ЕПС – највећи инвеститор у екологију

Отворени сајмови енергетике, екологије и паметних технологија

Енергетски сектор и „Електропривреда Србије“ највећи су инвеститор у пројекте заштите животне средине у Србији, а изградњом ветропарка и соларне електране ЕПС улази у нове пројекте обновљивих извора енергије, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, на отварању сајмова енергетике, екологије и паметних технологија у Београду.
„Протеклих неколико година само ЕПС је уложио око 300 милиона евра у пројекте заштите животне средине, пре свега у решавање питања прашкастог загађења и денитрификације. Кренули смо и у одсумпоравање и у овом тренутку се реализује пројекат вредан готово 170 милиона евра у ТЕНТ А, а уговарамо финансирање сличног пројекта и за ТЕНТ Б“, рекао је Антић.
Министар је истакао да ЕПС наставља крупним корацима који ће довести до тога да сви блокови који су планирани да наставе рад након 2023. године имају електрофилтере, решену денитрификацију и решено одсумпоравање димних гасова.
„Тиме чинимо крупан искорак како би се унапредила животна средина у Србији. То је наш приоритет и наше стратешко опредељење“, изјавио је Антић и додао да енергетски сектор заједно с ресором животне средине представља локомотиву која одрживи развој и животну средину ставља у први план и да Србија упорно ради на поправљању енергетског микса. Тако је у протеклих неколико година на мрежу прикључено око 500 мегавата нових капацитета који користе обновљиве изворе енергије.
„ЕПС као највећа енергетска компанија у региону улази у пројекте из обновљивих извора енергије. Ветропарк Костолац снаге 66 мегавата биће први ЕПС-ов велики пројекат из нових извора обновљиве енергије, а планирамо да ЕПС у наредних неколико година гради највећи соларни парк од 100 мегавата у Костолцу“, објаснио је министар рударства и енергетике.
Градња ветропарка у Костолцу је пионирски подухват за ЕПС у тој области.
„Та инвестиција је вредна око 100 милиона евра и најбољи је доказ да хватамо корак са светским трендовима у намери да ЕПС буде и остане озбиљан конкурент и на међународном тржишту. Поред тога, пратећи стратешки правац Србије који је дефинисан у националним документима ЕПС планира и реализује пројекте којима ће, пре свега, унапредити квалитет ваздуха. Та улагања ЕПС-а донеће до 2025. смањење емисија сумпор-диоксида 90 одсто, азотних оксида 45 одсто и прашкастих материја 95 одсто“, рекао је Саво Безмаревић, извршни директор за производњу електричне енергије у ЈП ЕПС.
На отварању манифестација на Београдском сајму, министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да данас свако разуме колико је важна животна средина, али да се нажалост не понашају сви у складу с тим, и оценио да Србија има резултате и да крупним корацима иде напред у области заштите животне средине.
Међународни сајмови енергетике, заштите животне средине и природних ресурса (Ecofair) и паметних технологија (iSEC) окупили су представнике више од 100 домаћих и иностраних компанија, институција и организација из двадесетак земаља. Наступ „Електропривреде Србије“ на сајму енергетике, који је одржан од 2. до 4. октобра употпунили су инжењери и стручњаци представљањем најзначајнијих пројеката компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *