РАДУЈМО СЕ ЛЕПОМ И ДОБРОМ

Зашто да траћимо време бавећи се ружним стварима и ружноћом уместо лепим и лепотом. Причајмо о лепом и добром. Срби смо и наше душе су безазлене

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

ЛЕПА ЋУД – ПОЛА ЗДРАВЉА Дочекасмо октобар. Овај месец многи воле; сељаци јер се сабирају плодови годишњег мукотрпног рада. Воле га и грађани који се сете свог сеоског порекла и преостале фамилије, ако је још има. Радују му се и они који су се у мају заљубили те би љубавну везу крунисали браком. Ваљда су зато Срби октобру наденули име свадбар.
Пред нама је, кажу метеоролози, Михољско лето. Очекују нас лепи дани. Зато не будимо љути током ових лепих дана него будимо радосни. Радујмо се лепом и лепоти која је свуда око нас. Застанимо, осврнимо се и кад угледамо било шта лепо, бићемо и сами лепши. Лепота јесте прелазна мада су поједини сумњичави према овој чињеници. У српској народној паметарници сачуване су изреке које говоре о лепоти и доброти.
Лепа ћуд – пола здравља. Лепо донекле добро довека. Лепо ради, другом не завиди, добро ће ти и сам Бог дати. Баци добро у воду па крени низ воду и добро ће те негде стићи.
У српским речницима за придев леп, лепи, лепа, лепо написано је значење: што се допада оку или уму, што је племенито, узвишено. Зашто да траћимо време бавећи се ружним стварима и ружноћом уместо лепим и лепотом. Имамо право на избор и то нам не може нико одузети. Причајмо о лепом и добром. Срби смо и наше душе су безазлене. За лепо и добро створене, увек спремне да другом помогну.
Пре десетак дана о томе је причано у Прањанима приликом обележавања 75 година од спасавања америчких и енглеских пилота током Другог светског рата. Изградити аеродром пред очима немачког окупатора, омогућити слетање и полетање авиона који су пилоте одвели у своје базе – нигде у Европи није забележено. Учинили су то само Срби сељаци и војници под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Поступали су хришћански, поштујући речи апостола Павла: Не дај да те зло победи, него победи зло добрим! (Рим. 12, 21).
Апостол Павле је говорио да се сав закон испуњава у једној речи: Љуби ближњег свога као самог себе. Памтимо ове речи и поштујмо их. Биће свима лакше и боље.
Учимо се на примеру Његове светости патријарха српског Иринеја. Разумимо речи које изговори у Боки Которској о доброти наших предака и да ивер не пада далеко од кладе.
Свети владика Николај је записао: Држати се доброте. Злоба више кошта него доброта (часопис Благодарје, бр.7, 2019, стр. 20).

СИЛА ЈЕ ЗА ВРЕМЕНА, А БОЖЈА ДОВЕКА Ове године славимо 800 година аутокефалности Српске православне цркве и Законоправила, писаног закона који је темељ самосталности Српске православне цркве и темељ Српске државе. Не ваља их раздвајати, јер само док су заједно, чине дивну симфонију.
Лепо је било прошле недеље у Београду. Једног дана деца су јурцала улицама престонице возећи ролшуе на точковима и тротинете. Некад смо возили ролшуе, данас и ролери. Ко зна шта ће сутра још измислити, али је важно да су се деца лепо проводила. У недељу по подне на Тргу Николе Пашића, ко није био лењ, могао је присустовати Шетњи за породицу у организацији друштва Српских домаћина и слушати лепу рецитацију Љиљане Браловић, песникиње из Прањана. Присутни су уживали и у појању Востани Сербије Љубе Манасијевића.
Кад се шетња завршила, почела је одбојкашка утакмица између Србије и Словеније. Гледали смо пренос на телевизији, навијали, и кад смо победили, сви смо се радовали. Срби – прваци Европе. Прваци Европе у мушкој и женској конкуренцији. А злонамерни нам приговарају да не водимо рачуна о родној равноправности!? Нека их. Нека се те надрндане евроунијатске сподобе једе, а ми Српкиње и Срби идемо путем лепоте и доброте. Показали смо свима, себи нарочито, да није тешко чинити добро. Кад неко добро дело учинимо, лепо је и нама и ономе коме смо добро учинили.
Зато не бојмо се, православна браћо. Будимо једни уз друге, јер свака сила је за времена, а Божја довека.
Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића, капетана Драгана. Молимо се за здравље Џулијана Асанжа. Муче га бесомучно у затвору. Тај умишљени евроунијатски „демократски“ Запад који свима држи придике о демократији а нике не сме ни реч да каже о њиховом кршењу и гажењу људских права. Они смеју да муче друге. Помозимо нашој браћи и сестрама који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Догодине у Призрену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *