Империјин страх од Хандкеа: О једној неочекиваној награди

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ 2019. И НОВА-СТАРА СПОРЕЊА

Због чега се чини да је човек који је комплетан књижевни углед без кајања ставио на коцку бранећи српску ствар хтео да, у тренуцима када награду њему доживљавамо као правду за нас, поручи да још увек нисмо освестили своју позицију у свету и њен дубоки смисао и да је, можда, баш овај повод прави подстицај за то!

Нобелова награда за 2019. годину Петеру Хандкеу готово све је дочекала неспремним. Кладионице и парауметнички кругови који се баве предвиђањем добитника нису му давали велике шансе, док је у добром делу европске и овдашње, балканске (постјугословенске, ексјугословенске, регионалне, „наше“) књижевне јавности одавно отписан у прећутној сагласности да никада не може добити ову награду јер је подржавао српску страну у распаду Југославије. Међутим, упркос тој сагласности, или разумевању шта Нобелова награда за књижевност јесте (и још више шта није), Хандке је овогодишњи лауреат. Ретроактивно, у сваком смислу (чак и родноравноправном) награду за 2018. годину оправдано је добила пољска књижевница Олга Токарчук и, сасвим неоправдано, тиме пала у сенку аустријског књижевника.

Хандкеова сенка, међутим, није уметничке природе, нити има везе с односом женских и мушких добитника најпрестижније књижевне награде (с тим у вези, Токарчукова је била лауреат и Међународне Букер награде) већ с тзв. морално-политичком подобношћу добитника. Од тренутка проглашења, одређени политички кругови, предвођени министарством спољних послова Косова*, Албаније, Хрватске и америчким ПЕН центром прогласили су Хандкеа неподобним, доделу награде контроверзном и читав догађај „срамотним“. На страни оптужбе нашли су се, између осталих, и Славој Жижек и један Салман Ружди, обојица потакнути наводном неморалношћу награђивања аутора који није припадао унисоном хору глобалиста деведесетих година. (Интересантно би било, мада овде нема простора за то, самерити интензитет ових реакција с реакцијама на доделу награде Харолду Пинтеру.)
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *