Почетна / Свет / Кашица на води у Сочију

Кашица на води у Сочију

У Москви знају да не смеју да губе превише времена, и да ако треба Лукашенку укинути огромне дотације и поклоне, онда је боље сада, а не чекати да се даље распирује антируска кампања уз подршку Запада

Кашицу, да ли сте јутрос јели? Па нећу, ваљда, на води! Ово питање током радног доручка руског председника Владимира Путина, и одговор његовог белоруског колеге Александра Лукашенка, забавило је новинаре у резиденцији у Сочију. Они су се, 7. децембра, окупили да би испратили нову, драматичну рунду, преговора шефова две братске државе чији су односи у последње време поново на испиту. Путин је покушао да убеди свог колегу, који је одбијао да једе „кашу на води“. „Зашто? Веома је укусно. Пробајте, допашће вам се“, говорио је Путин у присуству десетина телевизијских и фото камера. Лукашенко је одговорио да разуме да је укусно, али да радије ипак не би то јео. Обојица су се насмејала, али Путин некако срдачније. И новинарима је било јасно да се овај њихов разговор, заправо, није тицао хране и лаганог, здравог доручка већ је то метафора све сложенијих односа две земље и тешких питања која су се пред њима нашла.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Bez namere da favorizujem jednu od strana u „sukobu“, mislim da se kvalitet teksta ili komentara ogleda u pokušaju da se sublimira problem i pokuša dati odgovor. Tekst je dobar. Ono što se meni čini važnim jeste sledeće: problem između Rusije i Belorusije jeste kompleksan, ali ako je verovati podacima koji se ovih dana iznose, problem se može ogoliti i dati, skoro, uverljiv odgovor. Naime, realno između Rusije i Belorusije nikakve integracije nije bilo. Za svo vreme postojanja „Savezne države“ ispunjeno je samo 10% onoga što je planirano. Danas Belorusi imaju mogućnost da bez problema rade u Rusiji (radi ne manje od 700 hiljada Belorusa). Oni imaju regulisan boravak, zdravstveno osiguranje i dr.. Zaključno sa 1. januarom 2020. godine ukupna suma dotacija, koje je Belorusija dobija od Rusije, iznosi 133 milijarde dolara. Rusija bi i dalje dotirala Belorusiju, ali u „zamenu“ za integraciju. Mnogi ukazuju da je Rusija izgubila strpljenje i otuda postojeći „sukob“ ili „sukobi“. Belorusija je otvorila sve „karte“ integracije, osim četiri: nafta, gas, oporezivanje i jedinstvena valuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *