МОСТ И ГРАНИЦЕ

 

Неумски panhandle, који БиХ изводи на море, учинио је Хрватску тзв. фрагментираном земљом јер је одвојио Конавле, Дубровник и Пељешац од остатка њене државне територије ионако чудног, маказоликог облика. Управо да би заобишла територију БиХ, а повезала своју, Хрватска подиже прескупи Пељешачки мост преко Малостонског залива/канала

Још дуго ће чудне границе унутар постјугословенског простора изазивати тешке главобоље. Настале на идеолошко-политичкој основи и мање-више проистекле из територијалне организације КПЈ, декларативно је требало да буду симбол титоистичких црта у граниту које га, наводно, чине још чвршћим. Нису (биле) повучене на основу једног, доминантног и универзално примењеног принципа, а тек потом и осталих корективних принципа, већ арбитрарно и селективно, од републике до републике, од случаја до случаја… Тако је за федералне јединице Словенаца и новокомпонованих „додатних нација“ Црногораца и Македонаца употребљен етнички принцип, али он није важио за Србе, делимично за Хрвате, па и за касније конституисане, а дисперзно просторно распоређене м/Муслимане. О појединим спорним секторима свака расправа је брзо и претеће партијски „пресечена“, тако да остала питања нико није ни хтео ни смео да покреће. Неколико деценија касније наступила је Бадинтерова комисија, која је, у условима већ далеко одмаклог верско-грађанског оружаног сукоба управо око граница, такве унутрашње међе прогласила за државне, позивајући се на деколонизацијски принцип uti possideti juris?! И тако ствар додатно закомпликовала да су не само све границе у целини остале проблематичне већ су се и на безброј места отворили готово нерешиви проблеми.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Josip je zaista bio sposoban.Da je hteo mogao je ostvaiti i monolitnu Jugoslaviju kao što ju je i raturio.Ta nacionalna prva koja su rasturila državu i od jednog jezika napravila četri su fikcije i gluposti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *