Путин на првој линији фронта

Московљани могу да напусте стан само ако им треба лекарска помоћ, иду на посао, купују у најближој продавници, избацују смеће или шетају љубимце до 100 метара – за све то издаваће им се посебне дозволе

Свет су обишли прошле недеље кадрови руског председника Владимира Путина у жутом заштитном комбинезону, с плавим рукавицама и специјалном заштитном маском – како обилази Комунарку, инфективну болницу у Москви, где примају најтеже пацијенте заражене вирусом корона. Путин је, тако, постао вероватно први светски лидер који је лично, и свесно, зашао непосредно у жариште ове заразе, на сличан начин како је 1999. и 2000. године обилазио руске трупе на првим борбеним линијама у рату против чеченског и међународног тероризма. Још се препричава тај 20. март 2000. године, када је, док су сви медији веровали да се Путин „одмара“ у својој сочинској резиденцији „Бочаров ручеј“, ненајављен полетео у борбеном авиону Су-27 ка главном граду Чеченије, Грозном. С пилотским шлемом и у летачком комбинезону испод кога је носио кошуљу и кравату, Путин је асистирао чувеном руском асу, генералу Александру Харчевском, повремено и сам преузимајући управљање моћном летелицом. Њих двојица су том приликом били сами, без великог председничког обезбеђења, уз само још један „сухој“ који их је пратио. Обилазећи борце и делећи одликовања војницима и официрима 331. десантног пука, подигао је морал трупама, улио више оптимизма народу у тим тешким тренуцима – и на тај начин зацементирао предстојећу победу у првом кругу председничких избора.

СВЕ ФУНКЦИОНИШЕ „КАО САТИЋ“ Тачно 20 година касније, 24. марта 2020, учинио је нешто слично: опет без најаве, док су лекари очекивали посету министара из владе, обишао је Комунарку, здравствене раднике и пацијенте, борце на првој линији „медицинског фронта“. Овог пута није никога одликовао, али је захвалио Денису Проценку, директору ове савремене болнице специјализоване за борбу против короне, уверивши се да све функционише „као сатић“. „Видео сам како раде. Сви су на бојевом дежурству. Не желим да користим ове војне изразе, али заиста код вас све функционише као сатић – као добро уходани механизам. Осећа се да људи знају шта раде, како да раде, све имају, они ефикасно користе постојећу технику, апаратуру, средства.“ Путинов прес-секретар Дмитриј Песков потом је објаснио да је председникова одлука о посети болници била неочекивана и да се све радило „у ходу“. „Председник је сам донео одлуку да уђе у инфективни блок болнице. То је у Путиновом стилу, он увек жели да види својим очима како стоје ствари на првој линији“, појаснио је функционер Кремља. Према његовим речима, председник наставља да ради као и до сада, уз додатне превентивне и санитарне мере, смањујући једино број јавних наступа.
Већ следећег дана Путин је грађане охрабрио још више – најављујући свеобухватне економске мере које се односе на исплату помоћи породицама и подршку привредницима. Стратешки, све је веома слично као 2000, једино што је сада Русија, као и цео свет, у рату против невидљивог противника, а Путину не предстоје председнички избори. Додуше, очекује га референдум за усвајање уставних амандмана којим би, поред осталог, требало да му се омогући право на још два шестогодишња мандата. Плебисцит је био предвиђен за 22. април, али је шеф Кремља саопштио да ће се грађани изјаснити касније, након што буде отклоњена опасност од заразе. Зато им је, без одлагања, понудио економску и финансијску помоћ, имајући у виду да, поред здравља људи, епидемија короне негативно утиче на привредни систем сваке земље. У доба пандемије нестаје економски раст, статистичке кривуље иду надоле, са изузетком оне која бележи незапосленост. На удару су терцијалне делатности, угоститељи, пружаоци разних услуга. А у градовима, који су највише погођени епидемијом – такве делатности су и најбројније.
Руски председник је наложио да се одреде додатне исплате материјално угроженим породицама с децом, да се незапосленима исплати додатак у висини минималне зараде, као и посебан једнократни новчани додатак поводом 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату. Већ од првог априла започеће исплата по 5.000 рубаља (око 6.700 динара) месечно за децу до три године старости, породицама које имају право на тзв. мајчински капитал. Од 1. јуна почеће исплата половине минималца за породице које имају децу узраста између три и седам година. До 31. децембра ступиће на снагу и још два Путинова налога: максимална новчана надокнада за незапослене и надокнада за привремену спреченост за рад изједначиће се с минималном зарадом. За пола године ће се одложити наплата пореза од малих и средњих предузећа, а висина доприноса биће смањена до 15 одсто. Увешће се стални мониторинг привредних грана којима је неопходна помоћ државе, о чему ће влада подносити месечне извештаје. Држава ће дотирати каматне стопе за кредитирање реалног сектора економије.

МОСКВА У КАРАНТИНУ Највише заражених вирусом корона у Русији, око две трећине, налази се у највећем граду, Москви. Тамо је градоначелник Сергеј Собјањин увео 29. марта посебне мере потпуне самоизолације. Од наредног дана сви житељи Москве, независно од узраста, могу да напуштају своје станове само ако имају чврсте разлоге за то, односно у пет предвиђених случаја: ако им је неопходна хитна медицинска помоћ; за путовање до посла и назад ако имају радну обавезу која укључује обавезно присуство; за куповину у најближој продавници или апотеци; у случају неопходности избацивања смећа; за шетњу кућних љубимаца најдаље 100 метара од куће. Како се наводи, за све ове потребе влада града Москве издаваће посебне дозволе, рекао је Собјањин и најавио да ће идуће недеље бити стављен у функцију „смарт систем“ контроле поштовања кућног режима и постављених правила кретања грађана. „Постепено, али константно ми ћемо јачати контролу, неопходну у овој ситуацији“, нагласио је градоначелник руске престонице. Како је појашњено, забрана се не односи на улазак или излазак из града, већ само о ограничавању кретања унутар престонице без оправданог разлога. Неће бити ни ограничавања приватног, службеног, специјалног и јавног превоза и саобраћаја, прецизирано је из оперативног штаба града Москве.
Собјањин је указао грађанима на важност одржавања такозваног социјалног дистанцирања и указао на то колико би минимално растојање требало да буде. „Налазећи се на улицама, у продавницама, у саобраћају и на другим јавним местима, грађани су обавезни да поштују социјално дистанцирање од најмање 1,5 метра. Изузетак може бити само вожња таксијем“, истакао је градоначелник. Он је најавио, поред федералних мера подршке грађанима које је наложио председник Путин, и додатну надокнаду за грађане Москве, у износу од 19,5 хиљада рубаља (26 хиљада динара) месечно. Овај износ исплаћиваће се Московљанима аутоматски, без подношења било каквог захтева. „Уведене мере су апсолутно неопходне, али њихова ефикасност у обуздавању брзине ширења инфекције зависи од понашања свакога од нас. Чувајте себе и своје ближње. Молим вас, останите код куће“, подвукао је Сергеј Собјањин.

НЕРАДНА НЕДЕЉА Премијер Русије Михаил Мишустин позвао је у понедељак да се режим самоизолације какав је уведен у Москви и Московској области прошири на територију целе земље, на све руске регионе. Мишустин је подсетио и да је, сагласно указу председника Владимира Путина, недеља за нама проглашена нерадном. „Ми чинимо све да би људи могли довољно комфорно да проведу целу недељу у својим кућама, а да они којима недостаје одговорности не би имали могућност да шире овај опасни вирус и њиме заразе друге. Сада је наш главни задатак да будемо бржи и тако минимализујемо ширење вируса“, поручио је председник Владе РФ.
Истовремено, увећане су и казне за кршење карантина. Најнижа је 15.000 рубаља (20.000 динара), али ако понашање физичког лица за време карантина представља опасност за околину, онда се може увећати до 40.000 (53.000 динара). За правна лица ове казне су у распону од 50.000 до 150.000 рубаља (67.000–200.000 динара). Уколико пак ово кршење доведе до смртног исхода, казна је од 150.000 до 300.000 рубаља за физичко лице (200.000–400.000 динара), као и 300.000 до 500.000 рубаља (400.000–667.000 динара) за одговорно правно лице. Како је примећено, међутим, грађани Русије и Москве углавном поштују проглашене мере, мада је сунчани викенд многе измамио на улице, у паркове и бројна излетишта. Такви очито имају најмање 15.000 рубаља вишка у џепу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *