Писма из Тамног вилајета – Пажљиво с „Авазом“

Да ли иза медијског процесуирања Нусрета Имамовића стоји обрачун с радикалним исламистима или покушај прања биографије?

Након одржане сједнице Савјета министара БиХ, 23. јануара 2020, министар безбједности Фахрудин Радончић изјавио је да му је безбједност грађана на првом мјесту те да ће „до именовања новог директора СИПА доћи кад се за то стекну политички увјети“. Нагласио је да би именовања у СИПА и ОБА требало ићи „у пакету“, те да ће Осман Мехмедагић поново бити на челу Обавјештајно-сигурносне агенције. Да ли је Фахрудин Радончић, који се у прошлом, недовршеном, мандату (смијењен без разлога и ухапшен) показао као најбоље рјешење које Бошњаци могу понудити за ову захтијевну функцију, спреман да окрене леђа политици подршке радикалним исламистима коју је агресивно спроводио његов претходник Драган Мектић?

ШТА НИЈЕ РЕЧЕНО? Већ 15. 1. 2020. у „Дневном авазу“ објављена је вијест да је ЕУ објавила нову консолидовану листу финансијских санкција према особама које се сумњиче за тероризам и финансирање терористичких активности. Документ садржи обједињени списак особа, група и ентитета који подлијежу финансијским санкцијама ЕУ.
На овом списку на 465 страна налази се и име Нусрета Имамовића, радикалног вехабијског вође из Маоче који је уврштен и на листу десет најтраженијих терориста свијета. Осим Нусрета на списку санкционисаних особа је на стотине држављана Сирије, Ирака, Либије, Либана, Авганистана, Француске и других земаља који се доводе у везу с терористичким активностима.
У документацији коју је припремила Служба за инструменте спољне политике ЕУ објављени су подаци о Имамовићу, између осталих да је припадник терористичке организације Ал Каида и да од 2015. ратује у Сирији. „Аваз“ подсјећа да је Имамовић на специјалну глобалну листу 10 најтраженијих терориста свијета стављен 2014. да би након краха терористичке организације Исламска држава крајем 2018. побјегао у Либију и придружио се снагама Владе националног споразума (ГНА) Фајиза ел Сараџа.
У правилном читању „Аваза“ важно је знати да је његов власник Фахрудин Радончић, тек изабрани министар безбједности у Савјету министара БиХ. Има ли мјеста сумњама да је ова борба донекле фингирана? Интересантно је у извештавању „Аваза“ повезивање краха Исламске државе с временом и термином бијега Нусрета Имамовића, за кога је у истој вијести написано да је припадник Ал Каиде и један од најважнијих њених команданата. Друго, да је пребјегао у Либију с породицом и стао на страну Сараџа, западног партнера у Триполију.

ПОДВАЛА МИТ-а? Пажљивом читаоцу који би требало да изведе закључак да је безбједност грађана (вјероватно Турске, Катара и Саудијске Арабије) код нас на првом мјесту, све ово мирише на обавјештајну подвалу турске обавјештајне службе МИТ и старог директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Да ли се иза приче о Нусрету Имамовићу у Либији, терористи који је стао на страну владе Триполија, назире план власти у БиХ да спроведу акцију прања његове биографије?
Јер Нусрет Имамовић је на самом почетку рата у Сирији потврдио лојалност Ал Каиди и др Ајману Завахирију и прихватио учешће у војној формацији Џабхат ан Нусра, која је у цијелом свијету означена као терористичка организација. Војни командант Нусре Мухамед ел Џевлани у договору са Американцима (путем дипломатије Саудијске Арабије) доноси одлуку да Нусра организује шири савез и окупи друге муџахединске јединице и тиме смањи спољни притисак на Нусра фронт. Џевлани постаје оснивач и генерални војни командант сиријског сунитског војног савеза Хајат Тахрир еш-Шам (ХТШ). У прогласу под називом „Подршка и оданост Тахриру Шаму“ „мухаџирских“ јединица и војних тијела које активно ратују у Сирији против владе споменута је улога савеза Тахрир Шам у успостави шеријата, заштити муслимана и наставку џихада. Важно је напоменути да је савез ХТШ, као терористичка војска и савез формација Ал Каиде, реална побуњеничка сила (која држи у окупацији регију Идлиб и дјелове Кунејтре и Дере) формирана 2017. године и да под командом има преко 20.000 бораца. Групе познатије као Лива ал Хaк, Џејшус-Суна, Џабхат ан Нусра, Еџнаду-Шам и Кетаиб Ешида чине језгро савеза. У савезу који предводи Нусра фронт налазе се бројне стране – „мухаџирске“ јединице, што потврђује проглас из друге половине фебруара 2019.

РЕДНИ БРОЈ 6 И наравно, под редним бројем 6, ето „наших“ босанских вехабија и Нусрета Имамовића као потписника прогласа. Војна формација Саудијска мрежа „Меали“ скуп је муџахедина из Босне и Херцеговине и муџахедина повезаних с ратом у БиХ деведесетих година. Зато је назив тзв. Саудијске мреже име злогласног команданта одреда Ел муџахедин Абуа Меалија. Чак и муџахединско име које је Нусрет Имамовић узео, и под којим ратује и потписује прогласе, има везе са одредом Ел муџахедин, чији је војник Нусрет био.
Као члан вијећа за фетве при Тахриру Шаму, Нусрет је као своје име узео имена два погинула команданта муџахедина из рата у БиХ. Муатесим Билах је био војни командант одреда Ел муџахедин и погинуо је на Возућој, а Ел Медени је Зубејр ел Медени, командант прве сарајевске терористичке јединице муџахедина „Зубејрова група“, а погинуо је 1992. у борби за освајање сарајевског аеродрома против Војске Републике Српске и Унпрофора.
У тај рат и џихад Нусрет Имамовић је отишао са знањем власти у Сарајеву. Да ли су исте те власти спремне да га жртвују? Тешко. Све одвише личи на превару…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *