Дипломатија „дугог штапа“ није ефикасна

СЈАНГШАН ФОРУМ

Кина инсистира на поштовању међународног поретка предвођеног Уједињеним нацијама

Од 20. до 22. октобра ове године у Пекингу девети пут је одржан Сјангшан форум. На овогодишњем „Сјангшану“, под мотом „Одржање међународног поретка и промоција мира у Азијско-пацифичком региону“, окупило се више од шест стотина војних представника Кине и других земаља, међу којима су била двадесет тројица министaра одбране. У раду форума учествовало је седамдесет шест делегација, међу којима су биле и делегације Уједињених нација, Русије, САД, Вијетнама, Египта и Бразила.
Овогодишњи „Сјангшан“ одржан је на 70. годишњицу оснивања Народне Републике Кине. Стога је уприличено пленарно заседање под мотом „70. годишњица оснивања НРК и мир и развој у свету“, након којег су учесници посетили „Велику изложбу достигнућа“ која детаљно описује успех модерне Кине.
Сјангшан форум је кинеска контратежа Шангри-ла дијалогу, који се, у организацији британског Међународног института за стратегијске студије, од 2002. године одржава у истоименом хотелу у Сингапуру. Кина је 2012. одустала од слања свог министра одбране на Шангри-ла дијалог, сводећи своје присуство на том форуму на нижи ниво.

СТАБИЛНОСТ КАО ЗАДАТАК СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ Будући да кинеска привреда није „ратна“, попут америчке, главни задатак спољне политике Пекинга је одржање стабилности и равнотеже у Азији и свету, а посебно у Азијско-пацифичком региону. Пекинг је, стога, поменуте 2012. године решио да у властитој режији унапреди војни и геостратегијски форум, истичући властиту лидерску позицију у региону у први план. Од 2014. Сјангшан форум се одржава сваке године, са изузетком 2017, будући да је октобра те године одржан 19. конгрес КП Кине на којем је Си Ђинпинг представио социјализам с кинеским карактеристикама за нову еру.
О томе да је Пекингу одржање мира и стабилности у Азији на првом месту сведочи овогодишње обраћање кинеског председника Си Ђинпинга учесницима Сјангшан форума. Си је у поздравном писму позвао азијско-пацифичке земље да се заједнички баве безбедносним изазовима, штите међународни поредак и омогуће дугорочни мир у региону дијалогом и сарадњом.
„Одржавање трајног мира и напретка у Азијско-пацифичком региону у заједничком је интересу свих земаља и региона на том подручју и од различитих земаља захтева да допринесу својом мудрошћу и способностима. Иако су суочене са сложеним сигурносним претњама, ове нације би требало да се уједине и одржавају светски поредак с Уједињеним нацијама у свом језгру, наставе да оптимизују безбедносна партнерства и стварају безбедносне механизме прикладне за развој и ситуацију у региону“, навео је Си Ђинпинг у поздравном писму.
Не треба сметнути с ума да кинески лидер своју укупну политичку моћ, за коју тврде да је највећа у кинеској модерној историји, не црпи само из позиције председника државе већ и као генерални секретар КП Кине и председавајући Централне војне комисије.

НЕЕФИКАСНА ДИПЛОМАТИЈА „ДУГОГ ШТАПА“ Позивајући непрекидно на одржавање мира и стабилности у Азији и свету, Кина последњих година, у складу с досегнутом позицијом на међународној сцени, све одлучније инсистира и на заштити свог суверенитета, безбедности и интереса.
Генерал Веј Фенгхе, кинески министар одбране, у понедељак је, у свом говору на форуму, недвосмислено изразио одлучност кинеске војске да штити националнe интересe. Веј је рекао да Кина неће прихватити дипломатију „дугог штапа“ која је неефикасна у решавању проблема.
У коментару, објављеном уочи овогодишњег „Сјангшана“ на Кинеској глобалној телевизијској мрежи (ЦГТН), аналитичар Том Фауди је истакао да Кина заиста верује у основни значај мултилатералне сарадње при постизању међународне стабилности, безбедности и благостања.
Имајући у виду Фаудијев став, овогодишњи „Сјангшан“, како он каже, треба да разумемо као намеру Кине да одржи регионално вођство у процесу чувања регионалног азијско-пацифичког благостања и безбедности, што западни медији, како је Фауди приметио, понекад не вреднују.
Фауди наглашава да су механизми регионалних интеграција у Азији „тањи“ у поређењу с Европом, а да дугорочна питања безбедности још увек представљају неизвесност за то подручје. Као резултат таквих околности, Сјангшан форум је мултилатерална платформа која подржава пре свега регионални азијско-пацифички дијалог. При томе је, истиче Фауди, циљ форума унапређење разумевања и дипломатије, са циљем проналажења заједничког пута ка регионалном напретку, благостању и стабилности. Укратко, циљ форума у Пекингу није налажење експресних већ одрживих решења.
„На пример“, наводи Фауди, „многе земље учеснице имају поморске и територијалне спорове и на њих се не може у потпуности одговорити на форуму. Међутим, пружајући платформу војним представницима да воде дијалог лицем у лице, они боље разумеју међусобне ставове и граде поверење.“

ПЈОНГЈАНГ НА ФОРУМУ Када је регионална стабилност на Далеком истоку у питању, ваља истаћи да „Сјангшану“, поред војних представника Русије и САД, присуствују и војни представници Северне Кореје. Та чињеница овај догађај додатно учвршћује као водећи у креирању могућих политичких решења на Далеком истоку.
„Иако форум не може учинити да се ова држава денуклеаризује, он омогућава учешће у војним разговорима с Пјонгјангом, што може довести до бољег разумевања“, констатује Фауди. „С обзиром на то, западна публика би требало да разуме Сјангшан форум као позитивну понуду Кине за подупирање регионалне сарадње, безбедности и стабилности, а то су кључни циљеви Пекинга. Медијски дискурс на Западу воли да приказује Пекинг сензационално, претећи. Међутим, у стварности, као растући регионални актер, Пекинг властите националне интересе ставља у све већи фокус, али уз одржавање добробити других“, наводи Фауди, додајући да је Кина и основала Сјангшан форум као начин да помогне у кретању по регионалним линијама грешака и другим спорним темама, наглашавајући све време дијалог, веће разумевање и мултилатералност.
Упркос изазовима, као што су реакције различитих земаља на изградњу кинеских острва у Јужном кинеском мору, те присуство војних снага САД у Јужној Кореји и Јапану, продаја америчког оружја Тајвану или спора денуклеаризацији Корејског полуострва, азијске земље су очувале неопходан степен међусобног разумевања. Током последњих неколико година, оне, кроз скупове као што је Сјангшан форум у Пекингу, од западних земаља у региону преузимају и иницијативу на плану безбедносног дијалога, истичући структуру сплета властитих интереса у први план.

Организатор Форума: Кинески институт за међународне стратегијске студије

Сјангшан форум организује и финансира Кинески институт за међународне стратегијске студије. Први форум одржан је 2006. под геслом „Миран развој и безбедност у Азијско-пацифичком региону“. Две године касније тема форума била је „Међународна безбедносна сарадња и безбедност у Азијско-пацифичком региону“, а 2010. „Еволуција међународне стратегијске конфигурације и азијско-пацифичка безбедност“. Тема четвртог форума, 2012, била је „Азијско-пацифичка безбедност: нова питања и нове идеје“. Године 2014. разговарало се о обострано корисној сарадњи, изградњи азијске заједнице и заједничке будућности, а 2015. о стварности и визијама безбедносне сарадње у Азијско-пацифичком региону. На претпрошлом и прошлом форуму говорило се о изградњи новог типа међународних односа кроз сарадњу и безбедносни дијалог, те изградњи новог типа безбедносног партнерства и једнакости, заједничком поверењу и обострано корисној сарадњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *