Почетна / Регион / Закаснела памет

Закаснела памет

Како је одлазак словеначких комуниста с последњег заједничког конгреса југословенских комуниста, пре тачно три деценије, означио почетак краја јединствене државе

Како деценије одмичу и Словенија као независна држава постаје све старија, тако се множе нови празници везани за „јуначко осамостаљење у десетодневном рату јуна 1991“, а уз нове светковине иду и нови споменици у част догађаја који временом прелазе у фазу мита.

ОКРУГЛИ СТОЛОВИ И СВЕЧАНЕ АКАДЕМИЈЕ Све би то остало на подалпском фолклору да свака од поменутих прилика није и окидач за изливе оптужби чија су мета по правилу Срби или Србија, која на словеначком политичком паркету има улогу исконског непријатеља словеначког осамостаљења и рушитеља друге Југославије.
У то име је недавно у председничкој палати, а на позив председника државе Борута Пахора, обележена и 30. годишњица „одласка словеначких делегата са 14. конгреса Савеза комуниста Југославије“ (СКЈ) 20. јануара 1990. Медији су се утркивали у објавама фотографија и видео-снимака извучених из архива, снимљени су нови документарци, одржане свечане академије и округли столови, интервјуисани актери догађаја, почевши од Милана Кучана, Цирила Рибичича и Јурија Корошеца па до самог Пахора, који је у оно доба био најмлађи делегат конгреса…
У жижи је поново и Соња Локар, која је тада једина, одлазећи, ронила сузе. Три деценије касније каже да себе и даље сматра комунисткињом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Одличан текст и хвала аутору на подсећање на гласању у СКЈ.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *