ДЕЦЕНИЈА ИЗВЕШТАВАЊА О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ – НАПРЕДАК И ОДГОВОРНОСТ

Компанија НИС објавила десети Извештај о одрживом развоју

Као друштвено одговорна компанија, чије се пословање темељи на принципима одрживог развоја, НИС је на корпоративном сајту објавио Извештај о одрживом развоју за 2019. годину, десети по реду од почетка извештавања (https://www.nis.eu/izvestaj-o-odrzivom-razvoju). У немогућности да због епидемије новог корона вируса овај значајни јубилеј обележи у друштву већег броја пријатеља, сарадника и представника медија, НИС је одлучио да јавности прикаже своја достигнућа из 2019. године путем јединствене интерактивне online верзије Извештаја. У овом документу, прилагођеном коришћењу на свим мобилним уређајима, јавност може да стекне увид у пословне резултате компаније, улагање у бољитак заједнице, напоре да се допринесе заштити животне средине, као и развоју људских ресурса и добре корпоративне праксе.

„Принципи одрживог развоја ће и убудуће представљати основу свих бизнис процеса НИС-а. Десет извештаја о одрживом развоју који су за нама не видимо само као значајан успех наше компаније, већ и као обавезу да на том путу истрајемо и још више подигнемо лествицу стандарда у овој области. Само на тај начин можемо обезбедити даљи напредак НИС-а, уз одговоран однос према нашим акционарима, запосленима, животној средини и заједници чијем развоју желимо да пружимо одлучан допринос“, навео је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, у Уводној речи Извештаја о одрживом развоју за 2019. годину.

НИС је један од пионира извештавања о одрживом развоју у Србији. Извештај о одрживом развоју компаније за 2019. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“. НИС у Извештају препознаје 12 циљева Одрживог развоја Уједињених нација чијем испуњену доприноси својим пословањем. Такође, у овом документу НИС на транспарентан начин представља свим заинтересованим странама своје пословне успехе, начин на који до њих долази, као и напоре да се оснажи заједница у којој компанија послује.

Када је реч о пословним успесима, НИС је у 2019. години реализовао највећи обим инвестиција од 2013. године и у развојне пројекте уложио 42,2 милијарде динара. Највише је инвестирано у област истраживања и производње нафте и гаса, модернизацију Рафинерије нафте у Панчеву, даљи развој малопродајне мреже, као и у пројекте заштите животне средине у свим сегментима бизниса.

У уверењу да је Србија наш заједнички дом, позајмљен од будућих генерација, НИС је у пројекте заштите животне средине у 2019. години уложио 534 милиона динара. Ови пројекти реализовани су у свим сегментима пословања, а акценат је био и на улагањима у Рафинерију нафте Панчево ради смањења емисија у ваздух.

Будући да су запослени у НИС-у најважнији ресурс компаније, њихов развој, образовање и усавршавање основ су за постизање добрих резултата. Стога је прошле године, у сарадњи са екстерним сарадницима, организовано 2.180 обука, у којима је учествовало више од 4.000 запослених.

Желећи да допринесе развоју заједнице, НИС је у различите друштвено одговорне пројекте под слоганом „Будућност на делу“ претходне године инвестирао више од 371 милион динара.  У фокусу ових пројеката НИС-а су млади тако да је само кроз програм „Заједници заједно“ у 2019. години уложено 116,5 милиона динара у набавку савремене медицинске опреме за здравствене институције у којима се лече најмлађи широм наше земље.

НИС је унапређење квалитета живота грађана Србије од 2009. године кроз различите програме подржао са око 3,8 милијарде динара. Између осталог, НИС је допринео изградњи, обнови и опремању 37 дечјих болница и домова здравља, 77 игралишта и паркова, 12 лабораторија, 4 музеја, 4 позоришта и 14 породилишта. Како би на што бољи начин помогла својим суграђанима, компанија НИС је основала и Клуб волонтера, који броји више од 500 чланова, и који су само током претходне године остварили преко 1.700 волонтерских сати. И у наредном периоду, улагање у развој заједнице биће један од приоритета НИС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *