Заробљени у Словенији

Истина, прва жртва рата против вируса корона: Лаж да је Србија одбацила сопствене грађане

У сваком рату је истина прва жртва, а епидемија вируса ЦОВИД-19 открива да исти постулат важи и за актуелни рат против невидљивог „непријатеља човечанства“. Примера има много, а индикативан је случај из наше околине који показује како је један потпуно „неполитички“ повод, као што је пандемија смртоносног вируса, спретно искоришћен за ружење Србије и јефтину пропаганду против њених интереса и грађана.

КАЦИНОВА ПРОПАГАНДА Увођење ванредног стања и затварање српских граница изненадило је многе грађане Србије расејане по свету. И док су авиони „Ер Србије“ сакупљали на стотине њих на разним крајевима земаљске кугле како би их вратили кући, део Срба се из Западне Европе запутио ка отаџбини сувоземним путем, сопственим колима, и тако остао „заробљен“ на тлу Словеније. Тај проблем је на крају решен „договором између власти у Словенији, Хрватској и Србији“, па су се „заробљеници“ (како су сами себе назвали) у колонама под полицијском пратњом на крају ипак домогли Србије преко Хрватске.
Претходно су, међутим, искоришћени у пропагандне сврхе. И то тако да је Србија представљена као земља која одбија сопствене грађане с границе, а прима их тек после жестоких дипломатских интервенција земаља ЕУ. У конкретном случају – Словеније с гласноговорником Јаншине владе, васкрслим Јелком Кацином на челу.
Овај овековечени србомрзац, портпарол словеначке „ратне владе“ 1991, потоњи словеначки амбасадор у НАТО-у, некада је лагао о „злочинима ЈНА“ од којих ниједан до дана данашњег није доказан чак ни у Словенији, а данас је задужен да обмањује јавност о успесима нове словеначке десничарске владе. Нестао је с политичке сцене пошто је пропала партија чија је био перјаница, али је са именовањем владе Јанеза Јанше 13. марта извучен из нафталина и постављен на место „гласноговорника за ЦОВИД-19“ у име „кризног штаба Словеније“… Одлично му је дошла одлука Србије да прекине сав путни, железнички и ваздушни саобраћај, после чега поједини грађани Србије више нису могли сопственим колима да се врате у Србију, па су почели да се окупљају испред српске амбасаде у Љубљани.

[restrict]
Јелко Кацин

ПАЉБА ПО БЕОГРАДУ Иако је конзулка објашњавала да није проблем „у одбијању Србије да прими своје грађане“ већ чињеница да је Србија, попут многих других европских земаља, затворила своје границе због вируса корона, словеначке власти и медији осули су паљбу на рачун Београда. И то упркос чињеници да је Хрватска, на пример, затворила већину својих граничних прелаза према Словенији, а Словенија према Италији и Аустрији.
„Затвара се граница према Словенији, у Србију и Црну Гору више се не може“, „Одустаните од путовања и од уласка у Хрватску“, „Због вируса корона гранични прелази са Србијом и Црном Гором затворени су за све, осим за њихове држављане и возаче теретних возила, јавља ХАК“ – то су наслови хрватских медија у време када је у Словенији растао скандал око „Срба које Србија неће да прими“.
Упркос томе словеначки медији су, осокољени Кацином, „проблем са Србијом“ подигли на ниво међународног скандала и кршења међународног права, те пример српске бруталности према властитим грађанима. Медији су у ударним терминима извештавали да Србија одбија да прими своје грађане, а такву интерпретацију су свесрдно подржавали и представници Јаншине владе. На крају је лично Кацин обзнанио да је инцидент „разрешен захваљујући дипломатској акцији Словеније“.
„Враћамо их кући, у Србију. То су држављани Србије који се враћају из скандинавских земаља, Бенелукса, Немачке, Чешке, Словачке, Аустрије, немају стални или привремени боравак у Словенији. У Словенији су се заглавили зато јер је Србија због ограничења ширења вируса ЦОВИД-19 за све затворила своје границе“, јавно је лагао Јелко Кацин. При томе ниједан медиј у Словенији није поменуо да Србија истовремено шаље авионе пут удаљених аеродрома по свету како би вратила кући своје грађане, јер би то бацило лоше светло на Кацинове тврдње.
Љубљанско „Дело“ писало је да је у Словенији „на списку за повратак 220 српских грађана који су због вируса корона изгубили посао у разним европским земљама, а Србија их није примила“, и чак је тврдило да су се Срби довезли до српске границе, али нису могли да уђу у своју државу. „Примити своје грађане, то је обавеза Србије према међународном праву“, упозорио је за „Дело“ Дамјан Бергант из словеначког Министарства спољних послова.
„Дело“ је масним словима у поднаслову навело: „Међународни скандал: То је кршење свих међународних договора, рекао је Андреј Штер из министарства спољних послова Словеније.“

ХРВАТСКА ПРЕПРЕКА Медији су о „скандалу“ извештавали из минута у минут, наглашавајући доброту словеначке државе и маћехински однос Србије према сопственом народу. Лаж да је Србија затворила границу „и за своје грађане, који су се из иностранства враћали кући“ експлоатисали су и други словеначки медији, пренебрегавајући чињеницу да је за српске грађане проблем заправо представљала хрватска, а не словеначка или српска граница.
Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић је управо тада обзнанио да Хрватска „затвара 27 граничних прелаза за погранични промет са Словенијом“, и то као реакцију на одлуку словеначке владе да „затвори властите граничне прелазе с Хрватском на тих 27 локација“. Факат је и да пре тога, док су међународни прелази између Словеније и Хрватске били отворени, хрватски погранични органи – због затворене границе са Србијом – нису дозвољавали улазак српских грађана на територију Хрватске, чему је кумовала и Европска комисија, предложивши „рестрикције на границама земаља чланица ЕУ“.

СТЕРЕОТИПНЕ ОПТУЖБЕ Кад се подвуче црта, намеће се питање: шта је то Србија учинила другачије од других држава да је то изазвало такву повику у Словенији? Одговор је – ништа.
Али чињенице нису биле значајне за словеначке медије и државног пи-ара Кацина, који су ширили лажи и у домаћој и у европској јавности тврдњама да је Србија затворила границе за своје грађане. Све то је било усмерено ка циљу да се Србија прикаже као недемократска, ауторитарна земљу која занемарује чак и сопствене грађане. Таква порука се савршено уклапала и у познате стереотипе о Србији које словеначки десничари распирују годинама и деценијама.
Нема сумње да је словеначки МИП оркестрирао свом медијском шарадом са циљем пропагандистичког прљања Србије. Све то се дешава у време када су европске земље показале завидну меру себичлука, оставиле на цедилу не само Србију и друге кандидате за чланство у ЕУ него и чланице Уније попут Италије и Шпаније… На крају, прича о „Србима које је Србија одбацила“ није ништа друго него потврда аксиома да је истина прва жртва рата. Чак и у време свеопштег рата против – вируса.

[/restrict] микрозайм онлайн оформить займ на карту сбербанказайм под низкий процентзайм до зарплаты онлайн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *