ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ – Светосавље – залог опстанка

Човек може да мења мишљење на основу нових сазнања, новог разумевања људи и света, које је последица његовог образовног, духовног и емоционалног узрастања. Може да мења укус и модни стил, што често буде последица нараслих материјалних могућности. Али част, достојанство, поштење, правдољубивост, патриотизам, слободољубље у најширем смислу, то су неке базичне вредности и оне се не могу мењати

Разговарала Мила Милосављевић

Поводом осам векова самосталности Српске православне цркве издавачка кућа Глобосино Александрија, у едицији „Посебна издања“, објавила је књигу беседа Љиљане Хабјановић Ђуровић под називом На путу ка Гори, као и посебна издања четири њена романа о српској националној историји од 12. до 17. века, о људима и догађајима који су одредили нашу судбину у прошлим временима а и данас. Књига беседа На путу ка Гори промишља дух народа, говори о моћи преображаја, о језику и писму, знамењима времена, о дугу прецима и потомцима, о светосављу и Видовдану, о традицији и наслеђу, посебно о Косовском завету.

„Српска православна црква је кров под којим се свила српска држава. Кроз дуге векове ропства Црква је била чувар националног сећања и народног опстанка. Црква је сабирала и водила људе, а вера их духовно снажила да се, упркос беди и патњама, смело супротставе и сили и лукавству. Да не забораве завете предака и да се не одрекну вере прадедовске. Кроз веру је сачувано биће народа. И душе појединаца. Такво упориште људима могла је да буде само једна самостална, а истовремено народна црква. Црква која је делила судбину народа. Његово страдање. Жељу за слободом. Црква чији су јерарси предводили народне ослободилачке устанке, и страдали мученичком смрћу. Црква Светог Саве. Тако је било током минулих осам векова. Тако је и данас“ – каже у интервјуу за „Печат“ писац Љиљана Хабјановић Ђуровић.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *