ПАНДЕМИЈА НА ПУТУ СВИЛЕ?

Коронавирус између (с)вести и стварности

Из Кине су нам вековима стизали вируси, али и идеје о њиховом сузбијању, као што је вакцинација. Што се коронавируса тиче, важно је да се евентуална пандемија сасече у корену тамо где је избила, на чему Кина ради предано и упорно. У Вухану ће, баш као у Пекингу 2003. године, за свега неколико дана бити подигнута монтажна болница укупне површине 25.000 квадратних метара с хиљаду болесничких постеља

У време када настаје овај текст, у понедељак увече, кинески медији, позивајући се на саопштења тамошње Националне комисије за здравље, извештавају да су у матичном делу земље од коронавируса оболеле 2.744 особе. Преминуло је осамдесет људи. У Вухану, граду у ком су забележени први случајеви поменуте болести, до 3. фебруара биће подигнута монтажна болница од 25.000 квадратних метара с хиљаду кревета, а потом још једна. У том граду је до понедељка увече по средњоевропском времену од коронавируса оболело 698 особа. Здравствене власти провинције Хубеј, чији је Вухан главни град, прате 10.394 лица за која се верује да су била у контакту са зараженим пацијентима.
У Кини је изоловано више од 56 милиона људи. Скоро пола милијарде путника, који су се запутили својим кућама за Кинеску Нову годину, од чега је 79 милиона њих путовало авионима, представљају потенцијалне преносиоце вируса. Стога је наложено да се празновање Нове године продужи. У акцији сузбијања коронавируса учествује особље три кинеска војномедицинска универзитета из Чунгћинга и Шангаја.
Ширење коронавируса унутар Кине, али и из Кине по свету (до закључења овог броја „Печата“ вирус је стигао до Специјалног кинеског административног региона Хонгконг, острва Тајван, Француске, САД и Канаде, Аустралије, Јапана, Вијетнама, Непала, Јужне Кореје и Малезије) постало је велика медијска игра бројкама. Главна питања више нису шта је коронавирус, колика стопа смртности може да се реално очекује или какве мере Кинези заиста предузимају да евентуалну пандемију сасеку у корену, већ лицитација бројем оболелих и преминулих која се непрекидно одвија из сата у сат. Из такве лицитације бројевима заражених и преминулих не произлази питање хоће ли уопште вирус стићи до нас и под каквим условима, него када.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Svašta je u ovom, današnjem, svetu moguće. Pa i princip: udri po protivniku iz svih oružja. Imali smo „ptičiji grip“, pa „svinjski“. Pa „lude krave“. Pa, karikiram, virus „ludog pevca“, pa „mutirani virus mungosa“, „panda virus“. Pa „virus Mao Ce Tunga“. Da ne „nabrajam“ dalje. Svi virusi su imali svoj smisao. Pogotovo fotografija „slepog miša u tanjiru supe“. Ne znam da li postoji neko normalan kome se Kinezi nisu bar malo „smučili“. Ako je tako cilj je postignut. Ja sam u životu dva puta duže radio u Kini i boravio u Šangaju. U glavnim centrima države medicinska zaštita je vrhunska. Niko ne negira da se virusi mogu pojaviti u Kini, ali da je Kina izvor svih mogućih virusa zvuči već nategnuto. Uvek se u ovakvim prilikama prisetim kako su nas sa Zapada „brzo“ ubedili da teorija zavere ne postoji i da su je izmislili komunisti. Kako vreme prolazi ne vidim razliku između metoda zapadnog kapitalizma i komunizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *