Излог књиге

Каја Малановска
ИМИГРАЦИЈЕ
„Арете“, Београд

Девет прича подељено је на „Приче које су се догодиле“ и „Приче које су се могле догодити“. Малановска испитује различите врсте имиграција, од мигрантског искуства другог у њеној земљи, преко туристичког путовања, одласка на венчање другарице из потпуно различите културе, мастер и докторске студије у иностранству, одлазак на летовање са даљим рођацима, пресељење у другу земљу у потрази за бољим животом. У неким причама главни јунак је она, пише о свом непосредном искуству. У другим причама, јунаци су други, а она је посматрач са стране. Међутим, без обзира на то у коју групу њене приче спадају, и да ли је мигрант у њима она или неко други, да ли су миграције дугорочне, целоживотне или краткотрајне, ауторка их користи само као подлогу за испитивање унутрашњих светова, како њених, тако и њених јунака. Суптилно, а опет темељно, испитује осећања, промишљања, страхове, опсесије, депресију, па чак и лудило… Све су приче прожете благом самоиронијом, Малановска своју уздрману психу описује реално, храбро, без стида и стигме, понекад нас увлачећи у своју муку, али увек уз мали одмак погледа са стране, не сматрајући себе за центар било чијег света, осим свог.

Слободан М. Јанковић
БЛИСКОИСТОЧНА КРИЗА: РАТ БЕЗ МИРА
„Catena Mundi“, БеоградСлободан М. Јанковић у пет целина представио је историјат израелско-арапских сукоба и ратова, обрадио улогу великих и регионалних сила у кризи, узроке арапског пролећа и његовог прерастања у арапску зиму, указао на статус Јерусалима, социјално-економске односе, питање воде и демографских трендова као препрека стварању палестинске арапске државе. Коначно, аутор је испитао улогу ционизма и природу америчко-израелских односа.

Петер Хандке
КРАТКО ПИСМО ЗА ДУГИ РАСТАНАК
„Лагуна“, Београд

Трагајући за својом женом Јудитом, безимени јунак романа, млади Аустријанац у Америци, долази до хотела у Провиденсу, где га на портирници чека писмо: „У Њујорку сам. Уједно те молим да ме не тражиш, не би било добро да ме пронађеш.“ С временом, међутим, постаје јасно да Јудита заправо њега прогони с намером да га убије. Он проводи дан у Њујорку, затим одлази у Филаделфију, где ће му се придружити стара љубав са својом двогодишњом ћерком. Возе се заједно до Сент Луиса, а потом, да би умакао немилосрдној Јудити, он креће на запад ка Тусону и отуд ка Орегону. На обали Тихог океана срешће своју жену са пиштољем у руци.
„Хандке исписује и описује безизлазни љубавни лавиринт, у којем се двоје сусрећу и губе, беже једно од другог само да би се изнова срели. Јер је права љубав једино она у којој је читав живот – непрестано – на коцки“, пише Владимир Табашевић.

Никола Моравчевић
НЕСРЕЋНИ КРАЉ
„Архипелаг“, Београд

Историјски роман о Стефану Дечанском кога писац доживљава као најнесрећнијег српског краља кога је отац прогнао и ослепео, а син у успелој побуни задавио.
У средишту романа су вишегодишња страна ропства Стефана Дечанског, најпре у татарском логору на ушћу Дњестра у Црно море, где је био талац татарског кана Ногаја, потом и у Цариграду, где га отац после ослепљења шаље у прогонство.
Узбудљива прича, недовољно позната историја, изузетна историјска фигура обележена људском патњом.

 

Милош Ковачевић
КАКО И ЗАШТО (НЕ) ПИСАТИ ОВАКО
„Прометеј“, Нови СадПрема речима Данка Шипке, аутор у овој књизи показује како „синтаксичар од формата може на конкретан начин да допринесе језичкој култури. Прилози су у књизи подијељени у двије групе. Главнина прилога, дакле, бави се синтаксичким питањима, проблемима утицаја неваљано срочене форме на значење и одређених синтаксичких елемената“. Како Данко Шипка истиче, Милош Ковачевић на најбољи могући начин „повезује своју традиционалну структуралистичку анализу синтаксичког материјала са рјешавањем питања језичке праксе. Свака тврдња богато је документована примјерима из новинских текстова, прикупљаних током временског периода од четири деценије. Анализа досљедно води конкретним препорукама за рјешавање проблема у језичкој пракси а нерјетко и предвиђању даљег развоја статуса одређених појава“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *