Непрестана модернизација Рафинерије нафте у Панчеву

За наш сектор је карактеристично да увек постоје тржишна и технолошка кретања, која захтевају нови развој и нова улагања у рафинерије. НИС прати европске трендове у тој области“, наводи Владимир Гагић, директор Блока Прерада у НИС-у, у интервјуу за енергетски портал „Балканмагазин“.
Осврћући се на досадашња улагања у модернизацију и развој рафинеријских постројења, Гагић каже да су унапређење капацитета, ефикасности рада панчевачке рафинерије, као и технолошки развој омогућили да се Рафинерија нафте у Панчеву данас налази у равни са европским рафинеријама. Први човек панчевачке рафинерије додаје да ће завршетак постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, вредног 300 милиона евра, по економским, технолошким и еколошким параметрима донети многобројне бенефите, који ће омогућити да домаћа рафинерија буде испред многих у Европи.
„Након завршетка Дубоке прераде у Рафинерији нафте Панчево производиће се веће количине најквалитетнијих горива, пре свега дизела, и отпочеће домаћа производња кокса, који се сада увози у Србију. Истовремено ће престати производња мазута са високим садржајем сумпора, што ће допринети не само да Србија испуни међународне обавезе у овом сектору већ и да се побољша еколошка ситуација у земљи“, истакао је Гагић. Постројење треба да стартује ове године.
Додатно, само током прошле године, НИС је у панчевачкој рафинерији реализовао 20 инвестиционих пројеката, док је успешно завршено и више од 50 пројеката инвестиционог одржавања. Такође, НИС је крајем прошле године потписао Уговор за модернизацију постројења каталитичког крекинга (FCC) у Рафинерији нафте Панчево са међународном компанијом LummusTechnology, вредног око 80 милиона долара, а реализација овог пројекта додатно ће повећати вредност корпе рафинеријских производа.
Када је реч о даљим улагањима у панчевачку Рафинерију, Гагић истиче да НИС прати европске трендове као и да је у плану читав низ пројеката који ће унапредити рад рафинерије у дужем периоду:
„Радимо, пре свега, на пројектима унапређења енергетске ефикасности, који се брзо исплате и који дугорочно доносе врло позитивне ефекте пословања. У току је и читав низ пројеката дигиталне трансформације, који ће унапредити ефикасност нашег пословања, обуку запослених и који ће повећати нашу безбедност“, истакао је Гагић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *