Нова партија шаха на балканској табли

Да ли ће нови амерички приступ кризи на Космету донети решење, или још веће проблеме за Србију?

Све доскора амерички приступ решењу проблема на КиМ био је апсолутно погрешан. За њих је косовска независност била готова ствар и непроменљива чињеница. Суштина грешке у приступу је што се од Србије тражило (страхо)поштовање западне моћи и беспоговорно потчињавање западним интересима, пре свега САД, затим водећих држава ЕУ, те њихових балканских савезника, тако да за српске интересе није било ни простора ни разумевања.

ПРОМЕНА РЕТОРИКЕ Међутим, креатори оваквог приступа сметнули су с ума да је у питању слободарски народ који се лажима, претњама и застрашивањем не може покорити. Пропагандне активности, засноване на сулудој тези да нас је НАТО бомбардовао за наше добро и да су нам НАТО бомбе донеле слободу, нису прошле, и само су продубиле одбојан српски став према овој агресивној војној алијанси. Пропаганда НАТО лобиста заснована на тој тези била је апсолутно контрапродуктивна и само је нервирала наше грађане.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Avatar

  Zapad ne mijenja nikd ciljeve.Samo mijenja sredstva realizacije zacrtanog cilja.

 2. Avatar

  Oni koji igraju šah znaju da prvi potezi mogu biti vrlo važni za tok cele partije. Najbolje otvaranje je ono u kom upravljate sredinom table pomoću aktivnih figura i opreznom igrom. Da li je Srbija tako igrala kada je u pitanju KiM. Nije. Razlog je jednostavan – nije igrala šah, igrala je nešto drugo. Šta nam je činiti jer je partija već poodmakla. Prvo, vratiti se šahu. Drugo, od početka problema KiM, sa naše strane nije bilo timskog rada, a šah je u pripremi partije „timski rad“. Nisu igrači, koji trenutno igraju, izmislili Italijansku partiju, Sicilijansku odbranu, Francusku odbranu, Špansku partiju, Slovensku odbranu, i dr.. Mi jesmo kao narod nezgodan protivnik, ali moramo biti i realni i „priznati“ da se situacija u svetu promenila, ili menja. To je umnogome opredelilo tok šahovske partije i to bi sada trebalo koristiti (ili iskoristiti). Moramo sa aspekta nacionalnog interesa realno meriti na kojoj strani je naš (nacionalni) interes. Kroz svu istoriju Srba imali smo prilike da vidimo ponašanje drugih prema nama. Iz toga bi trebalo učiti, ako mislimo da opstanemo. Ako vas neko „dva puta ubijao“, ne može treći put da vas „voli“.

 3. Avatar
  Velika asimetrija u odnosima

  VERA, TRADICIJA, IDEOLOGIJA

  Šah je neadekvatna-pogrešna komparacija da se objasne sveukupni kosovski problemi. Većinom oni koji nisu živeli na Kosovu daju pogrešne analize koje guranu u zabludu.

  Slagali se, ne slagali, verska kultura, tradicija, ideologija… proizvodi političko stanje. Šiptari-Albanci imaju svoju (muslimansku) veru koja je dijametralno različita od srpske pravoslavne-hrišćanske vere. Zbog toga se Albanci-Šiptari lako uklapaju na prostorima sa srpskim stanovništviom, a Srbi, Makedonci… se ne uklapaju u šiptarski-albanski prostor? ZAŠTO? Primer pokrajina Kosovo i Vojvodina (ili Izrael-Palestina, Evropa-Arapske zemlje): Srbi ne beže od Madjara, Slovaka, Čehaa, Rumuna… kao što beže-iseljavaju se sa KiM, Zapad. Makedonije… zbog Šiptara? Primera radi: Velika razlika u populaciji Albanaca i Srba, velika razlika u medjuetničkim odnosima, ili, za 50 god. u Srbiji ima na desetine hiljada šiptarskih trgovinskih radnji i lokala, a za toliko godina (50) nijedan Srbin iz Srbije nije otvorio radnju-lokal medju šiptare na KiM? Ili mešoviti brakovi, 10 hiljada naše devojke-žene radja albansku decu, a nijedna šiptarka-albanka ne meša brak sa nealbancima (one 20-40 što dolaze iz Albanije, udaju se za Srbe, one su pravoslavne-katoličke vere, islamizirane… i imena su im nametnuta muslimanska). Srbi, Makedonci, Crnogorci… gube bitku sa šiptarima-albancima isključivo zbog toga što se
  NE VODE POLITIKU NA PRINCIPIMA PARITETA I RECIPROCITETA u medjunacionalnim odnosima, ustanovljeni principi medjunarodnom konvencijom (kakva prava imaju naše manjine u Albaniji – takva prava da imaju i Šiptari na KiM)? Da ne navodim brojne primere, da ne dužim…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *