Ка новој Јалти за спас света

У Београду је представљена књига „Хибридни рат, теорија и пракса“ руског академика Игора Николајевича Панарина. Аутор је том приликом нагласио уверење да је могуће да ће се „нова Јалта“ догодити 2020. године, „када ће доћи до сусрета Путина, Трампа и Си Ђинпинга, који би могао да се догоди у Београду“

Књига „Хибридни рат: теорија и пракса“ руског академика и стручњака за информациони рат проф. др Игора Николајевича Панарина, који важи за једног од два најпризнатија светска аналитичара глобалне економије и геополитике 21. века, представљена је протеклог петка у Дому Војске Србије. Аутора, према писању„Политике“, због прецизних савета руском руководству и непогрешивих прогноза у Москви зову Путиновим Макијавелијем, а Панарин сам за себе најрадије каже да је стратешки аналитичар. И то овај доктор политичких наука недвосмислено потврђује садржајем представљене књиге у којој објашњава генезу терминолошки новог, али у историји много пута испољеног и практикованог феномена названог „хибридни рат“.

[restrict]
ТЕШКА МОРАЛНА БОЛЕСТ ЧОВЕЧАНСТВА Српско издање Панаринове књиге најпре су представили њени приређивачи, војни експерти проф. др Елизабета Ристановић, водећи национални стручњак за област биотероризма и медицинске заштите, и проф. др МирославТалијан, бригадни генерал и ратник.
„У књизи проф. др Панарина посебно се обрађују тероризам, обојене револуције, сајбер-операције и информациони рат, стратегијска анализа и интеграција, управљање информационим токовима у кризним ситуацијама и ситуационо моделирање глобалних процеса у контексту хибридног рата, као и улога и задаци свих структура колективне и националне безбедности у супротстављању истом“, објаснила је проф. Ристановић, наводећи примере хибридног рата спроведеног над српским народом у операцијама „Бљесак“, „Олуја“ и „Милосрдни анђео“ током НАТО агресије. 
Професорка је поручила да су време и историја невидљивим нитима исплели и спојили, у јединству вере, словенског архетипа, непокора, страдања, патњи и уздизања, у величанствено историјско ткање два духом велика братска народа – српски и руски. „Одолевали смо и истрајали пркосећи изазовима, борећи се и побеђујући. И непријатељи су нам најчешће били исти. Верујемо да ће ова књига лучом сазнања осветлити многе умове и помоћи да спознамо прошлост, али и садашњост и предвидимо оно што нас чека у данима и годинама које следе. Србија и српски народ су само у последњој деценији 20. века искусили све методе и технологије вођења оружаног и неоружаног рата, од насилног разбијања државе за коју су страдали милиони Срба, преко стравичне медијске сатанизације, незапамћене економске блокаде. Уз све то одвијала се борба за одвајање наших људи од идеолошке и духовне матрице, посебно припадника наше интелектуалне и политичке елите, као и усађивање клице вредности које су нам апсолутно стране и којима цивилизацијски не припадамо.“
Хибридни рат укључује нова оружја и технологије попут сајбер-напада, пропаганде, деловања невладиних организација, економске блокаде, тероризма, етничких и религиозних сукоба, корупције и других начина деловања који нису облик класичног рата.
Савремени рат, истакла је професорка Ристановић, обухвата и једну форму која се може посматрати као медицинско-биолошка, а то је рат за душе људи. Тешка морална болест човечанства које седи на узаврелом вулкану духовне и физичке погибије, уништава младе нараштаје и будућа поколења, одевена у костиме хуманости, кроз насиље, медије и лажна срећна чула сваког појединца. И то је наш заједнички непријатељ од кога можемо да се заштитимо тако што ћемо се посветити духовном узрастању и усправљању.

СПАСОНОСНА ФОРМУЛА 3Д Данас, када се одвијају покушаји прекомпоновања света и трајне промене односа моћи, док с друге стране жестока криза уздрмава темеље западне цивилизације, по мишљењу др Ристановић изгледа да се решава будућност и да ће године које следе дати коначно одговор на питање да ли ће то бити свет Хантингтоновог „сукоба цивилизација“ или свет дијалога и узајамног поштовања.
„Током времена мењала су се средства и методе, али је циљ остајао увек исти, то је била Русија, а раме уз раме с њом и Србија и српски народ. И то нас такође нераскидиво спаја, као и специфична снага непобедивог духа, који за све непријатеље и стратеге свих видова агресије представља недокучиву тајну и оружје наших досадашњих и будућих победа. Нама који се налазимо на геополитичкој и геоекономској раскрсници путева, цивилизација, вера и интереса, у овом историјском тренутку, потребно је много мудрости, знања, просвећености, патриотизма, духовне и стваралачке снаге како би опстали и остали верни идеалима из формуле 3Д коју нуди проф. Панарин, а која као меру у борби против хибридног рата подразумева духовност, државност и достојанство“, закључила је Елизабета Ристановић.
Проф. др Мирослав Талијан оценио је да је свестрана студија хибридног рата оригинално дело проф. Панарина, произашло из вишедеценијског научностручног рада и проучавања геополитике, теорије и праксе информационих ратова, којом нам аутор приближава међусобне односе и везе геополитике и хибридног рата.
„Књига др Панарина је неисцрпни изворник података за све оне које интересује хибридни рат у теорији и пракси. То је геополитичка историја Русије и историјски развој геополитике као науке. Као и део који сведочи о геополитичким комбинацијама и лавиринтима интрига попут деловања масона као инструмента хибридног рата против Русије, масонској завери 1825. и масонском државном удару у фебруару 1917. Аутор сматра да је овај државни удар довео до свргавања монархије и пропасти руске империје и да представља успешно спроведену стратешку операцију хибридног рата против Русије коју су спровеле снаге западне масонерије и британске обавештајне службе. Књига говори како се након пораза фашизма и кад је СССР постао суперсила у свету под покровитељством Лондона и Њујорка водио информационо-идеолошки рат против Москве у режији Даласа и Кенана чије ће стратегије касније послужити као идеје за осмишљавање најуспешније спроведених стратешких подухвата и операција Запада у хибридном рату против Совјетског савеза попут Маршаловог плана, Хрушчовљевог волунтаризма и Горбачовљеве перестројке“, навео је Талијан.
Др Талијан је рекао да књига „Хибридно ратовање“ може умногоме користити Министарству одбране, Војсци Србије, институцијама српског војног школства и другим војнообразовним и научним установама, а посебно официрском кору јер њен текст у великој мери објашњава историју збивања међу најразвијенијим земљама света. Додао је да је Панариново дело корисно штиво и за државнике, политичаре, али и ширу читалачку публику која жели да сагледа савремене претње и угрожавање безбедности. 
У име издавача књиге „Хибридни рат“, Клуба генерала и адмирала Србије и Удружења „Милутин Миланковић“, на промоцији је говорио и генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, који је представио најзначајније податке из биографије аутора и истакао да Клуб генерала и адмирала Србије има за циљ да пренесе младим генерацијама своја искуства из рада и рата, да помогне садашњим припадницима система одбране да лакше обављају своју свету дужност – одбрану земље и очување слободе народа. Нагласио је да је један од видова помоћи управо указивање на нове облике претњи и угрожавања, што проф. Панарин успешно чини својом књигом.

СЛОВЕНСКИ ДУХОВНИ ШТИТ На крају се публици обратио Игор Николајевич Панарин, износећи своје ставове о хибридним ратовима који се данас воде, те о перспективама савременог света.
„Ми заједнички стварамо словенски духовни штит који треба да спречи хибридни рат. Слушали сте малопре о мојој формули 3Д (духовност, државност, достојанство). А кад сам као професор боравио у Кини, тамо су ме, и поред мноштва својих образованих и мудрих људи, замолили да и њима предложим идеолошку формулу. Предложио сам им 5Д (дијалог цивилизација, дружба – пријатељство међу народима, добра дела, духовни суверенитет, и достојанство појединца и народа). Међутим, треба да знате да је Кина нама врло важна, али и да нам је Србија важнија од Кине. Напомињем да су то моји погледи, као професора, и да бих желео да видим Београд као главни град Балканске федерације. Не знам када ће се то десити, али видим да су почеле да се остварују прогнозе које сам дао 2015. године.“
Потом је аутор објаснио да се израз „хибридни рат“ појавио у САД 2005. године и да се као доктрина даље развијао у оквиру НАТО-а. А 2016. усвојена је доктрина хибридног рата после које је Панарин на тему овог феномена написао три књиге на које није реаговао ниједан западни теоретичар.
„Ипак, у Америци су упркос томе 2018. признали да у свету постоје само два теоретичара хибридног рата, и да сам један од њих ја, што ми изузетно прија“, рекао је Панарин.
Његово виђење овог феномена, како је објаснио, у односу на западне теоретичаре разликује се у томе што они у састав хибридног рата не укључују обојене револуције, тероризам и економске санкције. 
„Важно је увидети да је војни део хибридног рата на последњем месту, а да је прва на удару духовна сфера, у чему се препознаје и напад на православље, као део технологије хибридног рата. Такође је важно подсетити да је српски народ, као и руски, раздељен стотинама година, а и то је дело заједничких непријатеља. Наш задатак је да пре свега вратимо духовне вредности, попут породице“, тврди Панарин.
На крају је руски стручњак рекао да је начелник руског Генералштаба Герасимов марта ове године објавио нову доктрину контрахибридног рата у којој су заступљени и његови ставови. Русија је први пут у Венецуели применила ову доктрину и без примене оружане силе успела да спречи државни удар и започети процес растакања земље. Тамо су, нагласио је, деловала руска министарства, између осталих и Министарство финансија које је помогло да се Венецуела заштити од финансијске пљачке.
Игор Панарин је изразио и своје убеђење да су „Србији такође потребне мере заштите од хибридног рата и да би 120 људи у потпуности могло да заврше тај посао“. Излагање је завршио наглашавањем уверења да ће се „нова Јалта“ догодити 2020. године, када ће доћи до сусрета Путина, Трампа и Си Ђинпинга, који би могао да се догоди у Београду.

[/restrict]

ПРЕЛОМНА ТАЧКА

Русија и Србија су имале огромне жртве управо због деловања тајних масонских служби. Та опасност постоји и данас. Путин је за 20 година учинио изузетан скок и довео Русију на лидерску позицију у свету. Један сам од ретких у Русији који је прогнозирао Трампову победу. Трамп је патриота, и настоји да врати духовне вредности у Америку. Бори се против глобалиста, а то су лондонски банкари. Иза договора који је постигнут у Сочију између Путина и Ердогана о Сирији, по мом дубоком уверењу стоји и Трамп. Али опасност је у мејнстрим мишљењу које се формира под управом Лондона који контролише све медијске гиганте, закључује Игор Панарин.

ЗАХВАЛНОСТ МИНИСТРУ

Наш напор да књигу и ставове професора Панарина посвећене хибридним операцијама прошлости и будућности приближимо стручњацима из безбедносног сектора, државног апарата, академској јавности и најширој публици у циљу сагледавања свих претњи и угрожавања безбедности наше земље како би се ефикасније заштитили и обезбедили просперитет Републике Србије у актуелном безбедносном окружењу био би узалудан да у томе од самог почетка нисмо имали безрезервну подршку министра одбране Републике Србије Александра Вулина, коме захваљујем што препознаје вредности, што верује у припаднике система одбране, нагласила је Елизабета Ристановић. payday loan займ на займерпросто деньги займзайм наличных

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *