Подивљале паравојске и „Тврђава Европа“

На словеначкој граници с Хрватском ничу самоорганизоване „варде“ као печурке после кише. И у Бугарској и Француској десничарске групе све агресивније покушавају да узму закон у своје руке

Надомак словеначко-хрватске границе словеначка полиција ових дана има пуне руке посла. Разлог нису „незаконити мигранти“, како су у Словенији политичари крстили блискоисточне избеглице, већ сопствени грађани. Како су известили домаћи медији, током протеклог викенда су чак на три локације дуж „зелене границе“ парадирали с играчкама – репликама правог оружја припадници „Штајерске варде“, неформалне паравојне формације коју предводи Андреј Шишко, у Марибору недавно осуђен на осам месеци затвора због покушаја подривања уставног поретка.

ПЛАСТИЧНЕ ПУШКЕ И ПРАВЕ УНИФОРМЕ Вардисти већ неколико месеци крајем сваке седмице егзерцирају на другом месту, увежбавајући како да се распореде у војне формације, „прикраду непријатељу“ и уз то уче како да рукују хладним и ватреним оружјем. После првих подсмешљивих коментара на друштвеним мрежама да се ради о групи средовечних згубидана с пивским стомацима који се играју војника, телевизијске камере забележиле су напрасну промену стајлинга – вардисти (еквивалент некадашњих сеоских стража) појавили су се одевени у нове униформе; уз то су на травњаку никли нови зелени шатори, поређани „под конац“ плус што су се мушком делу екипе придружиле и госпође мрких погледа с јарко налакираним ноктом кажипрста, лежерно притиснутим о окидач аутоматске пушке. Додуше – пластичне. Сви имају на рукаву нашивен амблем на коме је уз националну заставу и црни пантер исуканих канџи (и оне су крваво црвене). Све је утаначено тако да личи на војску. У камере кажу да „желе само да помогну полицији и војсци у спречавању уласка нелегалних миграната“.
Вардисти тврде да су „морали да ускоче“ јер војска и полиција лоше раде свој посао. Словеначка влада, која је месецима тврдила да нема законских могућности да склони вардисте иза решетака или их бар глобама обесхрабри да лове намернике по словеначким гудурама, обрнула је плочу чим су се за „случај“ заинтересовали страни медији с агенцијом „Ројтерс“ на челу, а чија подсмешљива репортажа није ни издалека „одисала љубављу коју Словенија нуди“, а за коју су се туристички посленици годинама трудили да у главама туриста повежу домаћа природна богатства са слоганом I feel love (осећам љубав), при чему су за реч „љубав“ (love) истицали да њоме одише већ и име државе: СЛОВЕнија.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *