Босански вирус

Корона би могла да има још једну опасну последицу по РС, пошто би власти потенцијално приближила присталице НАТО пута БиХ и пробосанске политике

Вирус корона је до даљег заледио политичко-националне сукобе у дејтонској творевини и ако не ујединио, онда бар приближио Републику Српску и Федерацију БиХ у борби против опасне пандемије. Председништво БиХ је у изјави упућеној јавности нагласило да „власти на свим нивоима улажу огромне напоре како би се зауставило ширење вируса корона“, али и упозорило да „сви ти напори неће дати резултате уколико се наредбе, мере и препоруке не буду у потпуности поштовале“.

РАЗЛИЧИТА ТУМАЧЕЊА Председништво је такође донело одлуку о затварању граничних прелаза, осим оних уз које ће бити постављени карантини за све који долазе у државу. Да у спровођењу заједнички донетих одлука ипак и даље постоје различита ентитетска тумачења показало је то што – за разлику од власти РС које сматрају да у карантину треба да буду смештена сва лица која улазе у земљу – у Федерацији БиХ тврде да у њима морају да бораве само страни држављани док би грађани БиХ требало да иду у изолацију у своја места боравка.
Мада је у саопштењу Председништва БиХ истакнуто да у овој борби с пандемијом „нећемо остати без помоћи пријатеља“, Милорад Додик отворено је изразио разочарање „понашањем које је показала Европска унија не само према Босни и Херцеговини већ и целом региону који се определио за европске интеграције“. Он је најавио да ће помоћ стићи из Кине и Турске, као и Русије, што му је у телефонском разговору обећао министар спољних послова те земље Сергеј Лавров.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА До тренутка док пишемо ове редове у БиХ је забележено 240 случајева заражених вирусом корона, од тога 162 у РС. У мањем ентитету БиХ до сада није било смртних случајева, док је у Федерацији БиХ четворо људи преминуло од ове тешке болести. Влада Српске је средином марта прогласила ванредну ситуацију (што је нешто нижи режим од ванредног стања), па је у складу са овом одлуком од 20 часова увече до пет ујутро на снази полицијски час (у Федерацији БиХ он је дужи за два сата), а особама старијим од 65 година забрањен је излазак из кућа. Затворене су школе, факултети, угоститељски објекти и тржни центри, док је у Бањалуци, граду с највише заражених (81 особа), од 26. марта укинут јавни градски превоз.
Грађани различито оцењују ове мере. Многи их подржавају, али је и знатно оних који сматрају да су претеране. Није никаква тајна да је било немало случајева непоштовања полицијског часа и излазака људи старијих од 65 година на улицу, баш као и самовољног напуштања станова лица која су се налазила у самоизолацији. Тако су у Бањалуци две особе, код којих је утврђено да болују од вируса корона, побегле из Клинике за инфективне болести, а власти најављују да ће проблем са таквим, како их називају, „неодговорним особама“ решавати тако што ће их смештати у карантине.
Додик је наравно свестан негативних економских последица пандемије, па је најавио формирање Фонда за помоћ привреди (очекује да ће бити сакупљено око 250 милиона евра), те поручио како није спреман да подржи фирме које отпуштају раднике. Народна скупштина РС је у циљу пооштравања борбе против вируса корона 29. марта на седници затвореној за јавност донела одлуку о увођењу ванредног стања које би требало да омогући председници Жељки Цвијановић да доноси уредбе са законском снагом.
Индикативно је да су против ове одлуке били посланици СДС-а и ПДП-а, а остаје да се види да ли ће се и у којој мери ригорозне мере предузете у борби против короне, као и готово извесне негативне економске последице пандемије, одразити на рејтинг Додика и његовог блока код грађана. У случају да се то догоди, корона би могла да има још једну опасну последицу по РС пошто би власти приближила присталице НАТО пута БиХ и пробосанске политике.

Босанске „патриоте“ против помоћи Србије Горажду

Републици Српској у борби против вируса корона велику помоћ пружа матица, али је занимљиво да се начелник Горажда Мухамед Рамовић – због захтева упућеног Александру Вучићу да Србија пружи медицинску помоћ и овом граду у Федерацији БиХ – нашао на удару локалних „патриотских“ босанских снага. Борачко удружење Горажда је, уз поруку да је Рамовићев потез „срамота за град“, затражило од начелника Горажда да повуче молбу упућену председнику Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *