ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

фото: Mилан Tимотић

Рестауриран споменик кнезу Михаилу Обреновићу

Славни коњаник и рељефи у пуном сјају

Скулптура Михаила Обреновића, коју је израдио Енрико Паци, аутор и чувеног споменика Дантеу у Фиренци, сада је оку доступнија у свим својим детаљима

На дан погибије кнеза Михаила 10. јуна завршена је рестаурација споменика посвећеног овом владару. Према речима Горана Весића, заменика градоначелника града Београда, одлучено је да рестаурација споменика буде завршена управо на дан погибије кнеза Михаила „како би грађани могли да одају почаст свему што је кнез Михаило урадио“.
„Споменик на Тргу републике је подигнут 1882. године, а за ових 138 година чишћен је свега два пута, последњи пут 1986. године. Ово је најтемељнија реконструкција до сада. Скинута је патина која је покривала рељефе које је израдио наш чувени архитекта Константин Јовановић и који приказују делове из српске историје, а које суграђани сада могу много боље да виде. Сама скулптура Михаила Обреновића коју је израдио Енрико Паци, аутор и чувеног споменика Дантеу у Фиренци, сада је видљивија у свим својим детаљима“, рекао је Весић, истакавши да ниједан српски владар није добио такав споменик, што довољно говори о улози Михаила Обреновића у српској политици 19. века. Заменик градоначелника је подсетио и да је обављена реконструкција постамента, обновљени су канделабри, a oбављено је и чишћење од графита: „Надам се да графити више неће бити исписивани и да ћемо сви заједно чувати овај споменик, као што се сада поносимо и рестаурираним Победником или Спомеником захвалности Француској.“

фото: Беоинфо

Општина Сурчин

Нови центар културе града

Да је улагање у културу и образовање императив којим се руководе челници града осведочено је протекле седмице када је на територији општине Сурчин градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио реновирани Дом културе у Бољевцима.
Радојичић је истакао је да је реконструисано око 1.500 квадратних метара простора, те да га посебно радује то што је планирано да тај простор буде прилагодљив за различите активности. 
„Овај простор ће користити и више културно-уметничких друштава, деца, пензионери. Важно је да овакве објекте реновирамо и градимо, као и да их користимо на прави начин. Велика похвала руководству што је на овако добар начин реконструисало овај простор, а посебно ме радује то што већ мисле о томе како ће бити максимално искоришћен“, истакао је градоначелник.
„Нама је важан равномеран развој целокупног Београда, а не само централног језгра, и то је политика коју водимо последњих година. Сурчин је млада општина која има много потенцијала, али када имате локално руководство као што Сурчин има, онда то даје добре резултате“, рекао је Радојичић.
Градоначелник је истакао и да је од отприлике 45.000 грађана Сурчина скоро 10.000 младих и деце.
„Због специфичне епидемиолошке ситуације сада имамо разлог више да путујемо и посећујемо лепе дестинације у Београду и Србији. Сурчин има и друге природне локалитете које треба посетити, као што је Бојчинска шума, у којој се организују различите културне манифестације“, закључио је Радојичић и потом позвао Београђане и госте престонице да посете Наутичко село „Бисер“ и уживају у прелепом амбијенту.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *