Како се прави лаж

МАНИПУЛАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА СПЦ

Заговарачи прогона СПЦ у Црној Гори упорно лажима и полуистинама покушавају да докажу да нико из Подгорице не жели да обесправљује српску цркву, него да она бахато тражи нешто што јој по правди не припада и што нема ни у другим државама, па ни у Србији

Цитат „хиљаду пута поновљена лаж постаје истина“, неистинито приписан нацистичком министру пропаганде Јозефу Гебелсу, можда је самоме себи најбољи доказ. Иако не постоји ниједан кредибилан извор да је Гебелс ово икада рекао, цитат је постао опште место и на неки начин ствар опште културе. Истина је, међутим, да су на такозвану теорију „велике лажи“ указивали и Хитлер, и Гебелс, први за ову манипулативну технику оптужујући Јевреје у „Мајн кампфу“, а други у тексту из 1941. где оптужује Енглезе да „следе принцип да када се лаже, лаж мора да буде велика и мора се бити доследан у лагању“ и додаје да се они „држе својих лажи, чак и када испадају смешни“.

Потпуно је, међутим, ирелевантно јесу ли осведочени зликовци Хитлер и Гебелс осмислили овај пропагандни трик, чињеница је да га се многи и дан-данас упорно држе и, да парафразирамо доктора пропаганде, „лажу као Енглези, по цену да испадну смешни“. Еклатантан пример у примени ове технике добијамо из дана у дан од како је у Црној Гори усвојен закон лицемерно, да не кажемо „гебелсовски“, назван Закон о слободи вероисповести и откако се кренуло с масовним протестима у тој бившој југословенској републици. Читав низ „актера“ понавља нам од тада истоветне неистине, иако су оне упорно демантоване и иако је доказивано да се ради о најблаже речено неистинама. Два примера која наводимо у овом тексту само су илустрација и парадигма свеобухватнијег подухвата.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *