Пулс метрополе

фото: Мила Милосављевић

У сусрет Београдском међународном сајму књига

ПИСЦИ И КЊИГЕ У МИСИЈИ ПРИЈАТЕЉСТВА

Под слоганом „Писмо = глава“, на предстојећем Међународном београдском сајму књига, од 20. до 27. октобра, представиће се 500 директних излагача, а почасни гост је Египат

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.
Неформално обележен као „празник књиге“, београдски Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.
Важно обележје Сајма књига је богат пратећи програм. Кроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибине, стручној и широкој публици учесници представљају низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу.
Међународни београдски сајам књига биће одржан од 20. до 27. октобра на Београдском сајму, под покровитељством Града Београда.
Овогодишња, 64. по реду најзначајнија издавачка културна манифестација одржава се под слоганом „Писмо = глава“, уз учешће 500 издавача из целог света, најавили су организатори у Скупштини града Београда. 
Градски секретар за културу Иван Карл истакао је да је Београдски сајам књига једна од највећих манифестација културе земљи и региону. Такође, како је навео, реч је и о најдуговечнијој културној манифестацији на овим просторима, као и најпосећенијем сајму књига у Европи, после Франкфуртског, са око 200.000 улазака.
„То јесте мера емоције или љубави према књизи, не само грађана из свих делова Србије већ и свих наших драгих гостију из иностранства“, указао је ресорни секретар.
Он је додао да је овогодишњи почасни гост сајма Арапска Република Египат која ће представити фрагменте своје вишемиленијумске историје.
Сајам књига је и један од обрамбених механизама од модерне технологије, подвукао је Карл и позвао суграђане и госте престонице да посете овогодишњу смотру и уживају у читању с папира.
„Сајам књига у Београду је једна од великих одбрана не само књиге већ и културе уопште“, истакао је председник Одбора сајма књига Душан Ковачевић и изразио жељу да млади и деца прихвате књигу као свог највећег пријатеља. 
Ковачевић је истакао да ће се на Сајму поред домаћих издавача појавити и око 60 издавача из региона и других делова света, уз домаћинство Републике Египат. Такође, да ће на овогодишњем сајму посебна пажња бити усмерена на остварења Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, који обележавају значајне годишњице.
Амбасадор Арапске Републике Египат Амр Алгувејли је захвалио на указаној части да његова земља буде почасни гост Сајма књига у Београду, као и организатору, како је рекао, на прелепом логотипу овогодишње смотре која представља хијероглифе у портрету краљице Нефертити.
Он је истакао да писци шире идеју пријатељства међу људима, као и очекивање да ће овогодишња смотра књиге додатно приближити српски и египатски народ. Преставио је и ауторе са чијим делима ће београдска публика имати прилику да се упозна у оквиру 64. манифестације књиге. Из Египта долази велика делегација писаца и других уметника: бивши министар за антиквитете Мамдух ел Дамати, као и писци Салва Бакр, Маи Халед, Мухамед Салмеви, Мансура ел Един, певач и композитор Хасан Заки, песник Тарик ел Тајб…
Уредник програма Сајма књига Вуле Журић посебно је истакао да ће се одржати низ трибина посвећених великанима, не само српске већ и светске књижевности, као што су Данило Киш и Милорад Павић. Биће разговори о Оскару Давичу и Александру Сергејевичу Пушкину (посвећени њиховим годишњицама), али и с Емиром Кустурицом, те другим филмским редитељима на тему колико је књижевност утицала на њихов опус.

Изложба поводом 15 година од оснивања Куће легата

ПОРТРЕТИ, ПРОСТОРИ, ИДЕЈА МОДЕРНОСТИ…

Поводом обележава 15 година од оснивања Куће легата, градоначелник проф. др Зоран Радојичић отворио је изложбу „Модерна – избор радова из колекције Куће легата“, која се одржава до 31. децембра у Легату Петра Лубарде на Дедињу. 
„Због великих људи и њихових сјајних уметничких дела која су поклонили Граду Београду и свима нама, велико ми је задовољство да вечерас могу да отворим ову изложбу“, закључио је први човек српске престонице.
Директор Куће легата Филип Брусић Ренауд додао је да та установа не би постојала без помоћи оснивача – Града Београда.
Он је прецизирао да се на изложби могу видети дела из 10 легата – Куће легата, чији је аутор и кустос Дина Павић.
Изложба је подељена у три целине – портрети, простори и промене – а које за окосницу имају идеју модерности. Изложбу чине радови Олге Јеврић, Олге Јанчић, Недељка Гвозденовића, Ристе Стијовића, Саве Шумановића, Петра Коњовића, Марка Челебоновића, Петра Лубарде, Петра Добровића, Миленка Шербана, Милене Јефтић Ничеве Костић, Зоре Петровић и Љубице Цуце Сокић.

Концерт за памћење

„Al Nour Wal Amal“ на Коларцу

Јединствени египатски оркестар „Al Nour Wal Amal“, који чине слепи и слабовиди музичари, гостовао је у Србији од 18. до 25. септембра, у организацији амбасаде Арапске Републике Египат. Уз подршку Секретаријата за културу града Београда ансамбл је 23. септембра наступио на Коларцу, где је одржао концерт за памћење. Београдска публика је била у прилици да ужива у одабраним нумерама врхунских музичких стваралаца из целог света, од Чајковског, Вердија, Штрауса, па до Теодоракиса, уз вођство диригента др Мохамеда Саад Басхе.
Поред Београда слепе и слабовиде девојке из Египта очарале су и публику у Крагујевцу, Новом Саду и Ужицу. Концерт на Коларцу је поред Секретаријата за културу града Београда помогла и Карић фондација. Приредба је имала хуманитарни карактер: приход од продатих карата отишао је у руке оних којима је преко потребан – Удружењу слепих и слабовидих Србије.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *