Покради ближњег свог

Како је пандемија вируса корона разоткрила морални суноврат Европске уније и САД

Пандемија вируса корона није само заразила и зауставила практично целу планету. У делу света коме стремимо, а који се зове Европска унија, пандемија је истовремено разоткрила огромну несолидарност између чланица ЕУ, али и других земаља Запада. Све то су искусили и грађани Србије на сопственој кожи, јер су када им је било најтеже помоћ могли да добију само од Кине и Русије.

ЕВРОПСКИ „НЕСПОРАЗУМИ“ Европа на почетку пандемије „није желела ни српске паре“, с горчином је тада обзнанио председник Србије, описавши солидарност у Европи као „бајку“. ЕУ је тада забранила чак и извоз медицинских потрепштина ван међа Уније, па су тако државе кандидати за чланство, да невоља буде комплетна, остале без помоћи која живот значи. Свет је био сведок незапамћеног грабежа и ружне отимачине заштитне опреме не само између држава унутар ЕУ него и од стране САД, земаља које су иначе партнери и у НАТО-у.
У Пољској су, на пример, тамошњи државни службеници отели око 23.000 заштитних маски намењених Италији. Иако је требало да „допутују“ у Пизано, маске су „ишчезле“ на пољској царини. „Молим да врате незаконито украдене маске назад у Лацио. Заиста је апсурдно да је више од 23.000 маски ФФП2 које је купила регија Лацио одузето од стране пољске царине“, упозорио је тада власти у Пољској локални комесар италијанске цивилне заштите. У решавање спора укључило се и министарство спољних послова. Из Варшаве је на крају стигла вест да је „неспоразум“ решен; пошиљка наводно „није имала посебну дозволу министра за транспорт ка Италији“, и стога је министарство спољних послова Пољске оптужбе италијанских медија да су Пољаци украли маске окарактерисало као – лажну вест.
Међусобица између Рима и Варшаве није усамљен случај између држава ЕУ. Слично се поновило у Чешкој, где су тамошњи државни органи такође присвојили 680.000 маски у транзиту ка Италији. Поново се дигла медијска и политичка галама, а случај је проглашен „грешком“, јер је део кинеске донације наводно био намењен и Чешкој, а онда је невероватном „игром случаја“ цела пошиљка расподељена чешким болницама уместо италијанским лекарима, иако је на кутијама јасно писало да су намењене Италији, а на то су указивале и налепнице с кинеским и италијанским заставама…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању срочный займ на карту

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *