Писма из Тамног вилајета – Свети ратници се враћају кући

Да ли се у Босну заиста враћа тек девет држављана БиХ, бораца ИД, или их је много више, о чему сведочи списак имена оних који депортацију чекају смештени у курдским камповима?

Упозорење Владимира Путина да се послије пораза у Сирији многи милитанти селе у друге регионе, гдје желе да створе јаке базе, а једна од главних мета им је Балкан, Изетбеговићево Сарајево приписало је злонамјерној интерпретацији прилика у вези са Сиријом. Но није прошло много од ове изјаве председника РФ, а питање свијести о колективном интересу Бошњака – о савезништву и непријатељству – заоштрава се ових дана, посебно након вијести о повратку кући поражених босанских џихадиста. Док чаршија упадљиво шути, многа неодговорена питања лебде на јавној сцени Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Русије.

НЕИЗГОВОРЕНА ПИТАЊА Сарајевски медији тврде да полицијске агенције БиХ с Тужилаштвом и Министарством безбједности обављају озбиљне припреме уочи депортације и доласка деветорице држављана БиХ, бораца Исламске државе у Сирији и Ираку. Ријеч је о Емиру Алишићу, Хамзи Лабидију, Јасмину Кесеровићу и Сенаду Касуповићу. Испоручен ће бити и Армин Абдулах Чурт, кога су у Сарајеву давно прогласили мртвим. Са њима су и Миралем Бербић из Зенице, Емир Маркота, Мухарем Дунић и Армин Џелко. Њихова депортација требало је да остане у „строгој тајности“, али су „злонамјерни медији“ то открили. Да ли због ове исхитрености медија или турске офанзиве, тек долазак отписаних је најављен па одгођен. У ишчекивању „светих ратника“, бројна питања захтевају да буду гласно изговорена. Најпре, ко је све отишао у Сирију, ко је то организовао и финансирао, те како је 360 фанатика могло, преко сарајевског, загребачког и бечког аеродрома, „непримјетно“ – без знања добро плаћене Обавјештајно-безбједносне агенције – одлазити и враћати се по нову заведену и врбовану дјецу у БиХ? Каква је улога западних обавјештајних служби? Зашто нико не спријечава финансирање тероризма у БиХ?

ПРИЈЕТЊЕ, ХАОС И СМРТ А јасно је као дан да Ал Каидина терористичка мрежа има пуну подршку САД, Велике Британије и Француске. У том контексту би требало тумачити и погибију сиромашних младића Арнаута Насера и Миџић Инеса, држављана БиХ који су се у Сирији придружили Исламској држави а убијени су у америчком ваздушном нападу изведеним дроном. Смрт Арнаута је преко Обавјештајној агенцији блиског портала „Журнал“ потврдио породични пријатељ, уз додатак како је Арнаут у више наврата узалуд покушавао да се врати у БиХ. Са Миџићем је другачија била прича. Постао је познат након шокантног видео-снимка на којем коље курдског борца. Миџић је рођен 1990. у Бихаћу. Његов пут у Сирију са Хаџић Фикретом ишао је преко Истанбула, летом из Сарајева 15. 8. 2012. Неколико пута враћао се у БиХ, прелазио граничне прелазе упркос потјерници која је расписана за њим. Дана 20. 6. 2013. летом у Истанбул с њим је отпутовао и Един Зукић. Њему се 1. 8. 2013. у Сирији придружила и шеријатски венчана супруга Едина Мулалић. Дечко који је мјесец дана пре одласка у Сирију требало да одбрани дипломски рад из енглеског језика на Педагошком факултету у Бихаћу, стиче ратно име Салахудин ел Босни или Абу Салахадин ел Мухајер. С одличним знањем енглеског Абу Салахадин ради за исламистичке медије и уређује ИСИЛ-ов портал „Вијести умета“, који функционише још увијек, као посебна рубрика портала „Ислампрес“. За то место га је препоручило и то што је у Бихаћу радио као преводилац у „арапској невладиној организацији“.
Уз Миџића, у истом граду у Сирији, Мајадину, боравио је још један злогласни џихадиста из БиХ Јасмин Кесеровић звани „Јапа“ (1994) из Завидовића. У џихад се отиснуо с Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном 23. јануара 2013. Познат је постао након пропагандног видеа на коме се појављује под именом Абу Мухамад ел Босни као један од актера филма „Част је у џихаду, порука Балканцима“, у којем отворено позива на убиства људи с Балкана. На снимку су приказани аутентични кадрови моста Голден гејт, једног од препознатљивиих симбола Сан Франциска, те кадрови и снимци Лас Вегаса. У снимку се велича Омар Матен, убица који је извршио покољ у ноћном клубу у Орланду. Та имена мало коме шта значе, иако иза њих остаје смрт и хаос.

У РУКАМА КУРДСКИХ СНАГА Коначно требало би рећи да се у Босну не враћа „само њих девет“ јер се америчкој војсци и курдским снагама до сада предало 77 особа из БиХ, од чега је 19 мушкараца, бораца ИСИЛ-а, 24 жене и чак 34 њихове дјеце.
Подсјетимо да је током офанзиве курдских бораца, односно Сиријских демократских снага (СДФ) које дјелују уз помоћ САД, и то на посљедње упориште тзв. Исламске државе (ИС) у мјесту Багхоуз на истоку Сирије заробљено 33 држављана БиХ. Од 40.000 бораца из 110 земаља који су се придружили ИСИЛ-у, од 2012. у Сирију и Ирак из Босне и Херцеговине отишло је преко 360 људи. Углавном су тамо одлазили преко Турске, прво авионом, а затим илегалним путем до сиријских ратишта. По свим сазнањима, око 70 посто њих је било у ИСИЛ-у, а дио у Ал Нусра фронту.
Властима БиХ је већ изручен Ибро Ћуфуровић, који је живио у мјесту Доња Слапница код Велике Кладуше.
Позив Стејт департмента фебруара 2019. земљама широм свијета да преузму своје држављане – стране борце, али и жене и дјецу који су у затворима у дијелу Сирије који контролишу курдске снаге, упућен је неколико дана прије него је одржан састанак Коалиције за борбу против тзв. Исламске државе (ИСИЛ) у Вашингтону.
На састанку, којем је присуствовао и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, државни секретар САД Мајкл Помпео је нагласио да земље чланице Коалиције морају преузети своје држављане који су се борили у Сирији, те их процесуирати пред домаћим судовима. Прије свих оне из мушког кампа-затвора Камишли, на сиријско-турској граници у којем се налазе Албин Синановић, Недим Мујчиновић и Един Муфтић. Иначе, Курдима се на непознатој локацији предала цијела босанскохерцеговачка колонија.

НЕЗАВРШЕНИ СПИСАК Ријеч о познатим ИСИЛ-овцима. С њима су Емир Алишић из села Ошве код Маглаја и његов посинак Лабиди Хамза. О Алишићу, који је од 2016. у Сирији, извјештавали су бројни медији након што се појавио у репортажи курдске телевизије о заробљеним ИСИЛ-овцима, тврдећи да је „дошао да подржи ислам“. Ту је и Бегзад Сарач који се борио у јединици Ал Акса, под именом Абдул Азиз. Јединицом Ал Акса која је била потчињена директно Абу Бакр ел Багдадију командовао је Бајро Икановић. Курдима су се предали и Едвин Бабић звани Осман из Сарајева, те Алија Кесеровић из Бужима. Кесеровић се 2017. појавио у видео-запису Исламске државе под насловом „Структура хилафета“ у којем се та терористичка организација хвали „војним успјесима“. С њима је и Амир Селимовић, његова супруга Мелиха Делић и њихово дијете. Селимовић је терориста ИД који је пријетио да ће заклати сваког босанскохерцеговачког муслимана који је против ИСИЛ-а, те да ће реиса Кавазовића заклати пред Себиљом на Башчаршији.
Међу онима који су „јуначки“ положили оружје су Енес Боровац, Салем Хасић са супругом Енесом Џинић и једним дјететом, те Сенад Купусовић.
Свршеница магистерија Природно-математичког факултета Аида Кобић из Зенице, кћерка угледног фудбалског тренера, 2013. године је родитељима само СМС поруком јавила да се удала и да је у Сирији. Она се, такође, недавно предала Курдима, заједно с двоје дјеце. Тамо су и Мела Хорић из Челића с мајком Сабријом и двоје дјеце. Муж јој је погинуо у марту 2015. у борбама код Кобанеа, али се није вратила у Босну. Медији су писали да је синове уписала у камп за обуку дјеце џихадиста, на сиријској граници с Турском.
Такођер, у Камишлију, али у кампу Ел Рој налазе се Алмедина Мујчиновић и њезино четверо дјеце, те њезина мајка Фатима. Алмедину је у Сирију повео њезин свекар Фикрет Зукић (59), за којим је Интерпол прошле године расписао „црвену“ потјерницу. У кампу Ел Рој је и Емина Синановић, иначе супруга Едина Муфтића, те двоје њихове дјеце. Ту су: Сабина (са једним дјететом) и Аземина Синановић с двоје дјеце, као и Едина Мулалић из Бужима. Удовица је Инеса Миџића из Бихаћа с којим је 2013. отишла у Сирију након шеријатског вјенчања.
У кампу Ел Хол, код града Хасаке, у сјевероисточној Сирији, налази се заробљена шаролика група босанскохерцеговачких држављана.
Ту су Мухарем Дунић и његова жена Ајша, али и Злата Шабић с троје дјеце. Под њеним утицајем, а у организацији сабораца њеног супруга Нермина, на сиријско ратиште је, почетком прошле године, отишла и малољетна матурантица новопазарске медресе Лејла Браховић. Медији су писали како се Злата за кратко вријеме „наметнула као неприкосновени ауторитет међу женама из Србије и БиХ“.
Са кћерком Елзедином у кампу Ел Рој је и Миралем Бербић (1954), те Ћазима Хоџић с четверо дјеце. Бербић је пунац Берковић Нихада из Тузле који се на видео-снимцима називао џихадистичким именом Абу Јихад ел Босни и пријетио „невјерницима“. Погинуо је у борбама око Кобанеа почетком 2015. године.
Међу курдским заробљеницима из БиХ је Фата Фушко-Хоџић с троје дјеце. Ту су и Амир и Емира Џинић из Тешња са седмеро дјеце. Амир је у Сирију отишао још 2013. заједно са супругом и чак деветоро дјеце. Алмир, један од његових синова, у БиХ се вратио 2016. и одмах је ухапшен. Признао је кривицу због судјеловања у терористичким активностима због чега је осуђен на минорну казну од годину дана затвора.

ДА СЕ ИПАК УОЗБИЉИМО? У близини Хасаке се налази и Елвира Каралић-Балић из Врнограча код Велике Кладуше која је овдашњој и регионалној јавности постала позната када је 2013. оставила супруга Салахудина Балића и тамо се удала за Саида Хусеиновића из Братунца, који је прије одласка на ратиште неко вријеме живио у Француској. Хусеиновић је погинуо у Сирији 2016.
Раније се Курдима предало још десетак БиХ држављана, а међу њима су и већ враћени Ибро Чуфуровић и Абдулах Чурт. У сиријском кампу Ел Рој се налазе и Ћуфуровићева супруга Емина Кечо, Селма Султановић, супруга Ајдина Блажевића, те Муамера Мехмедагић и Адела Доламић.
Аделу Доламић већ годинама тражи сестра Алема Доламић тврдећи да је Аделу, са осмогодишњом кћерком, још 2014. у Сирију одвео супруг Нермин Јахић. Јахић је, наводно, погинуо, па је она побјегла из кампа у Мубаху и завршила у кампу Ел Рој.
У непознатом затвору је Мирсада Џафић, док се у граду Рака код курдских снага налази Алма Нухановић, супруга Алена Дурме који су у Сирију отишли у октобру 2013. Дурмо се борио под именом Ебу Халим. Њихов повратак у БиХ узнемирио је цијели регион.
А колико их је заробљено од стране регуларне војске Сирије под командом Башара Асада? Гдје је стотињак бораца Ал Нусра фронта који су под командом Нусрета Имамовића учествовали у окупацији Идлиба? То нико не зна. Да ли је ипак вријеме, на шта је упозорио Путин, да се уозбиљимо?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *