Почетна / Свет / ТРАМПОВ ЧИСТАЧ

ТРАМПОВ ЧИСТАЧ

ПОРТРЕТ РИЧАРДА ГРЕНЕЛА

По мишљењу Трампових присталица, новоименовани вршилац дужности директора свих националних обавештајних служби Ричард Гренел прославио се као најдуговечнији амерички гласноговорник у Уједињеним нацијама и најефикаснији амбасадор у Берлину, док је по мишљењу демократа – неквалификован за ту функцију јер је до сада био „само“ портпарол и амбасадор и представља „увреду“ за америчку обавештајну заједницу.
Какав је заправо Гренел?

Дан пошто је преузео функцију амбасадора, Гренел је опоменуо немачке компаније да прекину пословање с Ираном и тиме прекорачио основне границе своје дипломатске улоге. (…) Прошле године директно је санкцијама запретио немачким компанијама укљученим у изградњу гасовода „Северни ток 2“. Докази указују да не може обављати ни свој основни посао – изузетно добро поткован профил у „Шпиглу“ из 2019. указује да он генерално игнорише чињенице из докумената припремљених за њега у амбасади – написао је у колумни за „Њујорк тајмс“ Џонатан Стивенсон, виши сарадник Међународног института за стратешке студије.
Можемо се спорити око тога да ли је из српске, руске или, у крајњој линији, немачке перспективе Гренелово залагање за санкције против Ирана или прекидање изградње гасовода добра, или лоша ствар, али не и из америчке. Из америчке перспективе Гренел (врло успешно) обавља задатак који му је именовањем на функцију амбасадора у Берлину поверио председник САД Доналд Трамп, али и амерички Сенат. Из те перспективе гунђање немачких фирми или Кремља је потпуно небитно. Битан је само резултат који Гренел и остварује.
Занимљиво је да овај „објективни аналитичар“ Гренелу замера управо ствари по којим су амерички амбасадори широм света познати већ деценијама, а такво „прекорачивање основних граница“ дипломатије није било неуобичајено ни у време администрације Барака Обаме, када је Стивенсон био директор за војнополитичка питања, Блиски исток и Северну Африку у Савету за националну безбедност (од 2011. до 2013). Нису ли и у то време амерички амбасадори под командом државне секретарке Хилари Клинтон и Барака Обаме недипломатски завртали руке широм света? Није ли, у крајњој линији, прекорачење основних граница не само дипломатије него и људскости садистичко наслађивање Хилари Клинтон над суровом судбином либијског лидера Моамера Гадафија? Чињеница је да Гренелу, можда претерану, приљежност у обављању повереног му посла замерају највише они којима је борба против Трампа важнија од борбе за америчке интересе, колико год они били неправедни према остатку света. Чињеница је и да Трампу замерају што је на место директора обавештајних служби, колико год то било временски ограничено његовим в. д. статусом (Гренел ту функцију без одобрења Сената не може обављати дуже од три месеца), поставио свог „чистача“ и „лојалисту“, иако су најжешћи напади на њега и његово председниковање долазили управо из обавештајних кругова оданих Обами и клану Клинтонових, односно „дубокој држави“, од афере везане за наводно руско мешање у изборе, па до покушаја импичмента.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Onaj ko ima iskustva u koordinaciji rada između državnih resora na jednom pitanju, zna koliko je kompleksan i naporan posao. Koordinacija rada više državnih resora (ovde u sferi bezbednosti) je, po meni, nemoguća misija. Nije realno da mi to znamo, a da u SAD (odnosno u timu Trampa) to ne znaju. To znači da ih „koordinacija“ ne zanima, već nešto drugo. Naslov daje odgovor – „Grenel čistač“. Iluzorno je misliti da je Grenel nešto intelektualno posebno. Jeste „poseban“ u odanosti Trampu. Tu će se njegova uloga i završiti, jer neće biti jedini koji se, uveren u svoju važnost, zaigrao. Tada sledi kazna. To bi i Vučić trebalo da ima u vidu, procenjujući značaj Grenela.
    2    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *