Апел  да се на Васкрс дозволи долазак на Литургију

Надамо се да ћемо имати довољно разумевања од стране наших државних власти, да макар први дан Васкрса прославимо нешто достојније, поручио је у свом обраћању надлежнима Епископ бачки господин Иринеј

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, 12. априла 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Светогеоргијевском храму у Новом Саду. Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, Епископ бачки је потом државним ауторитетима упутио драматичан Апел. Поруке речене у овом обраћању уваженог епископа, с обзиром на актуелне изузетно тешке друштвене околности – ванредно стање, забрану кретања и изгледну могућност продуженог полицијског часа у данима Ускрса због пандемије вируса корона, по садржају и значењу безмало су историјске. Преносимо делове ове беседе.
„Ваља знати, иако не бива све по вољи Божјој, не бива ништа без воље Његове. Нешто бива по благовољењу, како кажемо у Цркви, а нешто по допуштењу Божјем. Разлога за то увек има: нису то само наши појединачни греси, преступи нагомилани, који изазивају неку опомену или казну Божју, него је то погрешни правац, погрешно усмерење читавога света. Уместо да се свет духовно уздиже ка Небу, ка Богу, данашњи свет се затворио у себе. Људи су тако организовали свој живот као да им Бог није ни потребан, као да ће својим привременим уживањем овде на земљи, заменити и надоместити Царство небеско. То се не дешава, на земљи нема Раја. Сваки људски живот на земљи завршава се на једнак начин, а болести и заразе, као што је данашња, у још страшнијем облику прате целу историју. Данас барем, захваљујући напретку медицине, пожртвовању оних који лече своје ближње, много је мање жртава него што их је некада било. Ми имамо – управо у име Христове љубави – дужност да помогнемо данас својим ближњима, да пазимо једни на друге, да ова упутства и препоруке које нам дају и савремена медицина и државни органи, о пажњи на своје здравље које је дар љубави Божје, треба поштовати.“
„Изражавам наду и молим се Господу, апелујем на све надлежне, да макар за Васкрс, Празник над празницима – све друге ћемо некако прилагодити времену ограничења кретања и премештати време одржавања богослужења, али за Васкрс требало би да будемо у много већем броју сабрани, паралелно држећи се свих упутстава: довољног растојања, и веома малог броја људи у храму, с тим да већина људи буде ван храма, на прописаној удаљености један од другога – можемо директно, а не само преко малих екрана или радио-таласа, да пратимо свету Литургију. Литургија претпоставља не само интелектуално него живо, органско учешће у њој. Богу се молимо на сваком месту, то јесте истина, али сва та молитва лична, саборна, која год, појединачно или у заједницама и групама, никада не може собом заменити свету Литургију, која је врхунски дар Христове љубави Цркви и свету. Надамо се да ће епидемија почети да попушта, како нас уверавају стручњаци, али да ћемо и ми имати довољно одговорности, зрелости, а и разумевања од стране наших државних власти, да макар тај први дан Васкрса, као највећи и најважнији Празник у читавој литургијској години, прославимо макар нешто достојније и потпуније него што смо приморани да славимо данас и претходних дана. Наравно, Господ ће показати – све понајвише зависи од Њега. Ми се надамо да кроз нашу искрену веру, кроз наше искрено покајање за све оно чиме смо љубав Божју презрели, уместо да на њој будемо вечно благодарни, да ће и то проћи и да ћемо из ове кризе – која је више духовна него телесна – изићи макар мало бољи него што смо били до сада. Нека Господ дарује да буде по дару љубави Његове све што нам следи, молитвама светих, и у складу са нашом неугасивом надом на љубав Његову.“

Епархија бачка, 12. 4. 2020

Синод СПЦ: Одобрити прекид забране кретања на Васкрс

Са своје седнице, одржане 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

5 коментара

  1. Vaso Petković

    Ne može sveštenik sam da drži liturgiju,bez vjernika neme liturgije(Vladika Nikolaj).Nevjerovatno,ko sve odlučuje o tako bitnim pitanjima koja pretstavljaju suštinu vjere i pravoslavlja.Na liturgiji rano na Vaskrs u redovnim uslovima prisustvuje posve mali broj vjernika.Tome sam svjedok od 1985 godine,tada mi je umro otac i ja redovno postim Veliki post.Posle rata idem nakon posta od sedam nedelja na sveto pričešće u manastir Svetog Nikole na Ozrenu.Jako će mi nedostajati rano ustajanje i odlazak na pričest u umanastir na mom Ozrenu.Tu se mogu vidjeti registracije vozila Beograda ,Novog Sada,i mnogih gradova gdje god žive naši Ozrenci.
    Međutim,danas su galamu digli nevjernici i ekumenisti,nigdie glasa pravih vjernika.Kako je moguće da psi imaju pravo na šetnju a da relativno mali broj pravih vjernika ne može ići na vaskršnju liturgiju ??

  2. Поштовани Васо,
    Најважније је да сваки дан видимо мањи број заражених, ново обољелих и умрлих. Живот је основно право сваког човека. Зато поштујмо успостаављене процедуре и правила. Подржимо здравље и живот. То је сада апсолутни проритет.
    Свако добро господине Петковић!

  3. Vaso Petković

    Dragi Mirko,ko je životvorac ako nije Isus Hristos ?Život nije pravo,život je svetinja svakog čovjeka !
    Zar normalnom čovjeku neko treba govoriti ili ga tjerati da se čuva i vodi brigu o sebi ?
    Ova halabuka se digla kao da smo svi maloumni ili bolje bez ikakve odgovornosti za sebe i svoje bližnje.
    Imperativ nije da se sjedi kod kuće već da se :IZBJEGAVA SVAKI KONTAK-DIREKTAN I INDIREKTAN,jer niko ne zna da li je nosilac virusa.Domaćini se uvijek ponašaju odgovorno i savjesno pazeći sebe i bližnje svoje ne ugrožavajući druge.
    Treba pustiti eksperte i prave doktore da rješavaju zdravstvene probleme a vlast da pomaže,ne obrnuto kao što se dešava !!!
    Meni se čini da je krajnje vrijeme da se :REAFIRMIŠE PORODICA I LJUDI VRATE SELU,tako bi se lakše rješavale i teškoće i krizna vremena lakše preživljavala nego u urbanim sredinama.Pola je kuća u srbiji prazno a 1,5 milonera sjedi u stanovima kao u zatvorima.Ja na selu radim normalno ,više nego ikada,sam i izolovan jer nikoga nema bliže od kilometra.
    Nisam zatvoren već na suncu i čistom vazduhu radim u voćnjaku,na njivi i vtu,uradio sa mnogo korisnog posla;ostalo mi još da izvezem oko deset prikolica stajnjeka(ručni utovar) i posijem kukuruz(1,5 hektar).
    Utorak mi je 74 rođendan,penzioner sam a radim više nego ikada,zbog sebe ,svoje djece i unuka.

  4. Милош Д. Миленковић

    Црква је пала на испиту. СРАМОТА!

  5. Vaso Petković

    Poštovani Miloše,preki sud bez širokog konteksta nije adekvatan,potpun.Treba sagledati prave uzroke pa tek onda biti strog u zaključcima.Vi ste u pravu ali treba znati prave uzroke stanja.
    Moje svatanje uzroka ovakvog stanja u crkvi i društvu još se ptaktično formiralo dok smo bili u rovovima za vrijeme poslednjeg rata.Slušamo danima od domaćih i stranih fašista kako smo mi agresori na vlastitim ognjištima,fašisti,teroristi,siledžije i zlikovci.
    Nama odsijecaju glave i igraju fudbal,vade unutrašnje organe,siluju žene i djevojke,pale sela i gradove a nas optušuju za etničko čišćenje i svoje zločine pripisuju nama !!Valjda misle da se optužujući Srbe za sva nedjela i zločine ovoga svijeta mogu tako lako
    da saperu svoje zločine i fašističku prošlost i sadašnjost !!
    MI SMO KAO NAROD VEĆ DUGO,GOTOVO UVIJEK,EGZISTENCIJALNO UGROŽENI SA VANA,CRKVA NAM JE NAPADNUTA IZNUTRA!!! TO JE PRAVA ISTINA. Zato nam se sve ovo i dešava !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *