Трампов „универзални војник“

Важне поруке шаљу се постављењима Ричарда Гренела, али за Србију је важније питање да ли је он више дипломата, или обавештајац

Постављења Ричарда Гренела, поред редовне дужности америчког амбасадора у Немачкој, најпре за специјалног изасланика америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, а затим и за директора америчких националних обавештајних служби, била су опште изненађење не само на европском него и на глобалном нивоу. Јасно је да ту постоје снажне поруке које је амерички председник желео да пошаље свима, али и оне друге, за које би сигурно више волео да остану сакривене.

ТРАМПОВЕ НАМЕРЕ Могло се помислити да Гренелово постављење за шефа свих америчких тајних служби значи да се тежиште америчког обавештајног ангажовања премешта у Европу. Гренел одлично познаје европске прилике, а логично је да се за ту улогу бира обавештајни стручњак који најбоље познаје ситуацију на подручјима где ће тајне службе бити тежишно ангажоване. Међутим, након што је објављено да је његово постављење само привремено, овај закључак и није тако чврст.
Ближе је истини да су ови потези део Трампове борбе за други мандат председника. Његове велике „мировне“ иницијативе и решавање нуклеарних безбедносних претњи због којих Америка не спава дефинитивно нису успеле, како у преговорима са Северном Корејом, тако ни у сучељавању с Ираном. Након тога успостављање трајног решења проблема на Косову и Метохији, иако је у очима америчких грађана далеко нижег нивоа, треба да поправи лошу слику Трампових дипломатских способности. Евентуални успех ће се „укњижити“, али не може бити вреднован ни приближно као што би биле вредноване претходне две иницијативе да су евентуално успеле, јер успешно решење проблема на КиМ не доприноси већој безбедности САД, него тек бољем очувању америчких интереса на Балкану. Међутим, у борби за други мандат сваки поен је важан.
За реализацију америчке замисли за КиМ није задужен дипломата највишег ранга, као што је државни секретар Мајк Помпео, него је као кадровски адут на опште изненађење избачен Трампов „универзални војник“ и човек од највишег поверења Ричард Гренел. Најважнија порука коју је Трамп желео да пошаље овим потезом јесте да само Америка може трајно решити проблем КиМ, наравно, онако како то одговара западном свету. Друга порука је далеко мање уверљива, јер треба да нас убеди како су САД и даље једина светска сила која располаже тако снажним арсеналом притисака и претњи којима се мале државе не могу одупрети. Желе да покажу свету да само Америка, и нико други, у споровима истовремено може бити заинтересована страна, посредник у преговорима и гарант спровођења споразума, и да их нико не може спречити да наметну решење које је потпуно у америчком интересу. Сасвим је могуће да су им процене опет погрешне, и да поново повуку погрешне потезе према Србији.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *