Христос Васкрсе: Патријарх Иринеј по први пут служи Вакршњу литургију без присуства верника, највећи хришћански празник славимо у тешким условима

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу

Православни верници који поштују стари, Јулијански календар, данас празнују највећи хришћански празник – Ускрс, али ове године у сенци пандемије корона вируса и ограниченог кретања.

 

Већина православних цркава позвала је своје вернике да се придржавају мера уведених ради сузбијања корона вируса, да не иду у храмове, већ да ускршње литургије прате преко телевизије.

Српски патријарх Иринеј служио је у поноћ Ускршњу литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду, коју су преносили РТС и агенција Танјуг.

У Ускршњој посланици он је поручио да овогодишњи празник дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекивали и славили и да управо због тога морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе.

“Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити”, рекао је патријарх Иринеј.

У Србији је током празника на снази полицијски час, најдужи од увођења ванредног стања, који ће трајати до уторка у 05.00 ујутру, укупно 84 сата.

Тако ће и забрана кретања, као мера у борби против епидемије вируса корона, трајати током ускршњих празника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *