Стратегијом до успеха

Чињеницу да је један од кључних енергетских играча балканског региона, те да је најефикаснија компанија Србије, НИС може да захвали дугорочној визији и прецизном дефинисању вектора развоја бизниса. Поводом деценије пословања „Газпром њефта“ у Србији, председник Одбора директора НИС и први заменик генералног директора „Газпром њефта“ Вадим Јаковљев истакао је значај стратегије као темеља за даљи развој у изазовним макроекономским условима. Подсетио је да је у развој компаније од 2009. године укупно уложено више од три милијарде евра. Од тога је у сегмент истраживања и производње уложено око милијарду и по евра, а укупан обим производње од 2009. године износи 15,5 милиона условних тона нафте. Такође, резерве компаније су повећане два пута и направљен је искорак у експанзији у региону кроз пројекте истраживања у Румунији и БиХ. Уз то имплементиране су савремене технологије и побољшани системи заштите животне средине.
Када је реч о преради, Јаковљев је рекао да је више од 500 милиона евра уложено само у првој фази модернизације Рафинерије нафте Панчево (кључни пројекат – изградња комплекса за благи хидрокрекинг и хидрообраду – MHC/DHT). Такође, створени су услови за производњу горива у складу с европским стандардом, а укупан обим прераде у последњих 10 година износи 32,4 милиона тона нафте и полупроизвода. НИС је постао извозник горива.
На пољу промета, када је реч о развоју, кроз инвестиције у модернизацију малопродајне мреже уложено је више од 320 милиона евра, а НИС са 315 станица поседује највећу мрежу за снабдевање горивом у Србији. Развој малопродајног бизниса покренут је и у иностранству отварањем 90 станица у БиХ, Бугарској и Румунији.
НИС од 2013. шири пословање и на област електроенергетикe. До сада је у програм когенерације уложено више од 20 милиона евра, а у Србији је почело да ради 14 малих електрана које производе струју и топлотну енергију на еколошки чист начин. Поред тога НИС је започео трговину електричном енергијом на тржиштима Србије, БиХ, Румуније, Словеније и Мађарске. Као капитални пројекат у овом сегменту Јаковљев је апострофирао изградњу ТЕ-ТО Панчево (у сарадњи са „Газпром енергохолдингом“).
Коначно, као компанија са визијом, НИС је, у оквиру Стратегије развоја компаније до 2025. која је усвојена крајем 2017. године, стартовао нови инвестициони циклус, у укупној вредности од две милијарде евра. Од те суме остало је да се од 2019. до 2025. године, у складу с дефинисаним плановима, инвестира још око 1,4 милијарде евра – од тога за истраживање и производњу преко 800 милиона евра, прераду 400 и промет 150 милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *