Јуриша на Зимски дворац није било

МАЛО ПОЗНАТА ИСТОРИЈА: КАКО ЈЕ РОЂЕН ЈЕДАН ПЛАНЕТАРНИ МИТ

Славну митску слику Октобарске револуције није створио сам историјски догађај већ моћ уметничког филма да преобрати стварност и пробуди емоције гледалаца. Фасциниран монументалним здањем и нетакнутим царским предметима у њему, „Ејзенштејн је, у ствари, уништио Зимски дворац“, пише Виктор Шкловски, најбољи тумач Ејзенштејна. Призор јуриша постао је велики, откачени знак епохе и преселио се у вечност

Писац ових редова памти ону новембарску ноћ 2017. године и стогодишњицу догађаја који је потресао свет: неки глумац је драматично читао страницу из романа Џона Рида о заузимању царског здања 1917. тј. о почетку Октобарске револуције, чијих је десет претходних, апокрифних дана онако маестрално описивао, а званице одабране међу двадесетак хиљада учесника „Санктпетербуршког културног форума“, који је отворио председник Владимир Путин, сашаптавале су се у полумраку. Огромна изложба, отворена овим поводом у здању Зимског дворца, а коју је приредио Државни Ермитаж под насловом „Зимски дворац и Ермитаж 1917. Историја се стварала овде“, вратила је последњем уточишту Привремене владе негдашњи изглед. Све је било као некад. Свест је дописивала пуцње и шумове јуриша који је почињао иза великих прозора, одјекивали су хици са „Ауроре“ и враћале се у сећање масовне сцене из Ејзенштејновог филма Октобар: призор страшан и величанствен.
Рађање једног планетарног мита.
Али је Државни Ермитаж овом приликом издао и неколико важних научних публикација, који овај мит не само доводе у питање него га недвосмислено разоткривају, износећи на видело оно што су упућени дуго држали за себе, а свет дознао тек после сто година.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *