Између наде и стрепње

Специјални суд за ОВК

Досадашња искустава с међународним ад хок судовима показала су да је политика испред права и правде. Да ли ће тако бити и са Специјалним судом за ратне злочине шиптарских терориста?

Ако би се судило по дужини листе команданата и других припадника такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) које је позвало хашко Специјално тужилаштво, Албанцима се не пише добро. Проблем је, међутим, што још увек није подигнута ниједна оптужница иако је прошло годину и по дана од када је тужилаштво започело саслушавање осумњичених и сведока.
Тако да у Србији наду потискује скепса – оправдана, пошто су се и раније многе истраге против челника ОВК изјаловиле.

ОСУМЊИЧЕНИ СВЕДОК Од новембра прошле године па до данас испитано је више стотина особа. Међу њима је 110 бивших чланова ОВК, поред осталих и припадници њене командне структуре. Позив су добила два генерала, чланови штаба, команданти оперативних зона и командант Генералштаба Азем Суља. Најзвучније име свакако је бивши премијер Косова Рамуш Харадинај, који се ове године нашао пред судом због чега је и поднео оставку на место председника владе.
Многи од њих саслушавани су на тајним локацијама, чак и у затворима (ако су осуђени за неке друге злочине). Многи су посебно истицали да су позвани само као сведоци, док неки нису ни крили да у Хаг иду као „осумњичени“. Било је чак и бизарних момената, попут изјаве Рустема Мустафе да у Хаг иде као „осумњичени сведок“…
Код припадника ове терористичке организације све је више присутан страх јер, како примећују приштински медији, позиви Тужилаштва су све учесталији што слути да би ускоро могло доћи и до првих хапшења.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *