Косовска квадратура круга

У низу искушења с којима се Србија суочавала током новије историје, најјача је била када је била своја, не подлежући никаквим притисцима и диктатима, без обзира на цену. Све друго је много скупље

Даћу му понуду коју не може да одбије, култна је реченица дон Вита Корлеонеа из још култнијег филма „Кум“, која тако верно указује на то да свако има своју цену, или тачку на којој пуца. Дон Вито нас кроз филм сурово учи нешто што већина људи неће да прихвати – да у бизнису постоје добитници и губитници и да је једино важно играти на победу и увек бити корак испред конкуренције. Баш онако како и актуелни председник САД Доналд Трамп замишља политику.

ХОЛИВУДСКИ МЕТОД Управо смо сведоци овог америчког, боље рећи холивудског метода у најновијем приступу решавања косовске квадратуре круга, тако да и поред наметнутог бескрупулозног избора између „понуде која се не може одбити“ и „спавања с рибама“, главни актери у крајњем исходу буду срећни и задовољни. Брутално али истинито предочава се још једна филмска поука, да „ништа није лично, све је само посао“, што ће се паралелно с овом корлеонеовском дипломатијом показати да баш и није тачно. Трампу, једноставно, треба неки успех пре председничких избора крајем ове године, а многи су уверени да му је то много лакше с Косовом него с Ираном.
А да „притиснуто јаче, више скаче“, управо гледамо. Нема дана и прилике, било у директном појављивању у ТВ програмима, на импровизованим конференцијама за медије или скуповима попут седнице Главног одбора Српске напредне странке, да председник Србије Александар Вучић не изјави јавности да је пред нама тежак период и да нас очекују велики притисци поводом Косова.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Ponasanje naseg predsednika moze se razumeti samo kao trazenje alibija za ono sto je on spreman da ucini,ili sto je nekome obecao da ce uciniti za rad mira po bilo koju cenuIz njegove price proizilazi da su svi za rat samo je on za mir.Da bih mogaso da dam konacan sud morao bi da znam koliko su duboke i iskrene veze sa Rusijom i dokle je Rusija spremna da ide.Ako je spremna da ide do americkog angazmana onda smo mi zavrsili sav posao.Po njegovoj prici pritisci ce biti toliki da mi nima nemozemo odoleti i da ce KiM biti primljeno u UN.Kako se to moze ostvariti i da mi pristanemo meni nije jasno.Da zanemarimo Rusiju.Kako ce Kina dozvoliti da KiM udje u UN.Jedino ako ih mi prijateljski zamolimo.Jednom recju sve sto predsednik govori o Kosovu i Metohiji je marketing za domacu upotrebu.Ili njegovi odnosi sa Kinom i Rusiijom nisu takvi kako ih on predstavlja.Da samo ne kritikujem.Naoruzavanje je neophodno i jos vise treba ulagati da se obesmisle iluzije ovih oko nas da mogu uzeti ono sto nije njihovo i sto nikako ne mogu uzeti.I jos nesto.Netreba KiM pridavati strateski znacaj kakav nema.Ameri imaju Makedoniju,Crnu Goru Federaciju i sve tako redom da razmeste sta hocu i gde hocu.Oni hocu bas KiM jer hoce da uniste Srbiju i nikakvid drugih razloga nema.I sta se sa takvim moze ispregovarati.

  • Prvo, da razjasnim ulogu Rusije. Čim Hrvatska, koja je posle Bugarske, najveća ruska “briga”, zaigra na kartu Rusije, Rusi nas puštaju “niz vodu”. Hrvatska je izborom Milanovića upravo počela da igra na rusku kartu a dodatno to rade u u HDZ-u, pripremajući se za stranačke a kasnijei republičke izbore.
   Drugo, interesne zone na prostoru ex Yu su u grubo podeljene i sada se radi na finom podešavanju. Prvobitno su te granice bile po Požarevačkom miru iz 1718. Amerikancima je to bilo previše komplikovano a inače ih države ne interesuju nego teritorije pa su odredili 44. paralelu kao granicu trenutne zone interesa.
   Treće, što se Srbije tiče, sada je Kragujevac prava Kazablanka onog doba. Granica interesa kroz Srbiju će ići između dva “koridora” koji će se graditi. Na severu Srbije je Rusko-nemačka koalicija i ona će se pružati južno do linije “Vožd Karađorđe koridora”, linijom Ljubovija -Valjevo-Lazarevac-Topola-Svilajnac-Despotovac-Bor. Na jugu Srbije je “Atlanska koalicija”, Amerika, Turska i ona će se severno prostirati do “Moravskog koridora”, linijom Pojate-Kruševac-Čačak-Požega-Užice-Bajina Bašta. Cilj ove koalicije je i sprečiti nemački prodor na Bliski istok, odnosnio Tursku. Francuzi, kao i Italijani, nemaju konkretan interes već samo da nešto ušićare i dobiju u toj podeli, ostavčjajući utiska da su još “veliki”.
   Četvrto, Amerikanci su opsednuti Rimskim carstvom. Njihov projekat je i da naprave Evropu po svojoj meri, a to znači kao Veliko Rimsko carstvo sa centralnom upravom, koja bi sa njima bila saveznik, i sa oblastima-državama koje bi imale ovlaštenja kao američke države ili evropske ali bez “imperijalnih zahteva”, koji bi se preneli na “Carstvo”.
   Tako stoje stvari. Ako nastavi sa “vlaškom pameću”, Srbija će se vremenom podeliti na pravu, Slaveno Srpsku, “južnu” Srbiju. Severna Srbija biće država Srba-građana sa glavnim gradom “Novi Sad-Beograd” i najvećom glavnom ulicom u Evropi. Teritorija između dva Koridora biće “nullius terram”.

   2
   1
 2. glas naroda, unutrašnji dijalog

  PRITISAK KAO ALIBI. Amerika nikada ne govori da vrši pritisak, ona to radi indirektno da Srbija sama preda Kosovo (Srbija ne mora ako to neće) Naš predsednik AV mnogo govori o pritiscima da opravda svoju politiku o Kosovu. Briselski sporazum, kojim je Kosovo dobilo sve atribute države, potpisan u startu 2013. a NE na kraju kada se usaglase dogovori-odredbe – je dokaz da su EU države sa SRB skrojile Briselski sporazum, sa time Amerika zvanično nema veze. Takodje su srpski zvaničnici upozoravali da zamrzavanje Briselskog sporazuma (oni kaži: dijaloga…) je vrlo opasno za Srbiju (kao preti nam bombardovanje ako se odmah ne reši Kosovo)? Evo prošlo je više od jedne godine zvanično prekinutog-zamrznutog konflikta, proći će i 50 god… nema ni grama logike i razloga da nas zbog toga bombarduju (Izrael i Palestina pregovaraju 5o. god). Zastrašiva se narod da Srbija ubrzano prihvati sveobuhvatni-pravno-obavezujući “kompromis” da Kosovo udje u UN, Unesko, Interpol…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *