Излог књиге

Миломир Ђукановић
МАНАСТИР
„Лагуна“, Београд

Изузетно и аутентично књижевно дело у којем се писац непрекидно поиграва с причом и њеном формом, меша књижевне жанрове, укршта иронију и гротеску, и жестоко критикује друштво.
Деведесетих година прошлог века Анастас Јовановић, ратни фотограф стране новинске агенције, истовремено трага за заробљеним братом на хрватском ратишту и младалачком љубављу коју није преболео. Да би добио неопходне информације, мора да претражи Београд уздуж и попреко, па је принуђен да се сусреће с домаћим и страним криминалцима, агентима обавештајних служби, корумпираним полицајцима, поквареним политичарима… Све док изненада у једној новобеоградској кафани не сазна за мрачну тајну насталу давно при изградњи Народне скупштине. Он не слути да ће разоткривање те тајне решити судбине свих јунака овог романа.

Е. Т. Дицки
СТВАРНО И НЕСТВАРНО
ПОСТАЈЕ ЈЕДНО ТЕЛО. 111 ПЕСАМА
„Арете“, Београд

Песме су организоване хронолошки, али и по најинтимнијим темама, и прате живот Е. Т. Дицког који се изједначава с лирским субјектом збирке у болном грчу против живота и смрти. Својим богатим језиком, измаштаним речима и кованицама, песник нас уводи у свет ништавила и подсмеха иронијски преиспитујући самога себе, али и вредности које је створио или које су му наметнуте. Живот и смрт, појмови доведени до својих крајњих консеквенци, добијају свој пуни облик у наизглед народном језику којим се песник вешто поиграва. У изузетно пажљивом и разиграном преводу Милице Маркић, домаћа публика има прилику да се упозна с једним од највећих живих пољских песника, с његовим бескомпромисним стиховима и зачудним светом који нам је управо због своје необичности и искрености близак.

Филип Рот
АМЕРИЧКА ПАСТОРАЛА
„Лагуна“, Београд

Свид Левов живи амерички сан. Врхунски спортиста у средњој школи одраста у послератним годинама све већег просперитета, убрзо се жени бившом мис Њу Џерсија, наслеђује очеву фабрику рукавица и сели се у велику кућу на фарми у богатом Олд Римроку. А онда, једнога дана 1968, Свида напушта америчка срећа. Његова обожавана ћерка Мери се од љупког и промућурног девојчурка претвара у фанатичну тинејџерку, способну за бруталан чин политичког тероризма. Породица Левов ће преко ноћи бити увучена у политичка превирања Америке шездесетих и Свиду преостаје само да посматра систематско урушавање некадашње идиле.
„Пуно оштроумних увида, ироничних обрта, хумора и мудрости о америчком идеализму… Дубоко промишљање промена у америчкој психи током друге половине двадесетог века“, Фајненшел тајмс.
Филип Рот (1933, Њуарк, Њу Џерси – 2018, Њујорк) за своју прву књигу Збогом, Колумбо добио је Националну награду за књижевност 1960, што га је одмах, као писца изразите духовитости, дубоког увида и саосећања чак и за најнедопадљивије књижевне јунаке, уздигло међу корифеје „јеврејске америчке прозе“. Светску славу доживео је захваљујући роману Портнојева бољка (1969). Пулицерову награду за књижевност добио је 1997. за Америчку пасторалу, а Букерова награда за животно дело додељена му је 2011.

Олга Тукарчук
БЕГУНИ
„Службени гласник“ и „Паидеиа“, Београд

Роман Бегуни представља књижевну монографију појаве динамичности, покрета, путничког немира. Свет савремених Бегуна свет је перманентних путника који имају своје производе, путничку козметику, сопствени језик: прост, функционализовани енглески, па и своју, путничку психологију. Испрекидан и устрептали савремени свет реанимирао је у човеку атавистички, номадски порив који се утажује у путовањима – кретање, премештање, откривање нових простора омогућавају својеврсно завиривање под поставу света, одшкринути руб застора непознатог и неизрецивог.
Олга Токарчук је двострука добитница награде „Нике“, највећег признање које се додељује пољским писцима: 2008. за роман Бегуни и 2015. за своје монументално дело Књиге Јаковљеве. Врхунац њене књижевне каријере представљају Букерова награда 2018. за роман Бегуни, и Нобелова награда за 2018 (која јој се уручује накнадно 2019, из разлога ванкњижевне природе).

Освалд Зебрис
У СЕНЦИ ПЕТЛОВОГ БРДА
„Арете“, Београд

Освалдс Зебрис у роману У сенци Петловог брда кроји динамичан и узбудљив свет револуционарне Царске Русије. Година је 1905. и јунаци су смештени у један од најбитнијих историјских тренутака који ће одредити, и који одређује, њихове животе. Бриљантним представљањем њихових унутарњих стања, аутор ликове снажно мотивише придодајући им нову, готово медитативну димензију. Овај узбудљив роман повешће вас својим виспреним језиком и живописним судбинама у пресудан тренутак у историји у коме и најмања грешка може бити кобна!
Зебрис приповеда причу битног историјског тренутка за литвански народ, моменат формирања њихове суверене историје, никада не заборављајући обичног човека. Ова величанствена књига пружа историјски уплив у ситуацију у Риги, али можда и битније ‒ у стање свести њених насељеника.
Освалд Зебрис је литвански писац и новинар који је већ својом првом збирком приповедака освојио Литванску књижевну награду за најбољу дебитантску књигу 2010. године. За роман У сенци Петловог брда награђен је Европском наградом за књижевност и тиме постао један од најзначајнијих модерних литванских, али и европских приповедача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *