блиске односе и с првацима ХДЗ-а, од Иве Санадера до Андреја Пленковића. У складу с максимом Џорџа Орвела да „онај ко контролише садашњост, контролише прошлост“, у Словенији је од недавне промене власти на делу снажна рехабилитација некадашњих колаборациониста фашистичког и нацистичког режима, што није необично ако се зна да је отац Јанеза Јанше био домобран и да је једва утекао партизанским послератним ликвидацијама домаћих издајника у Кочевском Рогу. У складу с таквим, новим читањем и писањем историје, словеначка полиција је прошлог петка на протестима против Јаншине владе ухапсила демонстранта јер је носио паролу „Смрт фашизму, слобода народу!“. Тако у Словенији више није кажњиво узвикивати „За дом спремни!“, али јесте „Смрт фашизму, слобода народу“ и на асфалту кредом нацртати петокраку звезду. unshaven girls первый займ бесплатно на картузайм на карту от 25000 на длительный срокзайм на дом

Један коментар

  1. Bravo, gospodjo Mekina.
    Neverovatno sta je sve moguce
    u Sloveniji, koja je u nasoj bivsoj
    domovini bila predvodnik demokratskih
    promena.
    Sta je Slovenija?
    Ono sto se decenijam predstavljala,
    ili ova U KOJOJ se kaznjava “Smrt fasiszmu,
    sloboda narodu” , a “klanje” pozeljno?!

    Ocigledno: NISTA NIJE ONAKO KAKO
    NA POVRSINI IZGLEDA.
    TUZNA SAM ZBOG SLOVENIJE.
    MI, POTOMCI ONIH CIJA SU KRVAVA
    TELA NOSILE NASE ZAJEDNICKE REKE,
    PREZIVECEMO I OVAJ “ZA DOM SPREMNI”.
    ALI, STA CE BITI SA SLOVENIJOM???

    3
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *