Трећа рунда

Ко (не)ће бојкотовати предстојеће парламентарне изборе и какву улогу у томе имају посредници са Запада

У идеалном свету, власт би на власти желела да остане зато што мисли да је то најбоље за народ и државу, опозиција хоће у власт јер верује да би у корист народа и државе радила (још) боље, а страни посредници би се у наша посла мешали само због своје искрене намере да нам помогну у ономе што сами не можемо без њихове помоћи. Авај. Политика је, не само наша, таква врста работе да је свакоме горко јасно да смо од овако идеалног света безбедно удаљени таман толико да га никада нећемо достићи, што ће рећи да се власти на власти углавном остаје зато што је тамо слађе него у опозицији, опозиција би из истоветног разлога да престане то да буде, а странци, поготово они са Запада, нису овде зато што би нас да усреће већ да остваре своје интересе.
И то је нажалост, иако ништа ново свиме овиме нисмо открили, онај болно очигледни, али свеједно неопходни контекст који нам помаже да разумемо чему су имале да послуже, и шта су нам донеле, три рунде преговора власти и дела опозиције уз посредовање Европског парламента, и пропратни разговори тих европосланика с оним делом опозиције који с актуелном влашћу не жели да преговара директно, поручујући ваљда тиме да је права опозиција, шта год то тачно значило, за разлику од оне лажне која с влашћу преговара. Као да је о нашим унутрашњим питањима препоручљивије и пожељније разговарати с неким са стране, но на ту је околност, својим једва приметним гласом усред свеопште буке, пажњу скренула само Демократска странка Србије Милоша Јовановића, одбијајући да учествује у разговорима у којима ће арбитрирати инострани фактор.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Avatar
  unutrašnji dijalog

  Ko (ne) če bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore, i kakvu ulogu ima inostrani faktor koji posreduje u pregovore vlasti i opozicije da se prekine bojkot i izadje na izbore:

  STRANI POSREDNICI hoće da ostvare svoje interese (SAD, EU, Nato) na Balkanu. Zato je njima bitno da svi (pozicija-opozicija) izadju na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, jer su neki ciljevi, kao što je finalizacija Briselskih pregovora o Kosovu (KiM), pred svršen čin. Da bi izašla opozicija na izbore (patriotsko-suverenistička, demokratska…) ona traži da se ispune neki uslovi koji nisu u skladu sa demokratskim normama izbornog sistema: ramnopravan tretman u medijskoj kampanji, deblokada-pristup medijma i druge tačke po zahtevu.

  Jedan vrlo bitan propust koji figurira dugo vreme, a treba da se ugradi u izborni sistem, tiče se nacionalnih interesa, je “izlazak najmanje osamdeset posto glasača Srba (srpskog naroda)” – da se blokira-onemogući zloupotreba “korišćenja” nacionalnih manjina za osvajanje vlasti, na štetu nacionalnih interesa SRB (po modelu Zajeva u MKD koji je uz pomoć albanskih stranaka-glasača došao na vlast. …
  Šire obrazloženje u nastavku? Hvala na razumevanju. … (nastavak)

 2. Avatar
  (nastavak) u. dijalog

  (nastavak u. dijaloga)

  IZBORNE USLOVE treba dopuniti sa još jednom tačkom, a to je da se na glasačkim listićima i u ličnim kartama naznači, pored ime i prezime –
  i NACIONALNOST, MANJINSKA PRIPADNOST glasača, zbog statističke evidencije i uvida u biračke spiskove, da se vidi procentualno koliko je glasača Srba, koliko Albanaca, Roma, Bošnjaka…glasalo? Na osnovu čega može da se ustanovi PROFIL-PRIPADNOST GLASAČA koji su realizovali izbore, i da li ima nelegalnog kršenja pravila (zloupotrebe) izbornog sistema? Postoje indicije da ima. Na primer, na prošlim izborima za predsednika Srbije, od 4 miliona gradjana sa pravom glasa Vučić dobio 2 miliona glasova, od tog broja možda 40% nisu Srbi. Pretpostavlja se da je ogroman broj Albanaca sa juga, Beograda i Srbije glasalo za Vučića jer je Kosovo Briselskim sporazumom dobilo sve atribute albanske države, Glasali su i mnogi Bošnjaci, citiram izjavu na TV Muharema Zukorlića: Ako Vučić ispuni “obećanja” koja je meni dao u razgovorima – pozvaću sve Bošnjake da glasaju za Vučića? Romi su takodje mnogi glasali… jer im je Demografski Savet (predsednik Vučić) omogućio dečji dodatak: za 3 dete 12.ooo. hiljada svaki mesec, za 4 dete 18.ooo., za 5 dete 18.ooo. dinara – a kod Srba vlada bela kuga, koji najmanje dobijaju (tradicionalizam i Zapad-EU standardi diktiraju natalitet). Da ne nabrajam i druge privilegije koje oni imaju u odnosu na Srbe, iako su svi totalno ramnopravni, samo što mnoge enormni natalitet gura u siromaštvo. Posebno je nerazumno i deluje autošovinistički da Srbija u zvaničnoj formi preko medije i zvaničnika koji vode socijalni resor propagira da su Romi diskriminisana manjina, što je apsolutno netačno i izmišljotina.
  NA OSNOVU IZLOŽENOG OBRAZLOŽENJA, ZAKLJUČAK JE: Da ima kršenja izbornih pravila i zloupotrebe – da se na parlamentarnim izborima koriste i nacionalne manjine za preuzimanje vlasti (kao što je Zajev u MKD preuzeo vlast uz pomoć Albanaca…), što je vrlo štetno po nacionalne interese i suverenitete-integriteta države (primer Kosovo i drugi destruktivni i separatistički potencijali)?
  ZATO JE POTREBNO, da ponovim, da se na glasačkim listićima i u ličnim kartama, pored ime i prezime, naznači i nacionalnost, manjinska pripadnost zbog statističkog uvida u strukturu glasača, zbog zaštite nacionalnih interesa Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *