Вирус у обавештајном систему

Да ли је погрешна процена разлог због кога су најмоћније обавештајне службе заказале о питању пандемије вируса корона?

На тему благовременог упозорења на биолошку опасност заказале су све обавештајне службе на свету, па и оне најмоћније. Крајњу немоћ, као никада до сада, показале су америчке обавештајне службе, као и оне најугледније из породице њихових европских савезника. Њихов посао је да на време детектују све безбедносне претње и о њима обавесте државни врх, уз предлог мера којима се те претње могу неутралисати или умањити. Први пут се десило да се не препозна и игнорише тако велика опасност, која изазива огромне људске жртве и снажно подрива понос западне цивилизације – пре свега стандард, економију и демократију. Зашто се то догодило?

СИБИРСКИ ВЕКТОР Запад је био успаван чињеницом да нове врсте ратовања лансирају само они. У погледу банке биолошких агенса далеко су одмакли у односу на друге, и процењивали су како су могућности да их неко први нападне биолошким оружјем равне нули. Као могућег супарника с тим у вези третирали су само Русију. Највише су зазирали од руског биолошког центра „Вектор“ у Сибиру. Знали су да се бави врхунским истраживањима из области епидемиологије, молекуларне биологије, вирусологије, генетског инжењеринга и биотехнологије. Били су уверени да се њихова истраживања користе за проналажење и унапређење биолошког оружја јер обрађују најопасније вирусе на планети, али то нису могли доказати.
Обавештајни продор у ову институцију веома је тежак и због локације центра (код Новосибирска) и због најстрожих безбедносних мера. Сем тога, чак и да није у питању Сибир, обавештајна обрада биолошких истраживања далеко је тежа од конвенционалних, хемијских и нуклеарних.

[restrict]

РАВНОТЕЖА СТРАХА САД су отишле корак даље од успостављања некакве равнотеже биолошког оружја с Русијом, и предузеле нешто што представља праву биолошку претњу. Центре за биолошка истраживања отварали су и развијали углавном у државама које се граниче с Русијом. Најпознатије лабораторије иза којих стоји Пентагон су у Грузији и Украјини, а постоје конкретни планови и с неким другим државама из руског окружења. Све јасније се види покушај формирања полупрстена биолабораторија око Русије које финансира Пентагон, слично ономе што САД чине с модерним ракетним системима. Наравно да је Русија то схватила као биолошку опасност, те зато и настоји да активностима у својим лабораторијама успостави „равнотежу страха“.

АМЕРИЧКЕ ОПТУЖБЕ Када је биолошка опасност кренула из Кине, она није третирана као биолошки напад и управо на Западу су биле најгласније тврдње да је епидемија природна појава и да се вирус природним путем пренео са животиња на човека. Тек касније, када је биолошка опасност показала неочекиване размере, почеле су озбиљне америчке оптужбе према Кини. Одбор америчког Сената за унутрашњу безбедност најавио је отварање истраге о пореклу вируса корона и његовом ширењу, а држава Мисури чак је тужила Кину јер тобоже није адекватно реаговала. Уз оштре изјаве председника САД Доналда Трампа, ово су сигнали који указују да су жестоки судари обавештајних служби САД и Кине почели доказивањем „истине“ о вирусу, али се сигурно неће на томе завршити. Убудуће ће уз Русију и Кина фигурирати као равноправан противник САД у биолошком сучељавању.
У кратком периоду, за време колапса здравственог система у граду и држави Њујорк и огромног страдања америчких грађана, учинило се да ће трагедија помирити и повезати лидере велике тројке – САД, Русије и Кине – и да је сарадња сасвим могућа. То је буквално зависило од председника Трампа, али сада је све извесније да он тако наглу промену политике не може уклопити у стратегију кампање за нови председнички мандат. Сада му је најважније да одговорност са себе пребаци на Светску здравствену организацију и на Кину. Зато је наредио обавештајним службама да хитно испитају ствар и да пронађу „кривца“. Њихова „истраживања“, наравно, указују да је „кривац“ Кина.
Председнику Трампу више одговара да је вирус вештачки створен у лабораторији у Вухану, да су се Кинези неодговорно понашали према биолошком оружју које су сами створили, и тако угрозили цео свет. Међутим, шефовима америчких обавештајних служби више одговара да је вирус настао спонтано у Кини, јер тако скидају са себе одговорност што кинеска биолошка истраживања нису обавештајно истражили и што нису благовремено упозорили своју државу. Зато оптужбе према Кини иду у два правца – да су вирусом који су произвели угрозили све државе на планети, али и да нису на време и објективно обавестили Светску здравствену организацију о степену опасности, него су у циљу заштите сопствене економије већину ствари прећутали и умањили. Иза ових оптужби према Кинезима, и њихових контраоптужби да су Американци подметнули вирус корона у Вухану, види се жесток сукоб америчких и кинеских обавештајних служби.

ТЕОРИЈЕ И ЗАВЕРЕ Свет не зна праву истину о настанку или евентуалној злоупотреби вируса корона. Питање је да ли ће се икада права истина сазнати, али зато разних верзија догађаја и теорија завере има напретек.
Зашто и ми не бисмо свему томе додали још једну верзију, која није ништа мање вероватна од оних које циркулишу светским медијима:
Пођимо од чињенице да Кина жели да, поред економске, постане светска војна сила у сваком погледу. Да поред конвенционалног и атомског, тајно располаже и биолошким оружјем, у размерама којима тајно овим оружјем располажу САД и Русија. Кина, као многољудна земља, има разлога да размишља о биолошком оружју које би неко могао употребити против ње не би ли смањио њену бројчану предност. Поседовање биолошког оружја којим би могли узвратити на биолошки напад био би јак фактор одвраћања. Зато су кинеске обавештајне службе могле добити задатак да продру у добро чуване тајне САД и да „украду“ стратешке информације из те области, па и саме вирусе које САД третирају као биолошко оружје. Рецимо да су успели у томе (о чему се увелико пише) – да преко некога од врхунских америчких вирусолога „купе“ вирус или тајне податке како да га произведу, а да то америчке обавештајне службе нису на време сазнале и спречиле.
У ситуацији када треба да преузму одговорност што нису сачували нешто што су морали да штите, одлучују се за обавештајну комбинацију и специјалну биолошку акцију у Вухану, и преко спортиста САД пуштају вирус међу Кинезе уз процену да ће епидемија нанети штету Кини и остати у ограниченим размерама у оквиру Кине. Тако чувају свој обавештајни углед и стварају утисак пред Трампом да они воде игру и управљају догађајима, да би касније све измакло контроли и показало се као катастрофално лоша процена.
Ако је било америчке контраакције, она је била брзоплета и мањкава због недостатка времена да се боље разради и да се сви ризици провере. Службе крију своје лоше процене и промашене акције; та тајновитост је сачувала многе фотеље и значајне каријере. Ствар је проста – неуспешне и промашене акције нису се ни догодиле а за све последице и зло које је настало треба што уверљивије оптужити противника.

ПРЕСТРОЈАВАЊЕ ОБАВЕШТАЈНИХ СИСТЕМА Велики промашаји обавештајних служби у вези с биолошким претњама практично су довели у заблуду актуелну америчку администрацију и резултирали закаснелим и погрешним потезима. Трампова хитна наређења преко ноћи су променила усмерења и тежиште рада служби, а то захтева реорганизацију и промену њихове организационе шеме. Сигурно предстоји јачање и проширење ресора за обавештајно истраживање биолошке опасности. То практично значи да ће аналитички и оперативни део кадровски ојачати стручњацима из ове области. Наравно да ће руске и кинеске обавештајне службе морати да учине исто ако тај сегмент служби јачају Американци. Обавештајне службе увек се могу ослонити на врхунске стручњаке у својој земљи, али то више није довољно. Мораће да створе кадрове који познају биолошко оружје а да су истовремено добри обавештајци, способни да изврше продор у озбиљно чуване биолошке институције противника или у сам државни врх где пристижу извештаји о истраживањима и достигнућима у биолошким лабораторијама.
Реална представа стравичних последица деловања непознатог вируса трајно ставља биолошку опасност у први план и у тежиште рада. Без обзира на то да ли је пандемија настала случајно или намерно, сигурно ће бити предмет изучавања јер се показала као најразорније средство за слабљење економије, а управо око тога се врте савремена сучељавања великих сила. Санкције су ситница у односу на разорну моћ вируса, ако се он произведе да буде оптималан за злоупотребу. То сигурно неће бити актуелни вирус корона због веома високог степена преносивости, али неки други можда и хоће. Није више у питању само припрема за неке војне обрачуне него могућност удара на економију противника, онеспособљавањем радника и ограничењем контаката и кретања људи. Убудуће, стално ће постојати сумња да ли је епидемија на неком подручју спонтано настала или је вештачки изазвана. Ако и не буде сулудих идеја да се вирус користи као оружје за специјалне прљаве акције, нико неће бити сигуран да то неће учинити противник, и зато ће његове активности бити под лупом обавештајних служби.

ПУТИНОВА ИНИЦИЈАТИВА Било би изванредно ако би успеле неке актуелне иницијативе да се успостави боља контрола опасних биолошких истраживања. Интересантно је да такве иницијативе углавном долазе од стране Русије, иако је она далеко мање страдала у односу на западне силе. Руски председник Владимир Путин предлаже сусрет лидера велике „тројке“ (САД, Русије и Кине) или „петорке“ (САД, Русије, Кине, Француске и Велике Британије, сталних чланица Савета безбедности УН). Основна препрека евентуалном сусрету је конфузна политика САД у вези са овим проблемом. Некакав договор најављује и Дмитриј Медведев, заменик председника Савета за безбедност Русије. Он каже: „Апсолутно сам сигуран да ће после ове пандемије човечанство бити приморано да мења међународну правну базу, да бисмо били уверени да нико ништа неће учинити.“
Значи, и даље је основни катализатор опасних биолошких истраживања и лагеровања биолошких агенаса – неповерење. Оно се мора елиминисати међународном или међусобном контролом која би била потпуно поуздана. Ипак, ако се то неким чудом и догоди, сигурно неће пре председничких избора у Америци. Да збрка буде потпуна, водећи руски микробиолог Петар Чумаков тврди да су Кинези и Американци заједно радили на истраживању вируса корона, али нема никакве потврде да је то тачно. И он тврди да ће се морати дефинисати нова правила која ће регулисати рад са генима тако опасних вируса.
У сваком случају, сагледавање биолошке опасности биће убудуће далеко тежи обавештајни посао од изучавања оне конвенционалне, хемијске и нуклеарне. Забрањена производња и лагеровање биолошког оружја увек се може маскирати легалним истраживањима, што је у другим областима веома тешко. Проблем је поуздано утврдити какви вештачки вируси уопште постоје, а камоли њихове карактеристике, ефикасност и начин заштите. До сада је било неприхватљиво да се обавештајни ресурси троше на биолошку опасност у истој мери колико на конвенционалну и нуклеарну, али ће се нешто у таквим размишљањима и те како променити.
Уосталом, сем за обавештајни продор, ресурси обавештајно-безбедносних система убудуће ће се далеко више трошити на контраобавештајну заштиту врхунских стручњака, институција и технолошке опреме за биолошка истраживања. То ће још више отежати ионако претежак обавештајни задатак. Недостатак обавештајних информација изазиваће неповерење, нервозу и страх, који увек могу резултирати непромишљеним и опасним потезима. Ако се томе дода опасност од тероризма, тек тада се могу сагледати промене у ангажовању обавештајних служби, јер је сасвим извесно да ће ова пандемија инспирисати болесне умове терориста. Такве опасности постојале су и раније, али реална слика ризика данас је далеко јаснија и уверљивија.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *