Kомерцијализација природе – „Грета ефекат“ на делу

„Борбу против климатских промена“, праћену папагајским понављањем мантри о предстојећем Судњем дану, УН су предале приватном сектору као „гаранту да ће то бити ваљано изведено“ – речју: дали лисици да чува кокошињац

Србији је указана част да се – чекајући на прихват у чланство ЕУ – прикључи „Зеленом договору за будућност Европе“. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен износи детаље примамљивог пројекта за „нову европску стратегију раста“, што би могло да се протумачи као коначно признање да смо Европа. Уместо прикључења ЕУ, нуди нам се прикључивање на „Зелену нит што ће прожимати све наше политике“. Међу кључним речима – извученим из контекста – а које „зелени договор“ представља као нужност (нема преговора, сумње ни преиспитивања) налазе се: опорезивање, инвестирање, проширење трговања емисијама, подстицај циркуларне економије, економске могућности, конкурентска предност… Инвестициони план за одрживу Европу треба да „подупре“ инвестиције у вредности од билион евра.

ЗАКОН О КЛИМИ Европски емисар Урсула фон дер Лајен најављује „Први европски закон о клими“ – који ће садржати „неповратни план“ намењен инвеститорима, иноваторима и предузетницима „како би планирали дугорочне инвестиције“. Овај зелени бизнис план подразумева и жртве – „оне којима прети већи ризик“ – па ће им се транзиција олакшати успостављањем „Фонда за правичну транзицију“ који би за почетак обезбедио 100 милијарди евра.
Европска комисија спровела је анкету међу Европљанима (домино ефекат Грета Тунберг промотивне турнеје), да би изнела податак како 9 од 10 европских грађана захтева „одлучне мере против климатских промена“. Ту је и цитат којим је Грета пробудила савест човечанства: „Наша деца рачунају на нас!“ Порука да „Европљани желе да њихова унија предузима мере и буде лидер и изван њихових граница“ није нова, нити може бити примљена без реплике, с обзиром на то да се на климатској конференцији у Мадриду, одржаној почетком децембра, није чуо глас Србије, која још није поднела рачун Европљанима за санацију земље од осиромашеног уранијума и загађених река у које су се изливале хемикалије из постројења након намерног бомбардовања 1999. Може ли се започети програм прикупљања средстава за спровођење мегаломанског пројекта „зелена нит“ без одвајања средстава за обештећење становника Србије?
У име жртава „еколошког“ рата, који се упоређује с неколико бомби бачених на Хирошиму, захтевамо право на реплику, а пре безусловног прихватања „Првог европског закона о клими“ морали бисмо да добијемо одговор на низ питања у вези с предрачунском вредношћу трошкова нашег прикључивања, као и токовима прикупљених средстава, с обзиром на то да фондовима управљају приватне корпорације, овлашћене од УН да брину о „будућности наше деце“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar
    Ранко Р. Спалевић

    Пандемија кретенизма: Гретенизам, Урсулизам… просто: Бандитизам. Тзв. зелено постаје најцрње. Шта је то за Србију међу неолибералима да баци минимум 14 милијарди евра, колико се зна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *