Тамни вилајет

Иако ћемо (можда) за Косово и Метохију добити понуду која не може да се прихвати, али не сме ни да се одбије, овај избор у коме ћемо се кајати шта год да изаберемо заправо је сасвим једноставан. Зато што никакав „Ахтисари плус плус“ не може да избрише сав минус који би био резултат његовог прихватања

Ако је веровати председнику Србије Александру Вучићу – а он каже да му треба веровати јер је „сурово реалан, искрен, и не волим да лажем свој народ као они што раде“ – „пред нама је тежак период у политичком смислу. У смислу опстанка и очувања наших виталних националних и државних интереса“, и „биће много проблема око Косова и Метохије. И биће много притисака“.
И нема сумње да ће их бити, уосталом, ни на шта друго нисмо ни навикли, но нисмо навикли ни на поруке какве нам ових дана стижу с места која су током последњих неколико деценија стекла уверење да су нарочито задужена за наш случај. А те нам поруке, о њима ће овде бити речи, дају основа за сумњу – наду – да притисак ипак неће бити, јер више и не може да буде, толико интензиван да не можемо да га издржимо. Али кренимо редом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *